Archive for the ‘ Lägenhet ’ Category

Mästare i kastrullbränning

Nu har det hänt igen, körde en kastrull lite för hårt på gasspisen… De som känner mig bra sen tidigare vet att jag har haft den något udda förmågan att lyckas glömma kastruller på plattan. Detta oftast beroende på att jag hamnar i telefonen, somnar framför tv:n (bästa stället att sova) eller helt enkelt bara glömmer bort det.

Några exempel: En gång i Borlänge glömde jag mitt makaronkok på spisen då jag gick till skolan. Kom dock på det under föreläsningen att det nog fortfarande var igång så lyckades undvika en liten lägenhetsbrand… Under en period i Stockholm brände jag upp 3 stycken på 2 månader, efter det så körde jag alltid med en klocka som ringde efter 8 minuter så att jag inte skulle glömma det.

Den har jag dock inte här så efter att ha börjat koka upp vatten till mina makaroner så ringde telefonen, pratade ett tag och sedan hamnade jag vid datorn. Gick in i köket då jag började bli rejält hungrig och kunde konstatera att jag kokade vatten. Iallfall var det vatten i kastrullen för 20 minuter sedan. Nu glödde den rött och knoppen på locket hade smält ner en centimeter… Bara att slå av gasen och kunde konstatera att skulle det bli någon mat är det bara att kila ut och beställa…

The ones that know me from before know that i have a strange habit that is burning saucepans on the stove. This usually since i end up falling asleep, speaking on the phone or just forgets about it. Had a time in Stockholm where i actually burned 3 saucepans in 2 months, after that i always set an alarm everytime i cooked something.

Unfortuanetly i dont have the timer here in China so after starting to oil water for some macaroni the phone rang and I ended up speaking for a while. After that i ended up by the computer before i got to hungry and went into the kitchen to find my now read saucepan that used to be boiling water (20 minutes ago)… The handle of the saucepan had been melting a bit so just to turn off the heat before i went out for dinner…

I lördags var det dax att visa upp min lägenhet för omvärlden, enda sättet att få klart allt är att ha en fest då man verkligen får en deadline då allt skall vara fixat. Så under lördag eftermiddag städade, placerade ut lite ljus, satte upp lite tyg framför min garderob (dörrarna trasiga) och tejpade upp en kinakarta med normal millimeterprecision… Lägger upp lite bilder sen på boendet så att ni får se hur jag huserar.

I övrigt så började lördagen med HSK-prov (kinesiskt standardtest), skrev provet uppe i Wudaokou där många av Pekings universitet ligger. Hade pluggat ltie lite inför provet med gjort ett test i en av böckerna som jag köpte för att se lite hur det gick till, som vanligt visade det sig ju att det riktiga provet var 100% svårare vilket gjorde att jag hade svårt att förstå de olika delarna och vad som frågades efter. Detta då det var många tecken som jag itne kände igen. Fick även lite tidsbrist så sista 2 minuterna fyllde jag endast i några saker rakt ner, då det är A, B, C och D som svarsalternativ går det ju alltid att kryssa för att förhoppningsvis få något extrapoäng. Nu är det bara att avvakta och se vilket resultatet blir, har väl itne allt för stora förväntningar.

Efter provet tog jag en taxi till IKEA för att inhandla lite Glögg och pepparkakor så att jag kunde får lite jultema på festen. Då det alltid är drygt att städa och fixa med en fest tänkte jag att det var lika bra att köra allt på samma gång. Hade även tänkt att köpa en julstjärna att hänga i fönstret men tyvärr var alla vita slut och det fanns bara svarta kvar och det är inget jag vill ha. Så får kila på crazy market om nån dag och se om de har något kul som jag kan använda.

Köpte förresten även Västgötakloster ost i röd förpackning, är det någon som vet vad skillnaden är mot den i svart paket som de också hade på IKEA om jag skall testa den nästa gång?

Då jag väl var hemma igen var det bara att sätta igång att fixa allt och som vanligt görs allt i sista stund, som tur är ramlade den första in lite efter 19:30 och då hade jag fått klart allt. Hade köpt in endel öl och vin att bjuda på samt att alla fick en omgång glögg då de kom, hade lite brist på sittplatser då jag endast har 5 stolar och sängen men löste sig bra då alla satte sig mitt på golvet. Lyckades även hålla den svenska traditionen att alla skall ta av sig skorna inomhus vilket de nog inte var vana med. Var bara att säga till de första och sedan så rullade det på automatiskt då det låg en hög med skor innanför dörren.

Att hitta till min lägenhet med taxi verkar inte vara det enklaste, ingen av de som instruerades kom rätt utan blev att jag fick möta upp dem vid ingången till universitet dit chauffören kunde hitta. Men är väldigt nära så inget direkt stort problem. Var en trevlig fest men var ltie orolig först att det skulle bli lite misslyckat då jag klockan 19:00 fick veta att Alex fyllde år dagen efter och de planerade att kila och äta lite efter nio. Slutade med att de inte åkte förren 23 så inget direkt problem även om jag allt tycker att han borde ha planerat att fylla år någon annan dag.

Städade något innan vi skulle åka iväg till en bar och kastade en soppåse, då jag var påväg ut till bilarna så funderade jag på vart min ring hade tagit vägen. Visste att jag inte hade tagit av den medvetet och har även tappat den tidigare då den sitter lite väl löst. Då Amer och Guy hade kilat och skulle äta lite mat i ett gatustånd så sa jag att då rusar jag upp igen och letar lite. Kollade runt ltie fort men såg inget utan tog med mig en ficklampa för att bli sopdykare i några minuter. Hade tur att det var liter sopor i tunnan så plockade ur min påse och började sedan spana ner och gräva runt lite bland allt skrot som var där. Kom några kineser för att kasta lite sopor och de såg lite lätt fundersamma ut då det var en västerlänning i skjorta som grävde i soporna. Hittade dock ingen utan kilade upp och tvättade mig och lämnade även min egen påse uppe i köket för att gräva igenom den senare.

Väl på väg så blev det att åka till FuBar som låg inne i Worker Stadium, ingången var lite gömd då man gick in genom en korvkiosk och sedan var det en halvgömd dörr i väggen på väg till toaletten som man skulle använda. Väldigt udda då det inte fanns någon skylt utanför men Amer hade läst om det någonstans. Beställde en Hoegaarden öl som serverades på rätt sätt i ett enormt glas. Var dock dyraste ölen jag druckit i Peking (70 Yuan) och kostade mer än de 20 öl som jag köpt till lägenheten för festen (50 Yuan). Efter att ha njutit av en god öl så kilade vi vidare till Nanjie i SAnlitun där vi fortsatte till sen kväll. Kom hem lite före 5 och då jag mest hela kvällen hade haft tankarna på en sak så dök jag genast i soppåsen som jag tagit upp och lagt i köket, blev riktigt lycklig då jag efter att ha lyft på lite mandarinskal hittade min ring.

Var skönt att det inte slutade med att bli den dyraste kvällen i Peking genom att jag tappade ringen, räcker med att kameran försvann tidigare i höst. Kameran var ju dock bara pengar att köpa en ny medan min examensring hade varit riktigt bitter att tappa då den har lite mer känslomässigt värde. Måste åka till en guldsmed då jag är tillbaka i Sverige och pressa ihop ringen lite så att den inte ramlar av lika lätt. Kan konstatera att det blev ett lyckat party och helt klart det mest internationella jag har haft med personer representerade ett antal länder (Sverige, Danmark,Spanien, USA, Kanada, Brasilien, Ryssland, Thailand och Panama). Undrar om jag kom ihåg alla, hade varit kul med ett land till så det blev tvåsiffrigt… Faktiskt ingen från Kina då det var ingen som kunde komma, dock är Yang från USA halvkines så han kanske kan räknas dubbelt.

Last saturnday it was time to show my apartment for my friends here in Beijing, since it always take a lot of time to prepare for a party i decided to do everything at once (housewarming, examparty and a some christmas party). To have a party is also the best way to get the apartment in order since its always nice to show it in a good way. So saturday afternoon i did all the small fixes i have planned to do but havent taken time for earlier.

The day started of course with the HSK exam which was harder than expected, there was a lot of characters i didnt recoqnize so hard to get the meaning of the most in the test. Will see how i end up doing but I see it more as a test for now and then i will try more serious in the spring.

After the test i went to IKEA to buy some glögg (swedish glüwein), gingerbread and some other important things to survive. Had to have some swedish stuff to survive and also to give to my visitors at the party. Since people didnt drop in before 19:30 i got time to finish all the preparations before they came.

Some hours later we ended up in a bar in the Worker Stadium, it had a hidden entrance but had a very nice environment. Ended up buying the most expensive beer i had in Beijing (costed more than the 20 beer I bought for my party…) but it was a very good one.

I got to be a late night before I got home some minutes before 5 o’clock, the party ended good and it was definetly the most international one i have ever had.

Dödssjuk

Tillslut inträffade det ofrånkomliga, igår natt fick jag feber och kände mig rejält yr så har blivit sängen sedan dess. Kan väl säga att det inte var helt oväntat då de inte slagit igång värmen och alla sitter och fryser då man har lektion samt att det är rejält kallt då man skall sova.

Får väl se hur länge det håller i sig men normalt då jag blir kass i halsen under vintern brukar det ju hålla i sig fram till midsommar men får väl hoppas att det går äver lite fortare iår. Iallafall så att man kommer igång och kan göra saker, kan väl räkna med att jag är lite snuvig under vintern men vill inte vara sängliggande.

HAr testat lite kinesiskt husmorsrecept som består av varmt vatten med socker, ngt som liknar torkade nypon samt nån väldigt kryddstark rotfrukt. Inte det godaste men kan ju hoppas att det hjälper samt att jag även tuggar nån okänd medicin…  Om det är nån som har något bra tips hur man snabbast kommer igång igen så är det bara att säga till. Har inte direkt tid att vara sängliggande då jag hade hoppats hinna med att svara på endel mail som jag fått senaste tiden samt komma ikapp med lite jobb som jag har liggande beroende på att jag har haft tentaperiod. Behöver även skriva några rader om de senaste dagarnas äventyr, i onsdags var jag på Olympiastadion men det kommer det ett separat inlägg om då jag är i bättre skrivform.

Idag får jag även mitt första besök från Sverige vilket skall bli riktigt trevligt, dock är jag ju inte den bästa guiden för tillfället men ska väl kunna kvickna till inom några dagar.

Yesterday evning i got a cold, not totally unexpected since its very cold in class and in the room. I got fever and feel a bit dizzy, hopefully it wont stay to long since i have a lot to do in school, some work, mailing and other daily things. Have tried some chinese medicine and hopefully it will help so i will be back on my feet after the weekend.

Äntligen över

Idag hade jag min sista tenta och det var på den delen som jag tycker är viktigast då den handlar om nya ord, grammatik, helt enkelt väldigt centrala delar i språket. Kom precis till tentan då den började efter att ha krånglat med mitt cykellås som hade frusit ihop. Fick en bunt med 6 sidor som var fullmatad med tecken och många uppgifter där man skulle skriva en fråga eller svaret.

Tänkte ganska fort att det verkade vara för långt och mycket riktigt så blev det att jag bara kryssade och skrev något på vissa medan vissa frågor fick jag helt hoppa över då jag ej hann med att svara så kommer nog inte att vara en allt för rolig läsning då jag får tillbaka den.

Fick även tillbaka hörförståelsen idag och den gick väl ungefår som väntat (eller kanske lite bättre) då jag fick 54,5 p av 100 som är max. Inget lysande resultat men förhoppnignsvis blir det bättre nästa gång då jag nog kommer att förstå mer av det provet, nu har jag även min egna lägenhet så kan träna lite mer hörförståelse genom att kolla på kinesiska tv-såpor… Men glädjande var iallafall att det verkade som att jag låg runt medel då det fanns endel som hade klart sämre än mig. Var egentligen bara en som lyckades bra men hennes föräldrar kan kinesiska (själv har jag ingen bonus med att ha hört limamål under min uppväxt) vilket har gjort att hon har hört det lite då och då (ej det de normalt pratar hemma).

HAde även ltie koncentrationssvårigheter i förmiddags då värmen som sagt ej är på och det är mindre än 5 grader i klassrummet. Skall se om jag kan ta en bild imorgon så att ni får se hur det ser ut då samtliga fryser (inte bara jag). Då det var rast på hörförståelselektionen sa jag åt läraren att det är löjligt att ha lektion då det är minus inomhus vilket gjorde att andra delen av lektionen ändrades och spenderades utomhus med snöbollskrig och att göra en snögubbe. Kan iallafall konstatera att jag var bäst på detta då jag har haft mångårig träning och antar att mina klasskompisar inte har haft samma möjlighet i Saudiarabien. Dock så har man numera en gammal, förstelnad och sargad kropp vilket gör att det känns som att jag förmodligen har sträckt mig i både vänster lår samt höger överarm.

Dagen fortsatte med shopping på the Crazy market där jag köpte täcken, lakan, mössa, vantar, stolsdynor (tar med en på lektion imorgon), värmeelement och lite annat skrot. Skall göra ett försök att sova i lägenheten inatt vilket kommer att bli fruktansvärt kallt. Försöker få upp lite värme i rimmer genom att köra AC:n för fullt så den blåser lite varmluft, har igång mitt nya elelement samt endel värmeljus. Har även kokat vatten på gasspisen då det ger en grym effekt direkt i köket. Synd bara att plattorna inte är vid sängen, blir iallafall att ligga i underställ, kanske sovsäck och täcke. Får se om jag behöver toppluvan också… Om det är någon som har ett bra tips på hur man får upp bra värme i ett rum så mottages de tacksamt, skall tejpa fönstrena någon dag då jag hinner med.

Had my last exam today and it was the one about grammar and new words. It was a really big one and the time was to short so unfortuanetly i didnt have the time to answer everything so i ended up guessing and left some blank. I also got my listening exam back and it was as i imagined not too good but at least i had more than 50% which i actually didnt expected so im at least a little bit satisfied with that even if its not good. I hope it will go better on the next exam.

The lecture continued outside since i complained that we cant have class when its 5 degrees inside so we went out and threw some snowballs and build a snowman. HAve to say that i was actually the best on this but i guess its also understandable since i have had alot of practice during the years. But since im not as young as i used to be my arm now hurts a bit after throwing snowballs…

Will have a try to sleep in the apartment today, since its very cold i will sleep in a lot of clothes and also trying to get up some heat in the room. I really hope they turn on the heating soon…

Halloween

Hade laddat inför helgen för att sitta och studera så mycket det gick. Fick hjälp att ordna en städerska som skulle komma till lägenheten i lördags klockan 9. Dock var hon lite försenad men sen satte hon igång, hon fick börja med köket som blev ganska rent och sedan blev det toaletten innan hon slutförde uppdraget i rummet. Dock blev hon nog lite trött under tiden då det var helt klart bäst städat i köket där hon började.

Ett annat problem var ju att hon endast var 3 äpplen hög så blev lite kvar på högre höjder för mig att göra men det värsta är iallfall taget och tar nog inte mer än 1-2 timmar för mig att slutföra. På slutet ville jag inte heller vara för petig då hon hade slitit där i 5 timmar utan mat (försökte erbjuda lite kakor och frukt och tillslut tog hon motvilligt emot en banan) Kan iallfall säga att det var väl spenderade kronor då det endast kostade 15kr/timme.

JAg försökte studera endel under tiden och sedan så pratade jag även med Carlos som sa att det skulle bli lite HAlloween party så jag rekommenderades att skaffa en klädsel. Åkte till the Crazy Market som vi kallar en riktigt stor innemarknad nära där vi bor där man får tag på det mesta. LEtade runt lite och hittade sedan ett ställe där jag köpte en treudd samt en mantel med hög krage. Fanns dock inga horn så blev att leta vidare då vi var och käkade, gick runt överallt men fanns ingen vettig affär någonstans. Fick tillslut se ett par horn som låg vi en försäljare, de var dock ej till salu då det var hans egna. Var inget som hindrade utan jag frågade igen hur mycket han skulle ha för dem och slutade med att jag köpte dem för en 10. Utrustningen var komplett…

SEnare på kvällen tog vi taxi till SAnlitun då vi tänkte att i det området är det många utlänningar så det borde kunna finnas endel ställen. Var väldigt många som var utklädda och det var en riktigt trevlig kväll, var även många som ville ta kort med djävulen så lyckades ganska bra med min klädsel. Den absolut jobbigaste klädseln var en kille som var utklädd till en robot och han hade byggt klädseln av typ banankartonger och folie. Han var för bred för att kunna gå normalt genom en dörr.

Vid 2-tiden då jag kollade ut såg jag att regnet hade övergått till snöblandat. PEkade och gjorde lite andra uppmärksammade på det som tyckte det var häftigt med samtigt lite chockerande då det bara var 1:a november. Backen var fortfarande väldigt varm så det var inget som la sig utan smälte genast.

Had a cleaner visiting my apartment this saturday to clean the worst things in it. It was not totally cleaned as i hoped but its a good start and shouldnt take more than an hour or two for me to finish it off. I need to clean the little higher things since the cleaner was a bit short and couldnt reach…

Since it was Halloween I also went and bought a costume and ended up as a devil after buying from some different stores. We went to Sanlitun since its a lot of foreigners there so should be a good place during Halloween. And so it was, lots of people was dressed in different outfits. IT was a good night but the weather was very bad, raining the whole evening and the last hours it was actually snow mixed up in the rain…

Imponerad

Idag måste jag säga att jag blev riktigt imponerad av China Unicom, fick ett sms från min hyresvärd runt 14:00 att han hade fått bekräftelse att min uppkoppling skulle vara fixad. Skulle ju ta en vecka så var väldigt skeptiskt till att det skulle vara sant.

Så nu sitter jag faktiskt i min lägenhet och skriver ett inlägg. Blev dock först grymt besviken då jag konstaterade att nätverksuttagen inte innehöll någon kontakt och att jag borde kollat det i lördags… Men efter att ha skruvat upp uttaget med en 20 cm köttyxa som jag hittade i lägenheten fick jag fram kontakten och kunde koppla i. Sen var det faktiskt bara att starta upp och fylla i mina uppgifter. Hade aldrig trott att det skulle gå så snabbt och måste säga att jag är riktigt impad att de kopplade in det på 2 dagar och det var även på lördag jag gjorde beställningen. Så antar att det bara är att hinna med att kila ut och handla lite grejer till lägenheten samt att jag även måste ordna med städning innan jag flyttar in. Lite värme hade heller inte skadat…

Im really impressed by China Unicom, today i got a SMS from my landlord telling me that he had got confirmation that the internet connection was enabled. Was really surprised since they said it would take 7 days but now im actually sit in my new apartment writing this post.  So i guess i have to go out and shop some stuff now because i could actually move in even if its really cold here and it has to be cleaned first.