Blev en tidig uppställning på torsdagen för att åka till Kusatsu som ligger 12-13 mil norr om Tokyo, hade fått ett tips av en kompis från Borlänge då hennes mans pappa bodde i Kusatsu och brukade ta emot förvirrade utlänningar som då kan få se lite mer av Japan än bara stora städer. Skulle bo på samma hostel då jag kom tillbaka till Tokyo så kunde dumpa min stora ryggsäck och resa lätt vilket var skönt.

Hade varit ltie beviken på min Japanresa den första veckan då det bara var storstäder och betong och fick inte riktigt den japanska känslan jag hoppats få. PÅ vägen till Kusatsu kände jag direkt att jag skulle ha flygit till Tokyo och åkt norrut istället för att besöka södra Japan som jag gjorde. Det var väldigt fin natur och man åkte i en vacker dalgång med massa träd som hängde över den smala vägen. Måste säga att det började klia rejält i fingrarna och jag saknade min hoj då det var perfekta krokiga vägar och inte allt för mycket trafik.

Väl framme i Kusatsu blev jag upplockad av Hoshi som pratar svenska efter att tidigare ha bott i Sverige en massa år. Det kändes lite udda att sitta i vänstra framsätet och kunde konstatera att de japanska lådbilarna (som jag tidigare benämt dem) inte riktigt var gjorda för personer över 170cm… Blev passerades av många motorcyklar och kände väl att hoj vore det bästa vilket även Hoshi höll med om.

Kom fram till hans hem vilket bestog av två mindre stugor som var ihopbyggda ute på landet där jag fick bo i ena. Området var lite konstigt då det var många tomma semesterhus och tänkte att man kan ju spana runt senare. Nu blev det bara att lämna ryggsäcken och sedan åka till Asama som är en närliggande aktiv vulkan, förra året puffade den lite rök och kastade även ut lite stenar. Nu var den dock väldigt lugnt och började med att jaga lite mat då jag knappt hade ätit under dagen. Dock hade lunchrestaurangen stängt och kollade på lite andra saker i souvernirshopen vilket var torkad frukt mm. Såg en påse med något som verkade vara torkad apelsin med socker samt äppelchips så blev att köpa det. Ansiktet blev helt förvridet då jag tog en som jag trodde var apelsinklyfta men visade sig att det var ingefära med socker. Tvingade mig att äta några innan jag bara fick ge upp då det smakade fruktansvärt och det fick gå till återvinning. Lyckligtvis var påsen med torkade äpplen vad jag trodde så tryckte snabbt i mig den vilket fick vara lunchen för dagen.

Efter min stadiga lunch kilade jag in på ett museum om vulkanen. Det var för mycket fokuserat på barn men de hade endel intressant för stora barn också. Dock var det väl lite si och så med översättningen och inte allt för stort så gick igenom ganska fort. Hoshi hade gett mig tips om ett promenadstråk som numera var avstängt vid en bro då den var för gammal men han tyckte att det är inga problem bara att kila förbi avspärrningen. Visste inte riktigt vart jag skulle gå men lyckades hitta fram till bron som såg lite ogästvänlig ut med taggtrådsavspärrning. Dock gick den inte ända ner till backen så blev att åla under, på andra sidan var det enklare då det gick att klättra utanför bropelaren.

På andra sidan var det fullt med stora lavastenar i olika formationer och efter att jag hade gått ett tag såg jag en öppen betongkub. Vet inte vad den skulle vara till för om det var någon typ av vulkanutbrottsskydd men var väldigt litet så inte många personer skulle kunna gömma sig under den. Funkade iallfall som regnskydd om det hade behövts. Klättrade upp på en sten där jag hade fin utsikt upp mot Asama och området runt om och tog det en liten paus.

Det verkade som att jag besökte en gammal turistattraktion då de hade en utsiktspunkt som höll på att ruttna ihop samt att själva promenadstråket var lite övervuxet och det verkade som att det hade tappat sin glans lite. Vulkanen i sig är avstängd så man itne får komma upp och min kropp var väl heller inte i form att göra ännu en bergsbestigning efter Mt Fuji.

Kilade tillbaka till huvudbyggnaden och tog en glass som fick dryga ut mina äppelchips till lunch. Blev hämtad av Hoshi igen efter ett tag och vi åkte tillbaka hem till honom för middag som blev grillat. Alltid fint att få lite riktigt kött istället för alla små sönderstekta köttkuber som jag har ätit det senaste året.

Nästa morgon gav jag mig ut på promenad i området och kollade på alla övergivna stugor, det har visst varit ett väldigt populärt turistområde då det ligger så nära Tokyo men som jag fick förklarat så föredrar barnen att åka till Hawaii istället vilket gör att det är helt övergivet. Måste säga att det kändes lite märkligt då endel hus såg ut att vara nästan helt nybyggda men har sedan blivit lämnade att förfalla. Lite sugen blev man att köpa ett hus, med tanke på att det var så många övergivna borde man nästan kunna få det gratis.

Efter lunch tog vi bilen för att åka till ett onsenhotell, onsen är namnet på traditionellt japansk bad och det görs i varma källor. Skulle bli kul att testa samtidigt som jag kände att vid en utetemperatur på 38 grader i skuggan så är det inte helt normalt att hoppa i vatten som är varmare än det… Är ju van att kasta mig i ån hemma i Lima om temperaturen ligger mellan 25-30 för att kyla av mig.

Det var ett fint ställe som låg ute i en bergsby och då vi checkade in fick man en kimono att kila runt i för att det skulle bli enkelt att hoppa i och ur badet. Fick även en väldigt liten handduk (15x25cm) som var det man skulle torka sig med. Det fick mig att tänka på simhoppare som alltid har med sig en liten snuttefilt i poolen och som jag inte kan se något användningsområde för då den är så liten.

Lämnade grejerna i rummet och bytte om för att ta första doppet, kändes helt naturligt att knyta på sig kimonon och gjorde en perfekt judobältesknut. Badet var fint anordnat med en pool inne samt en utanför, gillade helt klart den ute bäst då det gav en härlig frihetskänsla, dock var det lite för varmt där ute så kände mig snabbt som kräfta som håller på att avsluta sitt liv. Blev att kila i duschen och där gick det att få skapligt kallt vatten så skönt att kyla ner sig till normal temperatur.

Tillbaka till rummet blev det att vila på japanskt vis och det var bara att lägga sig på golvet, var dock ganska skönt då det är täckt med en form av vassmatta som dämpar lite och efter att ha sovit ett år i en stenhård kinesisk säng så var det inge annorlunda att ligga på golvet.  Efter en stunds vila blev det ett till dopp fast i ett annan avdelning där de hade 5 vattenkar som, Hoshi förklarade att det stog skrivet att det skulle vara olika typer av vatten i varje men ingen av oss märkte någon skillnad mellan de olika. Sen undrar man ju vad kan man märka för skillnad så länge som allt är sötvatten, det här vattnet var blött precis som det andra… Innan maten kilade jag även ut och tittade lite i närområdet, kändes lite udda då jag gick runt i tofflar och kimono men kan ju hoppas att de som bodde där var vana. Kanske inte av att se en västerlänning i kimono men iallfall att badgäster promenerade förbi på gatan.

Middagen som bjöds var suchi i olika sorter och man satt på golvet för att äta, då man endast hade sin kimono så gällde det att lägga benen rätt och täcka upp för att något man inte ville visa skulle hänga synligt… Maten var god, en sak som kändes lite udda var en småfisk som åts hel rakt av men tänkte på att vi äter ju sardiner i Sverige men de mosar man ju ut på mackan så liten skillnad mot att ha en liten firre som stirrar då man skall äta den (kan tilläggas att den var död).

Blev några dopp till efter middagen innan det var dax att sova och kunde konstatera att jag började bli lika skrynklig som Yoda i Star Wars samtidigt var det väldigt skönt och avslappnande. Nästa dag började som den andra hade slutat med ett dopp innan det blev frukost och färd tillbaka till Kusatsu där jag tog adjö av Hoshi och tackade så mycket för turen. Hade tid att titta runt i Kusatsu i väntan på bussen och där hade de nån form av träkonstruktion där vatten bubblade upp ur jorden och det var en rejäl svavelstank (fisdoft) i området.

Tog bussen tillbaka till Tokyo och åkte direkt till området Harajukku då det var i närheten av busstationen. Det är känt för sin ungdomskultur och på söndagar kan man se många ungdomar som är utklädda till bla olika mangakaraktörer. Tyvärr var det ju lördag men hade läst att det brukar kunna finnas endel ändå men speciellt under varma dagar som denna så höll de sig borta. Vilket jag kan förstå då det inte kan vara allt för bekvämt med kraftig sminkning och stora kostymer i närmare 40 graders hetta. Såg endel ungdomar med lite udda klädstil men inte så extremt som jag hade hoppats på.

Kunde även konstatera att det skulle hållas en konsert i en närliggande arena då alla hade t-shirts med tryck på en japansk sångerska (såg ut att vara 12 år på bilderna, förmodligen över 20…). Så efter att ha glidit runt lite och var samtidigt lite besviken av att inte ha sett några extremt utklädda japaner åkte jag istället till Akihabra för att köpa mig någon lite pryl som souvernier. I Kobe hade jag spanat in en liten tv-spelsfigur (Mega Man) för ett spel jag körde mycket då jag var yngre men då jag inte ville bära med mig något extra och räknade med att det skulle bli en lätt match att hitta något i Tokyo så köpte jag den aldrig.

Kan väl säga att då jag hade spanat några affärer började jag bittert ångra mig att jag inte hade köpt den där lilla saken som ju egentligen inte tog någon plats för det var omöjligt att hitta något likande. Det mesta jag hittade var figurer i form av småtjejer i för små eller inga kläder… Hoppet tändes dock i en affär där jag hittade lite figurer från olika spel men inte den jag hade tänkt mig men dock så hittade jag första bossen från Mega Man så för att få med mig något hem köpte jag den. Kollade även runt i en massa teknikaffärer då jag ville hitta lite udda teknikprylar men konstigt nog hittade jag inget. Det är ju vad japan är känt för så borde ju finnas hur mycket som helst men iallafall inte där jag letade.

Åkte tillbaka till hostelet och den här gången fick jag sova i ett rum som hade traditionell japansk stil så även denna sista natt på resan spenderades på golvet. Dock sov jag väldigt bra så kan inte klaga, nästan så man skulle börja bo på golvet hemma också…