Archive for April, 2010

Strandsatt i Asien…

Antar att ingen har bommat att det har varit vulkanutbrott på Island. Pratade med Kilroy dagen innan för ombokning och då sa de att det redan var fullbokat den 25:e juli som är datumet jag ville ändra till. FRågade hur det kunde vara det då jag var 3 månader i förväg och de sa att de billiga biljetterna tar slut fort. Trodde jag hade bokat i vanlig ekonomiklass men ekonomiklassen var visst uppdelad i 15 delar och de hade bokat in mig i den snålaste vilket gjorde att de var slut.

Så de kollade på när det fanns biljett och de trodde det skulle kunna vara ledig i september… Sa att jag måste ta mig hem så de kollade på att uppgradera mig inom ekonomiklass och det skulle kosta 3100:-. Lite mer än jag ville sponsra dem med på grund av att de hade placerat mig i nån skum biljettklass så bad att få återkomma.

Bara att ringa Austrian Airlines och fråga vad de vill ha för uppgraderingen, de kunde dock inte räkna ut kostnaden själva utan skulle gå genom deras stockholmskontor och återkomma till mig dagen efter. Dock så hann Eijafjallajökull i vägen och efter det har jag ringt typ 50 gånger men det är omöjligt att komma fram. Antar att de har jobbat med att undsätta strandsatta resenärer. Dock hoppas jag att det skall gå att komma fram de närmaste dagarna då det ju har börjat lugna ner sig i flygrummet. Vore ju jobbigt att bli kvar i Tokyo efter att ha tagit mig dit…

Kan iallfall konstatera att det är värdelöst att boka genom ett resebolag utan man skall gå direkt till flygbolaget. Om jag hade gjort det hade det varit ok att avboka hemresan och bara köpa en ny men nu är jag tvingad att lösa det med Austrian om jag inte ska behöva slänga biljetten i ån.

Guess you might have heard that there is a vulcano on Iceland. It have given me some troubles to go home since i need to rebook my ticket from Tokyo. Talked to my travel agency the day before the volcano and the tickets for my dates where sold out. This due to the fact that they had booked me in some cheap category that was sold out instantly. Guess its only one seat per plane, they said i could probably go home in September…

Told them that its no option so they checked what an upgrade would cost to a normal Economy class ticket and it was 3100 SEK. Didnt felt that i wanted to sponsor them with that so i said i would call them back later on. So instead i called Austrian Airlines that are my flight company and they said they would get back to me the day after. The problem was that Eijafjallajökull on Iceland started that day so guess they ended up working for other customers. HAve been calling at least 50 times and still i havent been able to get throught but hope it will be possible the coming days.

Would be hard no be trapped in Tokyo even if i imagine and hope its a cool city…

För två veckor sedan anordnade skolan en tripp till Yuyuantan parken som är känd för sina japanska blommor däribland körsbärsblommning. Då det var väldigt dåligt väder och jag inte alls var sugen på att åka iväg den fredagseftermiddagen så tog jag istället trampcykeln på egen hand dagen efter då det var strålande sol.

Hade lite problem att hitta till ingången då det som såg ut att vara östra delen av parken visade sig vara lyxbostäder eller något sådant. Fick iallafall vägbeskrivning av en strikt vakt vart jag skulle åka.

Då jag väl var inne var det bara att konstatera att perfekt väder, lördag och högsäsong på turistandet inte var någon bra kombination. Möjligheten att uppleva en fridfull parkvistelse var lika med noll. Så bara att hänga med i den lugna kinesiska takten även om det på vissa trängre ställen kändes som Rättviks marknad…

Alla träd hade inte slagit ut än men de flesta hade kommit igång på allvar. Fanns bland annat några träd med stora vita blommor samt buskar med lite gula blommor. Som ni märker på mina beskrivningar är jag ju inte Linné men att titta runt kan man ju ändå göra. Vissa av körsbärsträden hade kommit igång på allvar och det var riktigt fint med alla de vita blommorna. Det som mest fashinerade de flesta var att vänta till det började blåsa och vissa av bladen följde med vinden. Konstaterade även att det gick att hjälpa naturen lite på vägen genom att skaka stammen…

Utanför parken till väster ligger CCTV tower som är ett tv-torn i klassisk skapelse, är lite stiligare än Kaknästornet då det sträcker sig rakt upp med en kula mitt på. Verkar vara nån typ av restaurang eller utkiksplats så skall försöka ta mig dit en gång till för att se om det är ok att kila upp. Då jag gick igenom parken såg jag ibland kinesiska tjejer i kimonos och upptäckte sedan att det var möjligt att hyra en för att få den rätta japanska känslan. Passerade även ett av de stackars bröllopsparen som man ser lite här och var i parkerna i Kina. Förstår att det kan vara svårt att hitta vackra lugna ställen (speciellt om man även släpar på en fotograf) i Kina som man kan ta bilder på men måste ju kännas lite pinsamt att kila runt i bröllopskläder mitt i en fullsatt park. Inget man normalt ser i Sverige och kan inte kännas helt rätt och gemytligt då det står 50 okända personer och tittar och tar egna bilder (även jag).

Kan även konstatera att det inte verkade vara lätt att vara tjej, kön till toaletten sträckte sig 30 meter medan herrarna bara kunde gå rakt in så efter att ha fotat kön medan endel kineser skrattade lite lätt åt mig började jag gå tillbaka. Såg ett par stånd med grillspett, de stog dock utanför parken och sålde genom staketet då jag antar att de inte får göra affärerna i parken, kunde inte motstå frestelsen utan det blev att fylla magen med lite lamm.

2 weeks ago the university arranged a trip to a park famous for japanese flowers. Since it was a day with bad weather and i was not in the mood i decided to go on a trip the next day with my bicycle.

Soon i could see that great weather, saturday and chinese toursitseason was a bad combination. It was a lot of people and a peaceful walk in the park would be inpossible to experience. But nothing to complain about, just to follow the slowly chinese walk on the narrow paths where i as usual wasnt able to walk faster than the others.

All the trees and bushed wasnt blooming but there were some that was really beatiful, some of the cherry trees had started and it was nice to see when the wind spread the flower leaves. Also noticed that it was possible to help the nature by shaking the tree…

Passed by one couple that was in the park to take some wedding photos (kind of common to see in China). I guess its a bit hard to find nice places without too much people in Beijing but cant feel good when 50 totally unknown persons are watching you all dressed up.

If you werent satisfied to only walk around it was possible to rent a kimono to get the real japanese feeling, after passing the rental area i had a look on the CCTV tower in the distance. Not sure if its possible to go up there but will see if i have time to go there a day and try, guess it should be a really nice view over the west parts of Beijing.

Happy Valley, 欢乐谷

Som en sista sak på Helenes besök här i Peking bestämde vi att åka till Happy Valley, det är Pekings nöjespark och ligger i sydöstra PEking. Så efter att jag hade slutat lektionen och en snabblunch blev det att hoppa i en taxi för att komma dit så snabbt som möjligt.

Det var dock ett problem med taxin och det var att han inte riktigt visste vart det låg så då vi började närma oss fick han lov att ringa till en kollega för att få beskrivet hur han skulle åka. Dock var vi väldigt nära så kom snabbt till rätt områdeSåg lite öde ut och knappt något som rörde sig då vi kom närmare så blev ltie oroliga att mycket skulle vara stängt. Köpte iallafall biljetter och började kila runt, hittade en stor berg och dalbana där man ligger i framåtlutat läge och flyger som vi började med. Glädjande var det inte så mycket kö och efter att ha tittat på det normala kösystemet som de använder så gissar jag att man kan få stå i kö väldigt länge under helger. Såg när de som åkte vagnen före oss svepte förbi och funderade hur detta skulle gå…

Har ju ganska lätt att bli åksjuk men brukar funka bra med berg och dalbanor. Dock tog denna första åktur knäcken på mig (antar att det var att man inte satt i normalt läge) och jag mådde riktigt illa. Var väldigt nära att behöva lägga en pizza men det stabiliserades efter ett tag. Dock så fick jag spendera den mesta tiden liggandes på en bänk som en uteliggare medan Helene testade de olika åkattraktionerna.

Kom iallfall igång skapligt efter ett tag och tog därför en tur i fritt fall. Det fungerade helt klart bättre då det inte snurrade runt. Som en sista åkattraktion så tänkte vi åka flumriden, det var ingen kö alls och på vägen fram till båtarna sålde de regnpanchos. Aldrig riktigt förstått mig på det där med att åka med regnkläder då tanken är ju att bli lite blöt så skippade att köpa. Då turen före oss kom tillbaka såg vi att de var totalt dyblöta och det åkte runt 10 cm vatten i botten av båten så tog ett snabbt beslut att offra 5 kinesiska var för att köpa en lite plastsäck.

Åkturen bestog av två rejäla fall där det på något sätt verkade som allt vatten hamnade i båten så det var helt klart nädvändigt att använda regnkläder. Är ju en skillnad om det är 30 grader varmt och solsken mot dagens väder på 12 grader samtidigt som det blåste endel. Precis på slutet då alla pustade ut och började knäppa upp kläderna drog det igång några sprinklerliknande saker som sprutade kraftigt in från sidan av båten. Kändes som en helt värdelös grej och var verkligen bara där för att säkerställa att man skulle bli dyblöt.

Blöta gickvi därifrån och konstaterade att vi väl var klara, dock så började det en show 15 minuter senare som man kunde betala 20 kronor för att se. Lät som en bra avslutning fast det som inte var någon höjdare var ju att vi numera var blöta och som alltid i Kina är det kallare inomhus än utomhus.

Satt i våra halvblöta kläder och kollade på showen som var ett kostymdrama som samtidigt hade lite enkel akrobatik i sig. Var en helt ok show med lite intressant inslag, bland annat så kom det in lite dansare som hade varsin levande påfågel som huvudbonad… Det mest fashinerade var nog ändå då de pumpade ut ett antal kubik vatten för att simulera att det skulle vara en rejäl översvämning. Temperaturen inne i salen sjönk genast med någon grad då vattnet förmodligen togs från något närliggande vattenhål, började även lukta gammal gymnastiksal…

Avslutningsvis kan väl säga att det var ett bra utflyktsmål och riktigt skönt då det inte var så mycket folk. Sen hade jag väl önskat att inte min lycka i Happy Valley skulle ta slut så fort som efter första åket.

Had a trip to Happy Valley, its Beijing’s Theme Park and located in the southeast of the city. Had a small trouble getting there since i guess it was the first time the driver was going there so ended up that he had to call a friend to find his way.

After finally arriving it was very calm and got afraid that many of the rides would be closed. Found a roller coaster as a first ride where the posistion is like flying and i guess that was not the best position for me. Have kind of easy to feel sick in different rides but its usually not a too big problem with a roller coaster. Unfortuanetly this laying in a weird position was nothing for me and after the ride i was feeling really bad and have to spend the most of the time laying on a bench like a bum.

At least i was able to pull my self together and ride the free fall and later on a flumride. The flumride was constructed with only one thing in mind and that was that you should get wet. Alsways see a lot of people going with rainclothes and doesnt really understands why so were on the way to try without anything. But after seeing the people getting back from the ride it was just to run and buy a rain poncho just some meters away. It was definetly needed and if it hadnt been used i would have had to buy a new cell phone, camera and also probably had spent some weeks laying at home with a huge cold since it was not more than about 12 degrees outside.

On the way out from the park we noticed that there was a show that started in 15 minutes so just to get tickets and watch that as well. It was a nice show with some achrobatics and nice scenes. The worst was that as usual in China it was colder inside than outside so to sit for 100 minutes in wet clothes wasnt that fun…

Förbjudna staden och 798

Annandag påsk spenderades i Förbjudna staden. Var väldigt mycket turister ute denna kinesiska helgdag och kan väl konstatera att vi inte var ensamma på området. Förbjudan staden täcker ett ganska stort område så efter att ha köpt biljetter var det bara att kila in för att vandra runt. PAssade även på att köpa en karta av en privat försäljerska precis vid biljettkassan för 10 kinesiska. Antar att hon sålde fler kartor än någon annan då så gott som alla i kön köpte en så hon tjänade nog bra under en dag.

Området är uppbyggt i tre huvuddelar från syd till nord. Den vanligaste och mest turistiga vägen är att bara fortsätta rakt norrut från där man kommer in vilket gör att man då passerar huvudbyggnaderna i mitten för att sedan avsluta i trädgården längst norrut. Då förbjudna staden användes så berodde det på hur högt uppsatt man var som besökare hur långt in man fick komma. De flesta fick bara gå till första huvudbyggnaden medan vissa väldigt högt uppsatta besökare kunde komma ändå in till mittersta byggnaden. Det är också den högsta punkten i centrala Peking om man inte räknar med Jingshan park, ingen byggnad fick byggas högre än den och det var även hit som längst en utomstående besökare kunde komma.

Efter att ha blivit lite trötta på alla turistgrupper i mitten så gick vi till östra delen då huvudbyggnaden i mitten hade passerats. Då den delen har en utställning av lika gamla skatter mm så måste man lösa en extrabiljett för 10 kronor för att komma in. Glädjande nog var det bara att konstatera att det avskräckte många så här gick det för första gången att få lite lugn och ro.

Direkt innanför biljettkontrollen ligger även en av huvudsevärigheterna i Förbjudna staden. Det är en nästan 30 meter lång mur dekorerad med 9 drakar i olika färger, den lyser verkligen upp det annars efter ett tag ganska enformiga dekorationen på området. Fortsättningen på östra flanken (de öppna delarna) består mestadels av en utställning av bla olika guld och jadeföremål som kejsaren har använt vid olika tillfällen. Längst norr finns det en liten smal brunn där Xici (hon som gjorde slut på marinens budget på nya sommarpalatset) såg till att en av kejsarens favoritkonkubiner blev nerkastad i. Antar att hon som de flesta damer inte gillade konkurrens.

Efter att ha strövat igenom den här delen blev det en kortare paus för att vila benen innan vi tog den centrala delen tillbaka vilket gjorde att vi kom in i trädgården längst norr. Som på de flesta ställen består även den av mycket sten men det finns lite vatten och några få träd som växer och gör att det känns som ett ganska fridfullt område mot det övriga som ser väldigt likartat ut. Fortsatte huvudbyggnaderna på väg tillbaka dit vi tidigare tog av åt öster. I varje byggnad är det en tron så inte så spännande då man redan sett 5 stycken att försöka trängas med hundra kineser för att se att det visst var ännu en i nästa byggnad. Kan ju undra om det var nödvändigt med en tron i varje byggnad samtidigt som det inte finns så mycket mer. Kejsaren måste helt klart ha levt ett av de mest ensamma liv man kan tänka sig vilket väl även återspeglas i den klassiska filmen Den sista kejsaren.

Vek sedan in i västra delen för att titta runt lite där det var ganska mycket folk eftersom det inte var något extra inträde. Var mest normala byggnader som man kunde titta in i så inget nytt och spännade vilket gjorde att vi ganska snabbt bestämde oss för att kila vidare då Förbjudna staden var avklarad.

Var ändå i området så bara att kila rakt norrut till Jingshan park för att titta på de delar av Peking som hade besökts de senaste dagarna. Blev som vanligt ett ganska kort stopp för att vi sedan skulle åka vidare till 798.

Det är Pekings konstdistrikt och ligger i nordöstra delen i ett gammalt nerlagt industriområde på väg mot flygplatsen. Väl framme med taxin var det bara att konstatera att det var ett ganska stort område samt att det inte fanns något enkel struktur hur man skulle göra för att få med alla delar i besöket men kilade runt på lite olika vägar och passerade endel lustiga skulpturer. Fanns även ett antal utställningar som bara är temporära och hittade en där de hade förändrat foton på olika sätt i datorn och gav väldigt vackra och intressanta bilder. Efter att ha ätit lunch och tittat runt lite mer åkte vi hem för att vila upp oss efter helgens intensiva turistande.

Får se om det blir något mer besök till 798 men är nog bäst att uppleva om det pågår några specifika utställningar som man vet om och kan besöka samtidigt som det ger möjlighet att strosa runt i alla de övriga utställningarna.

Went and had a look at the forbidden city as the last day at Easter. Its a quite impressing area and you can devide the parts open for tourist is 3. The central way straight from south to north and then there is also an eastern and western part.

Started to walk north in the central part until about the middle if the palace where the highest building is located. Since we were abit tired of all the chinese tourist groups and there is also some interesting parts in the other areas we headed to the eastern part. There its needed to buy an extra ticket to enter the area since its also where they show a lot of treasures in gold and jade etc.

This also stops the big crowd so it was a bit peaceful area and it starts with one of the main attractions. Its an almost 30 meter wall with 9 dragons. Its very nice and colorful and really something different from the other parts that is a bit the same. Walked throught the buildings with all the treasures and in the farmost nortern corner there is a small well where Xici (the one that spent the defence budget on the Summer palace) threw down one of the Emperors favourite concubins. Guess it as usual with the ladies that they dont like the competition…

Headed back down to walk through the royal garden. Its nice and of course there is a lot of stones as in the rest of the city. But there is some trees and water so it feels very different and peaceful. Went good to meet all the tourist groups even in the wrong direction but

there was hard to actually look into the different building since it was a lot of people. Luckily i was about 1 head taller than the most of them… After seeing one of the main buildings its not that much that changes. Everyone got a throne in the middle and nothing more.

So instead we headed to the west part and there its more standard building for living, since it was mostly the same as the other parts it was just to head out from the area and after a quick stop at Jingshan park to look out over the palace head for 798.

It is Beijings art district and it was bigger than i expected. Its an old factory area that has been shut down and nowadays it holds alot of art exhibitions and also some permanent statues. It was a nice area but a bit hard to know how to walk around to cover the area. Guess its best to go there for some special exhibition and then also walk around to see what else can be found.

Ankrestaurang utan anka?!?

Under påskdagen fortsatte turistandet först vid Temple of Heaven. Det som var annorlunda den här gången var att det var söndagsmorgon vilket gör att parken är full med pensionärer som motionerar på olika sätt. Är verkligen imponerande att se hur viga och vältränade de är. Alla har sin egen sin egen stil att träna och vissa körde de allmänna gympingmaskinerna medan andra dansade eller körde en lättare form av friskis och svettis. Lite knäckande är det ju då man ser en 70-årig tant stretcha på ett sätt som man själv inte klarar av. Det är en helt annan mentalitet då det kommer till träning i Kina och de har det i sig hela livet, frågan är dock hur det ser ut om 50 år då dagens ungdom har växt upp som är mer påverkade av västerländskt levnadssätt och sitter framför datorn.

Kilade sedan över till Pearl Market för att göra lite inköp och efter stenhård förhandling var väskorna fyllda med lite olika prylar som målningar, minneskort (något så när äkta vad det verkade som), Peak jacka mm. Var precis lagom för att det skulle fungera att bära runt under resten avdagen.

Tog tunnelbanan till Qianmen som är södra porten vid Himmelska fridens torg och strosade runt lite. PAsserade Maos maosoleum som var stängt samt gick över torget. Blev självklart att vara med på några obligatoriska familjefoton med lite kineser. Gick över hela torget och lämnade sedan in alla väskor i en förvaring för att få gå upp i själva Himmelska Fridens port. Det är byggnaden som man ser på tv där det stora portträttet av Mao hänger vi torget. Gick upp för två år sedan och då hade de lite olika bilder hängande, en var på några glada studenter (ett av de få tecknen jag då kände igen) och och en text om dryga 20 år tillbaka i tiden.

Så var med spänd förväntan jag gick uppför för att se denna igen och numera kunna läsa vad det egentligen stod (eller fota och sen översätta) då jag har ångrat att jag ej tog bild på det. Visade sig dock att tyvärr var det ingen permanent utställning så blev ingen spännande läsning.

IStället tog vi lite bilder ut över torget innan vi gick vidare för att gå ett varv runt den närliggande operan. Då det var varm och skönt så bestämde vi oss för att åka till Houhai för att ta årets första uteöl. Gick tom runt i t-shirt och det skall mycket till innan jag gör det, hör ju till en av de mest frusna som finns och vintern har ju varit ganska hårt härbortan så var gött med lite värme.

Hittade en uteservering i Houhai som inte låg i det mest intesiva stråket där alla står och ropar att man skall välja att gå in på just deras bar. Var verkligen skönt att bara sitta ner och titta på alla som passerade, alltid intressant att spana in lite folk. Såg bla några kinesiska ungdomar som hyrde en 3 sits-tandemcykel men verkade inte som att de riktigt kunde cykla…

Hungriga efter en heldags turistande och nån öl så kilade vi hemåt för att gå på ankresturangen i närheten där jag bor. Kom dit rejält och lämnade faktiskt lika hungriga med stor förvåning. Fick vänta 15 minuter på ett bord så då blev snabbt att göra klart att beställa för att få in maten. Dock så var det slut på huvudrätter Peking Anka som vi hade siktat in oss på. Trodde inte det var möjligt på en restaurang med inriktning på anka. Ungefär som att kila på en pizzeria och de har slut på deg så att man tvingas köpa en sallad… Orsaken är väl dock att det tar väldigt lång tid att förbereda ankorna, börjar dagen innan och någon hade väl helt enkelt räknat fel.

Så efter att värsta chocken hade lagt sig bestämde vi att det var bättre att gå än att köpa en massa sidorätter som vi ändå inte kom från och istället så fick det bli min basföda, minikebab, jaozi och baozi utanför södra porten vid universitet. Köpte först två kebaber och Helene kollade lite skeptiskt på dessa som serverades i varsin plastpåse… Kilade in i en annan affär och köpte varsin öl och efter ett tag även ett packe jaozi och baozi. Den måltid som först kanske verkade lite skum och provisorisk blev rejält uppskattad och är nog svårt att ha mycket bättre kinesisk känsla på middagen.

The sunday started in Temple of HEaven for some touristing, since it was sunday morning there were a lot of retired chinese people doing different excercises, dancing and other healty things. Its definetly a very different way of looking at healthcare in China than in european countries and the old people are also so much more fit than western retired people. Its impressing to see a 70 year old lady doing excercises that you find totally impossible…

Continued the day with some shopping at the Pearl market and as usual it was hard bargaining but ended up with a good price on everything. After filling the bags we headed to Tiananmen and had a look on the different buildings and also went up in the actual gate, just above Mao’s painting that is seen on every picture from the square.

Had a walk around the nearby opera house before we went to Houhai to really appriciate the nice weater, ended up having the first outdoor beer for the season. It was really nice and found a restaurant in a kind of calm area.

After getting home we went straight to the nearby duck restaurant to have a great meal. At least that was what we expected, can say it was a real chock when they said they were out of ducks… When the worst chock went away the final decision was to leave the restaurant and head to get a minikebab, baozi and jaozi. Since it was still warm it was really nice to sit outside and just have a beer and the destroyed dinner plans ended up as a really nice and genuine chinese dinner.

Tillbaka till sommarpalatsen

Påskhelgen utnyttjades så mycket som möjligt med turistande och lördagsturen gick till sommarpalatsen. Besökte först nya Sommarpalatset (颐和园) där vi snabbt kunde konstatera att kinesiska högsäsongen började första april. Det var ganska bra väder vilket innebar att det var fullt med kineser samt att de åkte runt med en massa olika båtar mellan olika platser.

Efter att ha kilat runt och tagit lite bilder åkte vi vidare till gamla Sommarpalatset (圆明园). Blev en pizza till lunch för att ladda inför den kommande promenaden och planen var att denna gången se de ruiner av europeiskt inspirerade byggnader som inte hanns med i höstas. Även här var det ganska mycket kineser och vi kunde bara konstatera att det nog skulle bli svårt att ta folktomma bilder. De gamla ruinerna var inhägnade med järnstaket så vissa som inte ville betala de 10 kronorna extra gjorde allt för att klättra över.

Ruinerna visade på europeiska arkitektur med rejäla vita stenpelare. Det var endast en sak som hade klarat sig då de allierade trupperna brände ner och förstörde gamla sommarpalatset och det var en konstig stenlabyrint (ca 40 m x 40 m) med ett litet lusthus i mitten. Antar att de inte hittade fram för att kunna förstöra det eller att det helt enkelt inte var värt slitet…

Många kinesiska turistgrupper stannade vid en rektangulär jordhög, väldigt svårt att säga vad det skulle vara och hur det kan ha används så vi funderade mycket på vad det kunde ha varit för konstigt bygge. I kinesiska historier finns det mycket skrivet om att gamla sommarpalatset var det mest imponerande bygget i världen så hade varit kul att se det utan att det hade varit förstört. På vägen tillbaka hittade vi ett hus där de under tre år hade byggt upp en modell över hur området såg ut en gång i tiden. Efter ett tags funderande på väderstreck och kända delar hittades den rektangulära jordklumpen. Verkade vara någon typ av palatsbyggnad och kan inte förstå om det var ett sånt massivt bygge att den fortfarande stog upp men full med jord. Gäller nog att kolla med en kinesisk historiker om man skulle vilja veta mer om det.

På vägen ut konstaterade jag att det bara var några hundra meter ifrån de intressnta delarna i höstas som jag tvingades vända då det blev mörkt. Så nära men ändå så långt bort…

The Easter weekend was an intense tourist trip. Went to the new and old Summer Palace on saturday. The thing was that the official chinese tourist season started on the 1st of April so there was a lot of people in the park and many boats in the lake.

After walking around the new Summer Palace and taking some pictures we continued to the old one. The goal was to see the ruins from western buildings that was destroyed and that i missed to see on the last trip. Found the correct way pretty fast and since there was a fence around it wa a lot of chinese people trying to climb it to save the 10 yuans needed as an extra entrence fee.

There was a lot of old pillars on the ground and only one construction was still standing. It was a weird stone labyrith with a small building in the middle. Continued through the ruins and saw a big rectangular pile of dirt that i got no idea what it actually was. FOund a house with a model of the old summer palace and there it seamed to be some kind of palace but i got no idea why the ruined part looked as it did.