Invägningen på flygplatsen visade 22 kilo för min stora ryggsäck, var riktigt jobbigtatt se då jag hade hoppats på max 15… Samtidigt väger nog lilla väskan runt 10 kilo så bara att konstatera att det kommer att bli slitsamt att bära runt på de kommande 3 veckorna.

Hittade ganska enkelt mitt hostel i Shanghai och det låg centralt och bra, gjorde inget speciellt den dagen mer än att äta och ta det lugnt då jag var ganska trött efter nattens kvartsfinal. Dagen efter blev det dock att ta sig upp och åka till the Bund, det är Shangahais mest berömda gata som består av alla stora europeiska byggnader som byggdes då de allierade styrde efter opiumkrigen. The Bund ligger vid vattnet och på andra sidan finns affärsdistriktet (Pudong) med alla nya häftiga byggnader som är den andra vyn man ser på bilder från Shanghai. Dock var det en väldigt disig dag så fick inte riktigt ut något vettigt av det hela och åkte istället vidare till världsutställningen i Shanghai. Var lite förvirrat vart jag skulle köpa biljetter och efter lite irrande kunde jag tillslut komma in.

PAsserade Kina där det var en väldig kö och hoppade på en buss för att komma till Europas del för att besöka Sverige och lite andra länder. Var även en stor kö vid Sverige men de har även en vip-ingång så kilade till den, visade passet och då var det inget problem att komma in. Först visades lite sommarbilder från Sverige innan det förklarades lite hur vi hade ändrat för att få en bättre miljö i olika vattendrag mm. Fanns en liten vägg med bilder på svenska uppfinningar och typ en lekhörna från IKEA. Det var i stort sett det som visades förutom turistshoppen där man kunde köpa Ahlgrens (har dock några påsar i säcken så inget jag behövde investera).

Kan konstatera att jag var rejält besviken på vår utställning då det har pratats om att de skall fokusera stort på uppfinningar och att visa sverige men kändes riktigt tamt. Måste kännas tungt för en kines som har köat i 3-4 timmar och komma in på den utställningen… Träffade på en svenska på vägen ut som höll med om att det var riktigt dåligt, hon hade itne tänkt att besöka någon mer på grund av alla köer men då jag föreslog att vi borde kunna komma in på lite andra så hängde hon på. Så kilade till Danmark som låg brevid och sa att vi kom därifrån och blev insläppta, de hade om möjligt en ännu sämre paviljong med lilla sjöjungfrun i mitten och det var det enda som visades upp förutom att man kunde cykla 30 meter där inne…

Finland blev nästa anhalt och vid VIP-ingången stog det en finsk kille så inga problem att bli insläppta. Det här var första paviljongen som imponerade, paviljongen gick i vitt och ljusblått och på väggarna visades animerad film och var en skön känsla att kila runt därinne. Fick även lite ideer vad jag kan göra med älghorn från pinntjurar då de hade gjort kapsylöppnare av renhorn som man kunde köpa i deras turistshop så det får det bli att slöjda nåndag då jag kommit hem. Gick vidare till ISland där det stog en isländsk tjej som såg lite arg ut och vi kunde konstatera att hon inte var det bästa ansiktet utåt för landet. Efter att ha sagt att vi var från Sverige så var det inga problem att kila in där heller.

Det här var nog bästa pavilongen för vanliga besökare, den var liten och bestog endast av ett rum men då de hade släppt in tillräckligt med folk så började de visa en film om islands natur. Det var gjort så att man exempelvis flög eller åkte båt och alla väggar och tak följde med i samma så att det var som att befinna sig i stället. MEst skrik blev det från kineserna då de visade en Geijser samt ett vulkanutbrott. Kilade sedan till Norge som låg brevid och efter att ha sagt att vi kom från Norge var det heller inga problem att komma in och kolla på lite bilder från bla Geiranger. Sen var det slut på nordiska länder så fick bli Tyskland men där var de dock mer bittra och ville inte släppa in oss även om vi sa att vi hoppades att Tyskland skulle vinna VM.

Så fick bli en BurgerKing burgare (den första i Kina) istället innan vi skildes åt då hon (kommer som vanligt inte ihåg något namn) skulle packa innan det blev hemfärd. Kilade mot Sydamerikanska delan då jag hade lovat mina brasilianska vänner att jag som halvbrasilianare måste kolla på utställningen. Passerade Argentina och tänkte, varför inte testa att kila in. Gick bara rakt fram och sa Ni Hao så öppnade de VIP-ingången… De fokuserade mycket på sitt fotbollslag och även om deras historia där de ställde ut lite saker från de senaste 50-60 åren, paviljongen var som många andra inte så intressant…

Stärkt av självförtroende att komma in så blev det att bege sig till Brasilien, stog en kinesiska som var huvudansvarig för vilka som skulle släppas in och jag sa att jag var brasilianare och ville kolla på mitt lands paviljong. Dock ville hon se mitt pass vilket jag sa att jag hade på hotellet… Efter lite mer övertalning med bla några portugisiska ord så frågade hon hur många som skulle in och då jag sa en så sa hon till vakten att öppna. Skönt att slippa den som vanligt enorma kön och kunna kila in. BRasilien fokuserade mycket på sitt land, dess natur och självklart fotbollslaget. Fanns även information om de olika städerna som kommer att vara värd för FotbollsVM om 4 år.

Gick sedan vidare till USA som låg närmast BRasilien men där var det tvärstopp att komma in och tänkte absolut inte ställa mig i någon kör utan fick bli ett senare besök. Det skulle ju vara öppet till 24:00 och det började redan bli lite halvtomt med folk runt 19:00 så fick bli Kanada istället, gjorde ett försök att säga att jag var kanadick och tog mig förbi en kines men det var tvärstopp då det stog två kanadensiska grabbar några meter senare. De rekommenderade mig att komma tillbaka lite senare då det runt 20 är att kila rakt in. Frågade om de hade några rekommendationer och de förslog Lettland som hade en vindtunnel där mna kunde se och vinna en flygtur. Så bara att korsa Atlanten och halva Europa för att kila mot VIP-kön, lyckades övertala kineser som stog där att jag var lett och kunde sedan kila in…

Det var förnärvarande tomt i paviljongen då de endast släppte in folk ungefär var 30 minut då de körde uppvisning i vindtunneln. Pratade med en som jobbade där som tyckte att jag skulle fylla i för att vinna en flygtur. Blev väl som vanligt att jag inte vann men hon tyckte att hon kunde gå ner och fråga om det fanns nån ledig tid att flyga på vilket lät perfekt. Under tiden så började jag fylla i anmälan ännu en gång med en annan mailadress. Till min stora förvåning kom det upp på skärmen: “Grattis du har vunnit en flygtur, kontakta personalen”. Så pratade med en och blev insläppt bakom kulisserna där jag även mötte hon som skulle kolla en flygning åt mig. Hon sa att tyvärr fanns det ingen tid men svarade att det gör inget då jag vann på andra adressen. Blev att försäkra att jag var fullt frisk och inte hade några som helst problem samt att det var mitt ansvar om jag bröt lite ben och annat.

Kollade en instruktionsfilm och fick en genomgång med en instruktör om lite tecken som de använder då man gör flygningen. Blev sedan lite väntan då några kineser skulle flyga och en klarade att flyga lite halvt medan de andra två fladdrade åt alla håll och det såg inte så enkelt ut att ligga stabilt i luften. Under tiden så hann jag bli lite nervös för om jag skulle bli ordentligt åksjuk av flygningen men hoppades att det skulle gå bra och inte vara några problem, hade ju försäkrat att jag var fullt frisk… Frågade om en av personalen kunde ta lite bilder innan vi kilade upp till tunneln. De hade nu släppt in folk i paviljongen så skulle visst flyga inför publik… Min instruktör visade först lite hur de olika tecknena ändrade hans läge i luften innan det var dags för mig att göra mitt första försök. Försöka få lite balans genom att följa instruktörens råd medan han även höll i för att stabilisera kroppen. Jag lyckades dock inte riktigt få någon ordning på mina kroppsdelar och vinglade märkbart åt alla håll. Blev en kort vila medan instruktören flög och visade hur ett proffs gör…

Andra försöket gick bättre jag lyckades ligga stabilt och kunde flyga lite upp och ner även om jag kom emot väggarna lite då och då. Var upp som högst 4-5 meter och det kändes riktigt härligt. Efter flygturen så fick jag rejält med applåder från publiken som fanns i paviljongen, instruktören berömde också och tyckte det gick riktigt fint den andra gången och kunde itne annat än hålla med. Hade ju även sett hur kineserna innan mig hade fladdrat och inte lyckats flyga riktigt. Fick även en massa foton tagna och blev inte alls åksjuk så var riktigt nöjd då jag kilade från Lettlands paviljong. Att jag fick genomföra flygningen gjorde att jag helt klart tyckte bäst om deras paviljong som annars inte hade så mycket att erbjuda.

Gick tillbaka till Tyskland då klockan nu var lite efter 21 och borde vara lätt att komma in, till min stora förvåning så höll de på att stänga och släppte inte in någon mer och de förklarade att alla paviljonger stängde nu och att de faktiskt var en av de sista… Så istället blev det att lätt besviken kila hemåt i en taxi och kunde även konstatera att världsutställnignen inte var så häftig som det har pratats om. Paviljongerna ser oftast coola ut från utsidan medan de är ganska tråkiga på insidan…

Nästa dag hade jag bestämt att jag skulle åka över till Pudong som är affärsdistriktet och kolla på utsikten från tv-tornet Orientens pärla. Kom dock dit och var fortfarande lite dimmigt så ställde in besöket efter att ha gått runt nere vid vattnet och kollat på The Bund från andra sidan. Tog istället tunnelbanan för att spana på gamla Shangahai och den kinesiska delen, det var fint och kändes skönt att komma ifrån den otroliga stressen som är i Shanghais tunnelbana och på gatorna. Det började även spricka upp så fortsatte promenaden bort mot the Bund för att kunna se området runt floden i klart väder. Det var fint med alla gamla byggnader och även de nya på andra sidan i Pudongområdet.

Så efter att ha tagit lite kort och som vanligt haft beslutsångest vad jag skulle göra så blev det en ny tur över för att komma upp i TV-tornet då det nu var klart och fint väder. Väl framme blev det lite kö till kassan och kunde sedan läsa (på kinesiska) att det vara 2 timmar köande för att komma upp. Då jag inte är någon kines som klarar av flera timmars köande så blev det att ställa in turen upp i tornet. Åkte istället tillbaka till världsutställningen för att se om man skulle kunna komma in i lite stora paviljonger. Startade vid företagsdelen och det verkade som att det var väldigt lugnt på utställningsområdet och tog mig enkelt in på China mobiles utställning där de gick igenom hur kommunikationen har förändrats genom tiden. Som svensk kunde jag bara konstatera att mycket av det de visade är utvecklat i Sverige :-) Kilade sedan vidare till Coca-Cola där ungefärlig kötid var 4 timmar och lyckades heller inte charma någon anställd så jag kom in i deras VIP-kö så blev att to sig över till området med länder igen.

Gick till Japan men det var tvärstopp att komma in så kilade vidare till Nya Zealand (lite lätt tråkig) och Indonesien som var en ganska bra paviljong. Kunde sedan även kila igenom Australien, Kanada och USA innan det var stängningsdax. Ingen av paviljongerna gjorde något direkt imponerade intryck så andra dagen på utställningen var även den en liten besvikelse men kul att ha gått runt de olika ställena även om det är bara att konstatera att paviljongerna imponerar mest på utsidan…

På väg tillbaka till hostelet passerade jag återigen The Bund då jag ville se hur det såg ut på kvällen med alla lampor tända, det var imponerande och helt klart värt omvägen innan jag begav mig hem för att vila upp inför nattens VM-semi som de visade på storbild på hostelet.