Archive for the ‘ Kina ’ Category

Suzhou 苏州

Då jag ju aldrig har tyckt att betong är det roligaste som finns och jag fortfarande hade en dag kvar i Shanghai bestämde jag mig för en dagsutflykt. Hade två möjliga alternativ (Hangzhou och Suzhou), valet föll på Suzhou då det ligger närmare Shanghai och för att hinna med att få ut det mesta av dagen så ville jag korta restiden.

Suzhou är känt för sina vackra trädgårdar och tillsammans med Hangzhou ansett som två av de vackraste plasterna i Kina (iallafall enligt alla sagor). Så försökte packa så lätt som möjligt och åkte sedan till tågstationen för, ett problem infann sig genast då jag upptäckte att flera framför mig i kön inte kunde boka någon biljett eftersom det var slutsålt men tänkte att jag kan ju testa iallfall. Som väntat fanns det ingen på snabbtågen men kollade sovtåget som går till Peking och där hade jag tur och fick tag i en säng. Kändes ju lite löjligt med sängplats för en timmes resa men det var iallafall en lösning för att ta sig dit. Passade även på att köpa en returnbiljett till kvällen.

Att vara turist på ett ställe man inte vet något om vad man skall se kan ju vara lite hårt men det är ju inte mer än att fråga runt så borde ju nån veta så då jag vara framme i Suzhou hittade jag några vakter/poliser som hade rast och även hade en karta bredvid sig så frågade helt enkelt vad skall man se här i Suzhou? De började diskutera och pekade på några ställen på kartan, då det är omöjligt att komma ihåg namn så var det fram med post-it blocket för att de skulle kunna skriva ner namnen på några platser.

BEstämde mig för en park som verkade stor på kartan och kilade till taxikön, var en fruktansvärd väntan. 35-40 grader och det brände i min bleka hud… Sen måste man ju även stå max 2 cm från någon i kön för att det inte skall smyga in en kines framför så det var verkligen gemenskap. TAxichaffisen visste genast vart jag ville åka och han var pratglad, tyckte det var kul med en svensk och pratade gott om Waldner och Persson som så många andra jag åkte med under året.

Väl framme var det bara att kila runt i parken, till min stora glädje var majoriteten gratis (händer ej i Peking). Första tempelbyggnaden jag kom till innehöll den största klockan jag nånsin sett. Man fick även ringa på den och det hängde en stor stock som man fick sätta i gungning för att skapa något ljud, var ett mäktigt ljud och golvet skakade lite lätt. Det var inte mycket folk i parken utan kände direkt att detta var ett mycket bättre val än att ännu en dag trängas i Shanghais tunnelbana med alla stressade kineser (i Peking är de ju ej stressade men helt annan känsla i Shanghai). Var mycket vatten runt om och jag tog det väldigt lugnt då jag gick runt i parken och tog lite kort.

På vägen ut så såg jag en kille som sålde lite prylar, däribland en karta. Den var dock endast på kinesiska men fick duga för dagen, frågade honom om han hade nån rekommendation på ett fint ställe och han pekade ut ett där det fanns en del av gamla stadsmuren. Så bara att låta kartkillen stå för nästa besök på resan.  Hoppade in i en taxi där en dam under hela resan försökte få mig att åka till andra ställen för att bla handla kläder mm som hon säkert hade fått provision på. Van vid att undvika de fällor som finns som turist i Kina så avböjde jag lite fint och kom tillslut fram till andra parken.

Här var det inträde men inget studentrabatt som man normalt brukar kunna få i Kina. Gick runt lite och besökta bland annat en port in genom stadsmuren, satte mig lite fint på murkanten och hörde en hel turistgrupp ropa om den där utlänningen som halvligger där på muren. Gissar på att det var min sista dag på ett tag att ha stjärnstatus.

Parken var helt klart vackrare än den första och fanns mycket att se, väldigt många gamla kinesiska byggnader och heller knappt några besökare så var skönt att bara strosa runt utan att bli störd. På slutet fanns det en ganska hög pagod, då jag var vrålhungrig funderade jag först på att skippa att kila upp i den men tänkte att det är lika bra att kämpa upp.

Var väl kanske inte så mycket att se däruppifrån speciellt med tanke på att det var en väldigt disig dag men kunde iallfall blicka ut över parken och lära mig ett nytt uttryck på engelska. Det lustiga var att det passerade en kinesisk familj och de tyckte det var jättebra att läsa på engelska och började öva in uttrycket från skylten. Hade ju inte skadat om de hade skrivit rätt och inte “Take care of your head” om nu skylten skall vara utbildare…

Försökte hitta något vettigt att äta på vägen ut men fanns inget så kilade in på ett brödställe och köpte ett kinesiskt wienerbröd innehållande en grillkorv samt några andra udda brödbitar.  Käkade dem utanför brädstället medan jag spanade in lite kinesiskor på mopeder och deras desperata försök att hålla sig vitbleka och fina. De har tom ett speciellt litet plagg som en kofta som slutar nedanför armhålan bara för att kunna skydda armarna. Andra körde med en bakvänd skjorta för att täcka armarna, många andra sätt finns också gäller bara att vara kreativ…

Då jag köpte min returnbiljett tidigare på dagen hade jag som vanligt helt glömt bort att alla tempel mm oftast stänger runt femså blev att driva runt lite innan mitt tåg skulle gå klockan åtta. Blev en burgare och en glass medan jag begav mig till tågstationen, kollade om jag kunde byta och köpa en biljett på ett tidigare tåg men det var slutsålt så blev att vänta på det jag hade köpt till.

Höll dock på att bomma tåget då det var en stor kö fram till insläppet till tåget och det visades först att tåget var sent och sedan så hände det inget då det började närma sig den nya tiden så då det var 3 minuter kvar trängde jag mig fram och visade min biljett och blev  då genast insläppt. De andra hade visst köat till något annat tåg men framför min grind… Småsprang lite för att komma till perrongen och tåget hade inte riktigt kommit än så det var skönt.

Trodde att jag skulle få stå eftersom jag hade en obokad biljett men hittade en sovahytt där det satt ett gäng och pratade och frågade om det var ok att slå sig ner vilket det var. Tre var från shanghai och två från Sydkorea (skulle spana på Expot) så gav dem lite tips om att det var bäst på kvällen samt att jag även hade en karta med mig som de fick. De var väldigt tacksamma och gav mig en påse men något som liknade ostbågar men i stavform. De från shanghai var påväg hem efter en tripp till Peking och blev lite småpratande. Ibland körde de dock shanghaidialekt mellan varandra och då fattade jag ännu mindre än vanligt då det är så annorlunda mot hur folk pratar i Peking. En annan sak som jag också tänkt på under tiden i Shanghai är att de inte kan säga ljuden ch,  sh mm utan de säger c och s istället vilket låter lite mesigt.

Väl tillbaka på hostelet blev det att vila och kolla den sista VM-semifinalen i väntan på att resan skulle gå vidare till Japan dagen efter.

Shanghai 上海

Invägningen på flygplatsen visade 22 kilo för min stora ryggsäck, var riktigt jobbigtatt se då jag hade hoppats på max 15… Samtidigt väger nog lilla väskan runt 10 kilo så bara att konstatera att det kommer att bli slitsamt att bära runt på de kommande 3 veckorna.

Hittade ganska enkelt mitt hostel i Shanghai och det låg centralt och bra, gjorde inget speciellt den dagen mer än att äta och ta det lugnt då jag var ganska trött efter nattens kvartsfinal. Dagen efter blev det dock att ta sig upp och åka till the Bund, det är Shangahais mest berömda gata som består av alla stora europeiska byggnader som byggdes då de allierade styrde efter opiumkrigen. The Bund ligger vid vattnet och på andra sidan finns affärsdistriktet (Pudong) med alla nya häftiga byggnader som är den andra vyn man ser på bilder från Shanghai. Dock var det en väldigt disig dag så fick inte riktigt ut något vettigt av det hela och åkte istället vidare till världsutställningen i Shanghai. Var lite förvirrat vart jag skulle köpa biljetter och efter lite irrande kunde jag tillslut komma in.

PAsserade Kina där det var en väldig kö och hoppade på en buss för att komma till Europas del för att besöka Sverige och lite andra länder. Var även en stor kö vid Sverige men de har även en vip-ingång så kilade till den, visade passet och då var det inget problem att komma in. Först visades lite sommarbilder från Sverige innan det förklarades lite hur vi hade ändrat för att få en bättre miljö i olika vattendrag mm. Fanns en liten vägg med bilder på svenska uppfinningar och typ en lekhörna från IKEA. Det var i stort sett det som visades förutom turistshoppen där man kunde köpa Ahlgrens (har dock några påsar i säcken så inget jag behövde investera).

Kan konstatera att jag var rejält besviken på vår utställning då det har pratats om att de skall fokusera stort på uppfinningar och att visa sverige men kändes riktigt tamt. Måste kännas tungt för en kines som har köat i 3-4 timmar och komma in på den utställningen… Träffade på en svenska på vägen ut som höll med om att det var riktigt dåligt, hon hade itne tänkt att besöka någon mer på grund av alla köer men då jag föreslog att vi borde kunna komma in på lite andra så hängde hon på. Så kilade till Danmark som låg brevid och sa att vi kom därifrån och blev insläppta, de hade om möjligt en ännu sämre paviljong med lilla sjöjungfrun i mitten och det var det enda som visades upp förutom att man kunde cykla 30 meter där inne…

Finland blev nästa anhalt och vid VIP-ingången stog det en finsk kille så inga problem att bli insläppta. Det här var första paviljongen som imponerade, paviljongen gick i vitt och ljusblått och på väggarna visades animerad film och var en skön känsla att kila runt därinne. Fick även lite ideer vad jag kan göra med älghorn från pinntjurar då de hade gjort kapsylöppnare av renhorn som man kunde köpa i deras turistshop så det får det bli att slöjda nåndag då jag kommit hem. Gick vidare till ISland där det stog en isländsk tjej som såg lite arg ut och vi kunde konstatera att hon inte var det bästa ansiktet utåt för landet. Efter att ha sagt att vi var från Sverige så var det inga problem att kila in där heller.

Det här var nog bästa pavilongen för vanliga besökare, den var liten och bestog endast av ett rum men då de hade släppt in tillräckligt med folk så började de visa en film om islands natur. Det var gjort så att man exempelvis flög eller åkte båt och alla väggar och tak följde med i samma så att det var som att befinna sig i stället. MEst skrik blev det från kineserna då de visade en Geijser samt ett vulkanutbrott. Kilade sedan till Norge som låg brevid och efter att ha sagt att vi kom från Norge var det heller inga problem att komma in och kolla på lite bilder från bla Geiranger. Sen var det slut på nordiska länder så fick bli Tyskland men där var de dock mer bittra och ville inte släppa in oss även om vi sa att vi hoppades att Tyskland skulle vinna VM.

Så fick bli en BurgerKing burgare (den första i Kina) istället innan vi skildes åt då hon (kommer som vanligt inte ihåg något namn) skulle packa innan det blev hemfärd. Kilade mot Sydamerikanska delan då jag hade lovat mina brasilianska vänner att jag som halvbrasilianare måste kolla på utställningen. Passerade Argentina och tänkte, varför inte testa att kila in. Gick bara rakt fram och sa Ni Hao så öppnade de VIP-ingången… De fokuserade mycket på sitt fotbollslag och även om deras historia där de ställde ut lite saker från de senaste 50-60 åren, paviljongen var som många andra inte så intressant…

Stärkt av självförtroende att komma in så blev det att bege sig till Brasilien, stog en kinesiska som var huvudansvarig för vilka som skulle släppas in och jag sa att jag var brasilianare och ville kolla på mitt lands paviljong. Dock ville hon se mitt pass vilket jag sa att jag hade på hotellet… Efter lite mer övertalning med bla några portugisiska ord så frågade hon hur många som skulle in och då jag sa en så sa hon till vakten att öppna. Skönt att slippa den som vanligt enorma kön och kunna kila in. BRasilien fokuserade mycket på sitt land, dess natur och självklart fotbollslaget. Fanns även information om de olika städerna som kommer att vara värd för FotbollsVM om 4 år.

Gick sedan vidare till USA som låg närmast BRasilien men där var det tvärstopp att komma in och tänkte absolut inte ställa mig i någon kör utan fick bli ett senare besök. Det skulle ju vara öppet till 24:00 och det började redan bli lite halvtomt med folk runt 19:00 så fick bli Kanada istället, gjorde ett försök att säga att jag var kanadick och tog mig förbi en kines men det var tvärstopp då det stog två kanadensiska grabbar några meter senare. De rekommenderade mig att komma tillbaka lite senare då det runt 20 är att kila rakt in. Frågade om de hade några rekommendationer och de förslog Lettland som hade en vindtunnel där mna kunde se och vinna en flygtur. Så bara att korsa Atlanten och halva Europa för att kila mot VIP-kön, lyckades övertala kineser som stog där att jag var lett och kunde sedan kila in…

Det var förnärvarande tomt i paviljongen då de endast släppte in folk ungefär var 30 minut då de körde uppvisning i vindtunneln. Pratade med en som jobbade där som tyckte att jag skulle fylla i för att vinna en flygtur. Blev väl som vanligt att jag inte vann men hon tyckte att hon kunde gå ner och fråga om det fanns nån ledig tid att flyga på vilket lät perfekt. Under tiden så började jag fylla i anmälan ännu en gång med en annan mailadress. Till min stora förvåning kom det upp på skärmen: “Grattis du har vunnit en flygtur, kontakta personalen”. Så pratade med en och blev insläppt bakom kulisserna där jag även mötte hon som skulle kolla en flygning åt mig. Hon sa att tyvärr fanns det ingen tid men svarade att det gör inget då jag vann på andra adressen. Blev att försäkra att jag var fullt frisk och inte hade några som helst problem samt att det var mitt ansvar om jag bröt lite ben och annat.

Kollade en instruktionsfilm och fick en genomgång med en instruktör om lite tecken som de använder då man gör flygningen. Blev sedan lite väntan då några kineser skulle flyga och en klarade att flyga lite halvt medan de andra två fladdrade åt alla håll och det såg inte så enkelt ut att ligga stabilt i luften. Under tiden så hann jag bli lite nervös för om jag skulle bli ordentligt åksjuk av flygningen men hoppades att det skulle gå bra och inte vara några problem, hade ju försäkrat att jag var fullt frisk… Frågade om en av personalen kunde ta lite bilder innan vi kilade upp till tunneln. De hade nu släppt in folk i paviljongen så skulle visst flyga inför publik… Min instruktör visade först lite hur de olika tecknena ändrade hans läge i luften innan det var dags för mig att göra mitt första försök. Försöka få lite balans genom att följa instruktörens råd medan han även höll i för att stabilisera kroppen. Jag lyckades dock inte riktigt få någon ordning på mina kroppsdelar och vinglade märkbart åt alla håll. Blev en kort vila medan instruktören flög och visade hur ett proffs gör…

Andra försöket gick bättre jag lyckades ligga stabilt och kunde flyga lite upp och ner även om jag kom emot väggarna lite då och då. Var upp som högst 4-5 meter och det kändes riktigt härligt. Efter flygturen så fick jag rejält med applåder från publiken som fanns i paviljongen, instruktören berömde också och tyckte det gick riktigt fint den andra gången och kunde itne annat än hålla med. Hade ju även sett hur kineserna innan mig hade fladdrat och inte lyckats flyga riktigt. Fick även en massa foton tagna och blev inte alls åksjuk så var riktigt nöjd då jag kilade från Lettlands paviljong. Att jag fick genomföra flygningen gjorde att jag helt klart tyckte bäst om deras paviljong som annars inte hade så mycket att erbjuda.

Gick tillbaka till Tyskland då klockan nu var lite efter 21 och borde vara lätt att komma in, till min stora förvåning så höll de på att stänga och släppte inte in någon mer och de förklarade att alla paviljonger stängde nu och att de faktiskt var en av de sista… Så istället blev det att lätt besviken kila hemåt i en taxi och kunde även konstatera att världsutställnignen inte var så häftig som det har pratats om. Paviljongerna ser oftast coola ut från utsidan medan de är ganska tråkiga på insidan…

Nästa dag hade jag bestämt att jag skulle åka över till Pudong som är affärsdistriktet och kolla på utsikten från tv-tornet Orientens pärla. Kom dock dit och var fortfarande lite dimmigt så ställde in besöket efter att ha gått runt nere vid vattnet och kollat på The Bund från andra sidan. Tog istället tunnelbanan för att spana på gamla Shangahai och den kinesiska delen, det var fint och kändes skönt att komma ifrån den otroliga stressen som är i Shanghais tunnelbana och på gatorna. Det började även spricka upp så fortsatte promenaden bort mot the Bund för att kunna se området runt floden i klart väder. Det var fint med alla gamla byggnader och även de nya på andra sidan i Pudongområdet.

Så efter att ha tagit lite kort och som vanligt haft beslutsångest vad jag skulle göra så blev det en ny tur över för att komma upp i TV-tornet då det nu var klart och fint väder. Väl framme blev det lite kö till kassan och kunde sedan läsa (på kinesiska) att det vara 2 timmar köande för att komma upp. Då jag inte är någon kines som klarar av flera timmars köande så blev det att ställa in turen upp i tornet. Åkte istället tillbaka till världsutställningen för att se om man skulle kunna komma in i lite stora paviljonger. Startade vid företagsdelen och det verkade som att det var väldigt lugnt på utställningsområdet och tog mig enkelt in på China mobiles utställning där de gick igenom hur kommunikationen har förändrats genom tiden. Som svensk kunde jag bara konstatera att mycket av det de visade är utvecklat i Sverige :-) Kilade sedan vidare till Coca-Cola där ungefärlig kötid var 4 timmar och lyckades heller inte charma någon anställd så jag kom in i deras VIP-kö så blev att to sig över till området med länder igen.

Gick till Japan men det var tvärstopp att komma in så kilade vidare till Nya Zealand (lite lätt tråkig) och Indonesien som var en ganska bra paviljong. Kunde sedan även kila igenom Australien, Kanada och USA innan det var stängningsdax. Ingen av paviljongerna gjorde något direkt imponerade intryck så andra dagen på utställningen var även den en liten besvikelse men kul att ha gått runt de olika ställena även om det är bara att konstatera att paviljongerna imponerar mest på utsidan…

På väg tillbaka till hostelet passerade jag återigen The Bund då jag ville se hur det såg ut på kvällen med alla lampor tända, det var imponerande och helt klart värt omvägen innan jag begav mig hem för att vila upp inför nattens VM-semi som de visade på storbild på hostelet.

Dax att lämna Peking

Den fjärde juli var det dax att lämna mitt kära Peking för att åka vidare till Shanghai och sedan till Japan. Skickade två lådor med prylar till mig själv men kan konstatera att jag nog skulle ha klämt i lite mer i lådorna då ryggsäcken som jag skall bära de kommande 3 veckorna verkar vara lite väl tung samt att jag har min stora tunga släpbara laptop i lilla ryggsäcken… Har varit riktigt stressigt de sista dagarna att försöka träffa och ta farväl av så många vänner som möjligt, hinna med att plugga till sluttentorna samt att se fotbolls-VM. Hade heller inte skadat om jag hade haft lite mer tid att planera vad jag skall göra i Japan då jag gillar att vara förberedd innan jag reser för att få ut så mycket som möjligt av resen, kan säga att det är inget jag är nu. Det enda som är planerat är att jag flyger den 25:e från Tokyo. Hoppas hinna spana lite under resan och kanske få lite tips på vägen vad man bör se.

Hade aldrig trott att jag skulle känna mig riktigt ledsen då jag flög från Peking. Ana följde med mig till flygplatsen och tog farväl där, pratade lite om året som varit och om resan som skulle börja. Var verkligen med blandade känslor jag gick mot säkerhetskontrollen, mest kändes det bittert att lämna mitt liv och vänner i Peking som jag har hittat på så mycket skoj med under året.

En kort lista på vad jag kommer att sakna mest:

  • Ana, Larissa och alla mina andra vänner
  • Pubquiz på the Bookworm
  • Vara ute på cykeltur och korsa 10-filiga fullt trafikerade korsningar
  • Alla helgäventyr till muren och andra häftiga ställen
  • Bekvämligheten att äta ute 2 gånger om dagen och alltid ta taxi för en mindre kostnad än en enkelbiljett på SL.

Vad jag inte kommer att sakna:

  • Att komma ihåg att ha med sig dasspapper då det aldrig finns på något ställe eller inte vet när man ätit något konstigt…
  • Frustrationen att försöka förklara något enkelt som de uppfattar som omöjligt eftersom de alltid har gjort på ett annat sätt.
  • Att beställa en maträtt som jag sedan konstaterar att består av nästan bara ben och chili.
  • Doften i en tunnelbanevagn på linje 1…
  • Att vara utestängd från Youtube…

Fotbolls VM

Tror inte att det har undgått någon men senaste tiden har det ju varit FotbollsVM och då mina bästa vänner här kommer från brasilien har det varit lite högtidskänsla. Så för att hänga med i gemenskapen och bli ännu mer brasilianare blev det att shoppa en brasiliansk matchtröja på Yashow och kolla på matcherna. Dock har det ju varit lite slitsamt då vi ligger 6 timmar före i tid. Detta innebär att kvällsmatcherna börjar 02:30 vilket har gett endel sena nätter i Sanlitun. De som känner mig lite bättre vet ju även att jag har svårt att sova då det blir ljust vilket sker innan jag hinner gå till sängs efter matcherna så har varit riktigt tungt…

Favorithaket har varit Lugas Villa där de visar matcherna utomhus på projektor och gäller att komma tidigt för att ha någonstans att sitta då det blir packat vid matchstart. Har varit gymt bra stämning på alla matcher så har verkligen varit en häftig upplevelse. Bla Ana tyckte att det är roligare i Peking än i Brasilien under VM eftersom det är en massa andra nationaliteter också så blir roligare under matcherna. Har även lärt mig lite användbara portugisiska termer till 2014 då det är fotbolls VM i Brasilien. Vore perfekt att åka dit och hälsa på samtidigt som man kan se lite matcher.

Känns bittert att jag inte kan se resten av VM i Peking som en avslutning, samtidigt förlorade ju tyvärr Brasilien i kvartsfinalen så jag behöver inte oroa mig för att bomma att uppleva Brasilien spela i finalen med mina vänner. HAr börjat snoka efter något ställe i Hiroshima att kolla VM-finalen på och fick ett tips av en soffsurfare om en irländsk pub så får väl bli det om jag inte kommer på något annat.

Studiesummering

Även om det inte har märkts under den här terminen så har jag faktiskt pluggat endel också. Har nog varit lite slöare den här terminen mycket på grund av att det har varit lite för slött i klassen. SAmma personer (jag, ett gäng saudiarabier och nån afrikan) som förra terminen förutom en amerikanska som väl får betecknas som klassens plugghäst, på något sätt lyckades hon alltid komma ihåg alla nya ord. Vet inte om hon hade något liv under terminen och om hon har sett något av Peking eller Kina…

Lärarna var till en början bra men då det inte var någon press på att göra något så blev det ganska snabbt slött i klassen vilket genast påverkar studieresultatet (jag anser att människan jobbar bäst under press och finns det ingen så händer det inte så mycket). Har dock varit besviken på talklasserna den här terminen och för att det itne skulle kännas helt värdelöst så föreslog jag helt enkelt att vi borde göra en presententation varje vecka om något (resa, hemland, bra film etc). Byter man ej universitet som andra gjorde så får man förändra lärarna…

Läraren tyckte det var en bra ide så slutade med att vi hade mittermingsprovet på samma sätt och under terminen så har jag bla pratat om Sverige, hojtripp till Norge och camping på muren. Första gångerna var det svårt men sen fick jag upp flytet lite bättre så det gav helt klart resultat. Tyvärr flyttade talläraren och istället fick vi en riktigt dålig lärare som körde om möjligt ännu mera kinesiskt utlärningssätt med repetering av texter och med endel förnedrande kommentarer lite då och då när man inte förstog. Så från att ha varit en bra lektion blev den helt katastrofal vilket resulterade att de få personer som brukade komma blev ännu färre.

Under terminen har jag även kört 1-2 gånger i veckan med en privatlärare och det har tgett 100 gånger mer än att sitta på lektionerna då vi endast har fokuserat på tal istället för en massa annat som att skriva tecken. Brukar beklaga mig på universitetet att jag inte vill lära mig tecken men de bara skrattar åt mig och menar att det är en mycket viktig del att lära sig. Kan väl hålla med om det förutsatt att man skall skriva en bok för hand påkinesiska vilket inte är min tanke utan jag är lycklig om jag kan prata med folk.

Kan konstatera att jag hade hoppats att jag skulle lära mig mer under året som varit och kunna prata bättre men samtidigt har jag haft det väldigt bra så kan inte klaga på så sätt. Har kommit till den nivån att jag har en god överlevnadskinesiska och kan hålla lite korta diskussionen med folk på gatan även om det är många gånger jag ej förstår då de använder många ord som jag inte har en aning om vad betyder.

Vad universitetet betecknar kan jag väl inte rekommendera någon att studera kinesiska vid det utan välja ett annat där de har större press på eleverna. Har hört mycket dåligt om andra universitet också så tror att det beror mycket på det kinesiska utlärningssättet att man som västerlänning inte är nöjd med hur de gör. Skulle kunna förändra det till så mycket bättre om de bara ville lyssna på mig (vilket oftast inte var fallet så förvånat att jag kunde ändra tallektionerna). Hände nog att de såg mig som jobbig då jag ifrågasatte lite då och då vad vi höll på med… Det som är klart positivt med universitetet är dock läget, det ligger nära andra ringvägen i PEking istället för de andra som ligger ute vid fjärde och känns som totalt avlägset. Det har ju även gjort det möjligt att enkelt kunna åka till Sanlitun och ha kul med mina vänner…

Med sluttentorna som jag hade förra veckan gick det både bra och dåligt. På tal hör och läsning gick det fint men den viktigaste som är grammatik och nya ord gick mindre bra… Får väl se vad resultatet blir då det kommer skickat till Sverige eftersom de ej hann med att få klart det och mitt intyg innan jag åkte. Kan även nämna att vi precis som förra terminen hade en liten avslutningscermoni och tjejen från USA i min klass fick inte helt oväntat pris för klassens bästa elev (det var endast tjejer som fick pris till bästa elev), då det kom till pris för bästa närvaro som jag tog hem förra terminen så fick ingen ur vår klass gå upp.

Satt brevid Adnan och sa åt honom att de straffar mig för min Yunnan resa då jag ju hade en ganska vild diskussion med kontoret dagen då jag flög. Förutom det hade jag som förra terminen full närvaro utom en sjukdag samt en då jag Jan och Larissa fastnade i snöoväder efter vår tripp till Shaolintemplet. Fick dock ett mycket bättre pris än närvaropriset och det var för bäst utveckling i klassen, vet att lärarna tidigare har sagt att de tycker att jag utvecklats bra då jag knappt pratade i början av terminen. Sedan har det rullat på bättre och bättre hela tiden så det var kul att det uppmärksammades, till skillnad från närvaro så är det ju ett pris som är något att hänga i granen…

Miitt HSK resultat (kinesiskt standardprov) kommer jag väl också att få under sommaren, har skrivit två gånger under våren och skrev först Basic som jag tyckte att gick fint. Valde att skriva det av taktiska skäl för att få att få en 2:a eller 3:a då det inte går att få sämre än 3 på mediumprovet så tänkte jag att det var bättre att få en tvåa först istället för att bomma medium 2 gånger. Taktiken fungerade fint och lyckades få en tvåa även om det verkade som att jag hade rotat ihop hörförståelsen som jag tyckte gick bra. Dock fick jag sämre poäng än i november då jag inte förstog något av vad de sa… Så tror att jag har råkat kryssa fel och sedan har det gett följdfel på resten av delen. 2 veckor innan jag lämnade Peking skrev jag även mediumprovet som var riktigt svårt och det resulterade i att det nog var 90% gissande. Får väl se vad slutresultatet blir då det är rättat vilket väl skall vara någongång runt 20 juli.

Midsommarfirande

Har ju varit Dalarnas högtid nummer ett för en dryg vecka sedan och hade faktiskt turen att kunna fira detta i Peking. Det var samma gäng som ordnade brännbollsturnerigen som nu ordnade med midsommarefirande på SAS Radission.

En sån möjlighet kunde man ju inte bomma så bjöd även in lite brasilianska vänner då jag ju har blivit fullproppad med brasiliansk kultur under året så var det dax att ge igen med lite grodhopp…

För att de skulle få en riktig midsommarupplevelse så började jag spana lite buskar för att hitta något som likande björk som jag tänkte använda att bygga kransar av.  Konstatera att det inte fanns något direkt utanför huset vilket nog även var bra så att inte vakterna skulle bli arga om jag höll på att kapa ner buskar mitt på dagen utan hittade något som faktiskt likande björk som jag kunde använda. Var även ett ganska övergivet ställe så kunde smyga dit och skära ner endel kvistar för att ta med mig hem och bygga.

Måste säga att jag blev nöjd med resultatet och kilade sedan på den lokala blomaffären och köpte lite småblommor (fick beröm för mina kransar av flortisten) då jag hade vissa problem att hitta prästkragar mm utanför lägenheten…  Berättade för Ana att jag hade varit ute och kapat lite buskar utan att polisen plockat mig så nu skulle jag bara fixa lite. Både Ana och Carol var lite nyfikna i taxin och kunde inte förstå varför jag hade varit ute och gjort det men det skulle de snart få se.

Då vi kom fram till SAS Radisson var redan Fiona där och hon hade sett en massa tjejer med blommor i håret så tyckte det såg häftigt ut. då vi närmade oss baksidan där de hade festen så plockade jag fram mina 3 kransar som jag hade slitit med under eftermiddagen till allas glädje.

Det var uppdukat några långbord för middagen som bestog av grillat, köttbullar och Jansson. Ingen sill vad jag kunde se men köttet var väldigt bra grillat. Under middagen fick vi ett uppdrag vid bordet och det var att sjunga en svensk sommarsång vilket inte var helt enkelt med tanke på att jag var enda svensken på bordet. I övrigt var det 5 finnar, 3 kineser, Fiona från USA samt Ana och Carol från Brasilien. Så i sånghäften fanns det en enkelt version av den jobbiga sången Hej Monica som kom för typ 5-6 år sedan men där man istället sjöng Hej Snapsen.

Då versionen endast innehöll 5 olika svenska ord passade den perfekt, sen var det väl det här med melodin som ju är lätt störande… Men med de enkla ord som behövdes så skapade Fiona en lite lätt modifierad rappad snapsvisa som blev resultatet på vårt uppdrag.

En tävling som var som gjord för oss var dragkamp, 5 personer från varje bord skulle göra upp i dragkamp och jag sa direkt, bara att köra ett finskt lag då de var lite biffiga och ju då kunde visa lite finsk SISU vilket de tyckte var en.  Dock var det endast 4 finska grabbar så fick fylla upp laget som enda ickefinne.

Matcherna gick fint och lyckades faktiskt ta oss till final, då alla hade upptäckt att det var ett finsk lag så började de andra som var finnar där ropa SUOMI så fick finna mig i att bli klassad som en finne och kunde inte mer än utropa det klassiska uttrycket Eisaa Peitä!

Så i detta hårda slag om Östersjön segrade Finland (med hjälp från Lima) och belönades med en flaska med snaps vilket gladde finnarna då de redan från början hade konstaterat att detta var leken som de hade möjlighet att vinna (ingen frågesport eller annat löjligt). Även om snapsen smakade mindre bra (IKEAs egna) så är ju segerns sötma alltid underbar…

Ett av borden hade fått i uppdrag att köra smågrodorna, kan väl säga att jag fick tolka och förklara lite vad de egentligen höll på med… Kan ju förstå att folk tycker det ser helt sjukt ut med en massa folk som hoppar runt kring en lövad stång…

Kvällen avslutades sedan med lite mer disco musik runt stången innan partyt fortsatte i Sanlitun, kan förresten även nämna att de spelade svensk musik hela kvällen förutom när någon fick för sig att spela en låt med A-HA, undrar om det var en norsk infiltratör på festen…

Var kul att kunna visa en av sveriges mest traditionella högtider för Ana, Carol och Fiona och de tyckte det var riktigt kul och en lyckad kväll. Måste säga att det är synd attdet är först nu som jag har hittat svenskgruppen då de försöker köra en aktivitet i månaden, har förmodligen varit endel annat kul under året. Men får väl se det som att det kan vara bra att veta för framtiden…