Archive for October, 2009

Tentaångest

Har precis avverkat första tentan den här veckan och startade upp tentorna med hörförståelse. Tentan var inte så svår då talet gick saktare än på banden vi lyssnar på under lektionen. Dock så är min nivå fortfarande för låg för att jag skall kunna fatta något så lyckades svara på endel medan det även blev ganska mycket gissande.

Kan väl säga att den klassiska ångesten inför en tentavecka är på topp. Detta då vi har prov 4 dagar i rad så känner man ju även att man inte har allt för stora möjligheter att hinna med att plugga in allt.

På måndag är det iallafall den viktigaste tentan då det är ämnet där vi lär alla nya ord samt grammatik. Så helgen är iallafall räddad, skolan har även en tripp till Sommarpalatset då men kommer ej att åka med då jag behöver plugga endel. De är verkligen dåliga på att planera och lägga upp tider för saker. Även om det visste att det är tentavecka nu så arrangerade de (eller egentligen alla internationella studenter) en kulturfestival i lördags där studenterna skulle visa upp sitt hemland i olika bås. De flesta länder var representerade förutom bland annat Sverige då jag fixade med lägenhetskontraktet istället. De studenter som jobbade med det lade nog ner runt 20-30 timmar på det istället för att kunna ägna tiden åt tentapluggande. Så någonstans brister det i deras planering, har haft flera liknande situationer under hösten och antar att det kommer fler…

Nu är det bara att dra igång och plugga inför morgondagens tenta, den kan nog bli riktigt svår då det är läsförståelse och man skall hinna med att plöja några texter för att kunna svara på frågor. SEn kör även läraren med en massa teckenlära så det kommer också att vara en stor del på tentan.

Just had my first midterm exam and it was listening. The exam was probably not to hard due to the fact that the speaking was much slower than when we having class. But the problem was that my listening is still to poor so i was not able to answer to good, I ended up doing some guessing…

Now its just to continue to study some more, since we have exam in every class its exam every day now and on monday we have the last one. ITs the one where we learn new words and grammar. So I have the weekend planned… The University also arranges a trip to the Summer palace but since i have to study i will not go. HAve to say that it has to be able to plan the exams and trips in a better way so they are not all in the same week. But for now on i guess its just to prepare for tomorrows exam, reading.

Imponerad

Idag måste jag säga att jag blev riktigt imponerad av China Unicom, fick ett sms från min hyresvärd runt 14:00 att han hade fått bekräftelse att min uppkoppling skulle vara fixad. Skulle ju ta en vecka så var väldigt skeptiskt till att det skulle vara sant.

Så nu sitter jag faktiskt i min lägenhet och skriver ett inlägg. Blev dock först grymt besviken då jag konstaterade att nätverksuttagen inte innehöll någon kontakt och att jag borde kollat det i lördags… Men efter att ha skruvat upp uttaget med en 20 cm köttyxa som jag hittade i lägenheten fick jag fram kontakten och kunde koppla i. Sen var det faktiskt bara att starta upp och fylla i mina uppgifter. Hade aldrig trott att det skulle gå så snabbt och måste säga att jag är riktigt impad att de kopplade in det på 2 dagar och det var även på lördag jag gjorde beställningen. Så antar att det bara är att hinna med att kila ut och handla lite grejer till lägenheten samt att jag även måste ordna med städning innan jag flyttar in. Lite värme hade heller inte skadat…

Im really impressed by China Unicom, today i got a SMS from my landlord telling me that he had got confirmation that the internet connection was enabled. Was really surprised since they said it would take 7 days but now im actually sit in my new apartment writing this post.  So i guess i have to go out and shop some stuff now because i could actually move in even if its really cold here and it has to be cleaned first.

Igår var det dax att skriva kontrakt på lägenheten så med 12000 Yuan på fickan mötte jag upp mäklaren (2 st), ägaren (3 st) och en kompis som skulle hjälpa mig vid lägenheten så vi var en liten skara. Kilade upp och Zhou som hjälpte mig granskade kontraktet medan jag kilade runt lite i lägenheten. Papprena verkade ok och vi kollade även ägarregistreringen för lägenheten som var som de skulle. Fick tre plastkort för att kunna köpa gas, el och varmvatten, med dem skall jag kila till lite olika ställen (vet ej vart än) och betala för att ladda dem med pengar. Sen är det bara att sticka i dem i ex elmätaren för att fylla på strömmen, måste dock ta reda på vart jag skall köpa lite ström så jag inte vaknar upp i mörker en morgon.

Det hände förra veckan här i studentrummet då jag fick leta runt på campus för att kunna köpa lite ström. Nu måste jag dock ut på stan någonstans och hitta ett elbolag, får väl se hur det går.

Det hela tog väldigt lång tid, beklagade mig på städningen då mäklaren hade sagt att allt skulle vara nystädat då jag kom in men nu fick jag istället till svar att i Kina så städar man inte vid flytt utan det får den som flyttar in göra. Då det är lite skitigt (inte så farligt med kinesiska mått) så måste jag köra en städomgång innan jag flyttar in. Funderar på att betala någon att göra det då jag ej har tid för tillfället på grund av alla mitterminstentor.

Efter lite mer än 2 timmar var kontraktet skrivet och vi skulle åka till polisen för att ordna min registrerning, enligt kinesisk lag måste utlänningar registrera vart de bor inom 24 timmar efter kontraktskrivande. Avdelningen hos polisen som hanterar registreringen öppnade tyvärr inte förren kl 14 så vi delade upp oss för lunch. Ägaren ringde och sa att de tyckte att det var onödigt med polisen och verkade inte som att de ville åka dit då de var väldigt rädda att det skulle bli problem vi registreringen. Sa att jag ville göra det då jag kan få problem med mitt visum om det inte genomförs. De försökte då med att om det är några kostnader så får iallafall jag stå för dem vilket jag sa var helt ok då det var min registrering så de kom inte undan. Mötte upp ägarinnan och hennes 5 åriga dotter för att återigen åka till polisen. Var nu på egen hand då Zhao fick lov att åka till en kompis men jag sa att det nog skulle gå bra.

Väl hos polisen lämnade vi bara fram mitt pass samt kontraktet och verkade inte vara några problem. Hörde dock polisen säga typ RuäiSchö och ägarinnan sade dui (Ja), var först tyst i några sekunder men fick sedan lov att fråga om det hon hade sagt. Sa att jag kommer från RuäiDiän och inte RuäiSchö och jag hade uppfattat rätt och hon hade knappat in mig som schweizare. Fick peka lite i passet och förklara att jag var från Sverige så att registreringen skulle bli rätt. Det hela gick väldigt smidigt och var klart på 5 minuter och även ägarinnan var nöjd då det gick så lätt.

Efteråt blev det att kila till China Unicom för att ansöka om internetuppkoppling. Tog kölapp och hade 66 personer framför oss vilket var drygt, försökte prata lite kinesiska och kommunicera med min hyresvärd och hennes dotter. Om jag fattade det rätt så ville de även bjuda in mig på middag nångång, får hoppas att hon inte sa någon tid som jag inte uppfattade…  Efter att ha köat i 1,5 timme så var vi äntligen på tur och hyresvärden kilade med registreringen medan jag kommunicerade med dottern. Efter ytterligare väntan var det dax för mig att betala och vi hade sagt att det var lika bra att betala alla 9 månader direkt för att inte behöva kila till China Unicom varje månad och betala, skulle vara lätt tröttsamt… Slutade med att jag betalade för ett år men fick tillbaka kontant för 3 månader då det blev billigare både för mig och dem då de har uppkoppling ett tag till då jag flyttar. Om allt går som det skall så skall jag ha internetuppkoppling i början av november och kan göra den officiella flytten. Kan ju inte leva utan uppkoppling och då har jag även några dagar på mig med städning, shopping mm även om jag inte har tid för det nu inför alla tentor.

Kan iallafall säga att det skall bli skönt med en egen lya och inte behöva ta hänsyn till någon annan.

Wrote contract on the apartment yesterday, it took a long time and got intructions how to buy electricity gas and warm water. Had help from a friend which was very good, wouldnt have been possible without him. After a long checking of papers and so on we went to the police to register me on the new address so now i have officially moved. At the police station Sweden was first mixed up with Switzerland, happens even in non english speaking countries as it seams but was actually able to hear that the police said Switzerland and corrected that.

Im still in the student room since i dont have any internet connection and it has to be cleaned before i move in. In difference to Sweden here you dont clean when you move out so the one moving in has to take care of that. Due to the fact that we have a lot of midterms the coming week I dont know when i will have time to buy stuff and move. I will get the internet connection in beginning of November if its no problem and then I can move for real.

En tung dag

Kan väl säga att dagen inte har varit den bästa. Började som vanligt med lektionen 8-10 som jag gillar och tycker jag lär mig mycket på innan det blev dax för hörförståelse. Fick veta att vi skulle ha mitterminsprov om en vecka i den delkursen och jag kände mig genast väldigt uppgiven. Detta då jag fortfarande inte fattar något och hade hoppas att vi inte skulle ha något test i den delen nu under hösten.

Inte blev det bättre då vi körde igång lektionen och det som vanligt blev att jag inte fattade något samt försökte att svara så gott det gick efter min förmåga vilket innebär mest gissande. Slutade med att jag konstaterade att jag hade fått mer rätt om jag endast hade svarat exempelvis A rakt över… Så har väl inte allt för stor förhoppning inför den tentan och det jobbigaste är att jag har ingen som helst aning om hur jag skall kunna plugga in det då det enda som gäller är att prata med folk och lyssna på kinesiska. Dock så pratar de så fort på banden att jag inte hinner med att fundera vad som sägs. Så måste försöka lägga upp en taktik till veckan, vet inte om jag skall plöja rakt ner med samma alternativ och verkligen visa att jag inte fattar något eller försöka och ändå inte få mer poäng. Måste tänka ut en bra strategi inför veckan. Läraren undrade även hur jag tyckte det gick då jag tidigare har sagt att jag tycker det är svårt och kunde inte mer än svara “我听不懂” (Jag förstår inte…). Borde egentligen vara i nybörjarklassen på hörförståelsen då det är där jag hör hemma medan de andra lektionerna har ganska ok nivå även om jag inte fattar så mycket så kan jag iallfall läsa mig till det.

Min fina dag fortsatte efter lunch då jag kilade till bankomaten på campus för att ta ut lite pengar, detta då jag skall betala 3 månaders hyra på lördag samt mäklararvode (lite mindre än 12000). Satte i kortet och lade händerna lite fint för att täcka då jag knåpade in min kod innan jag fick fylla i beloppet jag önskade ta ut. Efter det så kom det upp felaktigt kod, testa igen. Så knåpade än en gång in den och fick upp samma varning. Undrade då om jag hade blandat ihop ordning på de två första och sista siffrorna och vände på dem (slängde även en tanke på att avbryta men gjorde ej det). Så efter tredje försöket hände det som man inte dirket vill att skall hända, maskinen åt upp mitt kort…

Bittert och lite lätt chockad kollade jag ner på numrena och upptäckte att de var vända åt fel håll mot vad man är van vid. Här i Kina är det även olika på varje bankomat så gäller att kolla bättre nästa gång. I chocktillstånd och allmänt bittert cyklade jag hem igen och då jag berättade för Vincent sa han att det har hänt en annan men han hade fått tillbaka kortet. Lite förhoppningar tändes och jag ringde Yang som han heter som förklarade att han gjort det 2 gånger och var inga problem att få tillbaka kortet då de tömmer maskinen och sedan kan man hämta det på kontoret. JAg behövde bara ringa ett nummer på maskinen, så blev att bege sig tillbaka och ringa och efter att ha försökt på kass kinesiska säga att min kort var i deras maskin så sa de tillslut att de skulle ringa tillbaka med lite bättre intruktioner. Antog att de skulle hitta någon engelsktalande.

Så cyklade tillbaka till rummet och loggade in på min internetbank och statusen på mitt kort var numera Spärrad. Så blev att ringa SHB support och förklara läget och de sa att det blir automatiskt spärrat efter 3 misslyckade försök. Frågade om de inte kunde ta bort det på något sätt men det var omöjligt, nämnde på det åt honom att man kan få tillbaka sitt Bank of China kort här och bara köra vidare vilket han tyckte var skumt. HAr heller aldrig hört talas om det tidigare men hade ju varit smidigt om de inte hade legat online… Så slutade med att jag beställde ett nytt kort till Lima.

Nu har jag iallfall turen att jag även har ett VISA-kort så tog med mig det för att åka till banken, tänkte att jag skulle försöka ta ut pengar direkt i kassan istället för att göra det i bankomaten då man endast kan ta ut 2500 åt gången vilket även ger 150 kr i avgift för kontantuttag som vore fint att slippa. Köade i 30 minuter bara för att bli hänvisad till bankomaten så tog ut lite slantar för att vara säker, antar att jag måste sprida uttagen under några dagar för att inte slå i något tak.

På vägen hem ringde det och var någon kines. Försökte fråga om det var banken men han bara matade på och efter 2 minuter så sa han english? Vilket jag tyckte lät bra så då blev det en annan tjej som tog över, till att börja med undrade hon vad jag hade för fråga. Sa att de ringde mig så ville gärna veta varför. Hennes engelska var dock endast snäppet bättre än min kinesiska vilket innebär att hon kan säga lite saker men då jag svarade så fattade hon NULL. Så blev att svara på kinesiska och lyckades få reda på att jag kan hämta mitt Mastercard på kontoret imorgon. Kommer nog att svänga förbi och hämta det med för nostalgiskt värde samt att ha det som ett lite minne att verkligen kontrollera numren.

Kan väl konstatera att det inte har varit nån höjdardag och har för första gången börjat fundera på vad jag gör här med tanke på att min hörförståelse går så kasst, kommer det ens att vara möjligt att lära sig något eller skulle jag ha valt att legat på stranden i Nya Zealand istället. Samtidigt försöker jag tänka att de flesta i klassen har pluggat tidigare i Kina vilket ger dem ett väldigt försprång. Dock så finns det de som verkar ha det lite värre, satt vi en mongol i klassen idag och han satt och översatte gloslistan i boken då han ej kan engelska så behövde göra det för att ens få fram betydelsen på alla nya tecken.

Had a hard day today, first we had listening when i didnt understand anything as usual and the teacher told us that we will have midterm exams next week. Wonder how that will go due to the fact that i would have had a better score today if i had filled in the same answer on every question instead of guessing on different ones.

The bitter day continued after lunch when i was going to withdraw some money to pay the rent with on saturday. I typed in the pincode and after a while it said it was wrong so tried again. After the third try the machine took my card and in total chock i looked at the keys and noticed that they were in the other way than from what im used to. So typed in the wrong code all the time, in chock i went back home and got info that its possible to get the card back from the bank. After calling around and speaking with my really bad chinese and some english i did understand that i will be able to get it back tomorrow. Unfortuanetly i logged into my online bank and the status of my card is set to Blocked. Called them and told my story but they said it was nothing they could do so i ordered a new card to my parents in Lima. At least im a bit lucky since i got another card so i will be able to survive and hopefully also pay the rent so i can move to my apartment.

The day hasnt been the best and for the first time i have been thinking what and why am i here, i could be laying on a beach in New Zeeland.  Will it even be possible to understand chinese or will it just be waste of time, i hope that it will go better in a while even if its very hard for the moment.

Alla talar kinesiska

Var på bio igår och kom att tänka på den klassiska raden som kan ses på disneyfilmer hemma i Sverige (Alla talar svenska). Här gällde det dock ingen barnfilm utan The Taking of Pelham 1 2 3 där både Denzel Washington och John Travolta visade upp sina grymma kunskaper i kinesiska. HAde iallafall förhoppning om att det skulle vara kinesiska textrader så att det skulle vara möjligt att hänga med lite men inte ens det bjöds det på.

Var lite väl svårt att hänga med men kan konstatera att det var tur att vi kollade en lättfattlig action då det gick att följa med i sammanhanget medan det nog hade varit svårt att göra det samma med nåt drama där själva talet är hela filmen.

Went to movie yesterday and Denzel Washington showed his skills in chinese, had hoped for at least chinese subtitles but it was good that we watched an action movie because a drama would be impossible to follow. Dramas isnt really my type of movie either…

Jag har ett nytt hem

Iallafall tror jag det (vet aldrig om man blir lurad), allt jagande efter boende har get resultat och av de 6-8 stycken som sågs i söndags så valde jag en. Slutade med att boende blev lite dyrare än vad jag tänkte då jag reste hit men upptäckte att om jag skulle bo själv så stiger priserna avsevärt och då jag itne har lyckats att hitta någon delad lägenhet så fick det bli på egen hand.

Slutade med att jag valde en etta med riktigt kök och toalett vilket gör att jag slipper sitta på toaletten medan jag duschar som annars är väldigt vanligt i Kina, speciellt i de mindre lägenheterna. Den jag valde är på 40-50 kvm och ligger på sjunde våningen, har en bra utsikt över universtitetsområdet då den ligger precis utanför. Det är väl vad jag tycker är lite negativt att den egentligen ligger för nära universitetet men samtidigt har ju det sina fördelar då det är bekvämt att ta sig till lektionerna.

Igår var jag förbi hos mäklaren och betalade deposition till ägaren på en månadshyra som är 2800 sen tillkommer även en mäklarkostnad på en månad vilket gör att det faktiska priset blir 3100 kr/månad. Om jag inte har blivit helt lurad så kommer jag att få tillträde på lördag och kan då flytta över de få saker jag har. ska bli skönt att slippa smyga på morgonen och lyssna på Julio Inglesias och annan toffelmusik från Spanien. Blir även kontraktskrivande på lördag och då har Jianwei lovat att han kan vara med så att jag vet att det jag skriver på är riktigt, igår blev det att ta hjälp via telefon… Det är vid sådana här tillfällen man märker att man har ljusår kvar att lära innan man behärskar språket men hoppas det ska vara annorlunda om 6 månader.

Så för alla som har sagt och funderat på att komma och hälsa på, nu är ni välkomna att titta förbi.

Fick även veta idag att vi skall ha mitterminsprov om 2 veckor och då har vi på hela första boken, fortfarande 3 kapitel att plöja igenom men det skall hinnas med innan provet så antar att det bara är att börja plugga. Ska kanske även skriva HSK i december om det är möjligt. Det är ett kinesiskt standardprov som är internationellt gångbart, om jag skriver så räknar jag väl inte med att få direkt bra poäng men tror att det kan vara bra övning att se hur det fungerar inför vårterminen så att jag kan satsa på ett bättre resultat då när jag även fått mer övning.

Finally all the search for an apartment has come to an end. At least i hope so due to the fact that yesterday i met the broker and the landlord to pay deposit for an apartment just outside campus. Its the thing that I dont like that its too close to the campus but guess I cant get everything, its a nice apartment on the 7th floor with 1 room, kitchen and bathroom. The bathroom is kind of big compared to others i have seen and i dont need to see on the toilet while im having a shower… So now its just to stop by and say hi if you like.

Today we also got info that we will have midterm exams in 2 weeks and its on the first book so have to start studying really hard now. ITs a lot to learn but i hope it will be possible to survive.