Efter en utomordentlig förberedelse som bestog av att jag åkte 17 km skidor för ganska precis ett år sedan var det dax för det kinesiska Vasaloppet den andra januari. Så kan väl inte säga att jag kom väl förberedd men kunde konstatera att det var andra som hade det värre. Hade även varit lite orolig i magen de sista dagarna så var inte helt bra i kroppen heller, ville ju inte göra en Gunde som väl gjorde i brallan under en femmil men som den stålman han var bara fortsatte att nöta på.

HAde iallfall bokat in mig på Changchuns konferenshotell där Vasaloppet har sitt kontor för att allt skulle gå så smidigt som möjligt och göra att jag kunde få skidorna jag skulle hyra för att åka ut och testa.

Då jag landade mitt på dagen kunde jag konstatera att det var ruggigt kallt, hamnade i en taxi från flyget som inte hade sin taxameter i ordning så blev väl lite blåst då jag betalade 120 kinesiska till hotellet. Att åka taxi utanför PEking skall jag komma in på i ett annat inlägg.

Checkade in på hotellet och letade upp kontoret för att kunna få mina skidor, dock var det ingen där så bara att börja ringa runt. Problemet var att de nummer jag hade gick till det kontoret som var stängt. Så blev att ringa till ett finhotell inne i stan där arrangörerna hade bokat in de flesta som var på resa för Vasaloppet för att se om jag kunde får tag på någon där. Efter många samtal och mycket krångel fick jag iallfall veta att det var en som skulle komma och lämna ut skidor åt mig vid 5-6 tiden. Då det var -25 ute och sjunker fort då det var mörkt så var det bara att konstera att jag nog inte skulle kunna testa något.

Då det ej dök upp någon så började jag bli orolig och det slutade med att jag fick min nummerlapp (nr 260, elitledet?) och skidor (väldigt korta 190 cm) 20:30 så endast att fundera vad jag skulle ha på mig och sova. FRågade även om det fanns någon transport till stadion vilket han sa att det skulle behövas att jag tog taxi… Dock så var det en tjeck som hörde detta som också var arrangör och sa att det borde ej behövas då det skulle bo 150 ryssar på hotellet. Så han skällde lite på den som lämnade ut nummerlappar att det är sånt han ska ha koll på så tjecken ringde och fick fram att det skulle gå en buss klockan 7:30. Fick även veta att jag måste vara där 8:00 men skulle inte vara något problem om jag bara åkte med bussen.

Så blev att kila i säng och tog sedan frukost kl 7:00, var jag och 50 ryssar i restaurangen så kunde konstatera att det var de som jag väl skulle dela buss med. Kilade ner till 7:30 och var väldigt lite med folk där. Kilade ut till en buss som stog på tomgång och frågade chauffören genom att peka på min nummerlapp om han skulle dit vilket han skulle. Dock så sa han att bussen gick först 8:00 så blev lite orolig men täntke att det är väl normal kinesisk organisation så skall lösa sig. Gick tillbaka in till hotellet där fler och fler ryssar började att samlas och såg en kines som det stog Referee på så perfekt att fiska lite info från honom. Han sa att det inte skulle vara något problem att komma lite senare och tänkte även det själv med tanke på att hela ryska laget väntade på samma buss.

Antar att bussen var inhyrd för att frakta de ryska deltagarna men smög in och satte mig på en plats långt bak. Fick endel konstiga blickar och leenden som ende icke ryss men ingen som sa något. DE kund väl heller inte säga så mycket då de ju inte är kända för att vara bra på engelska…

på resan till starten visade termometern -25 utomhus och -8 inomhus men då vi saktade ner i parken och skulle gå av så lade den sig stabilt på -28 Celcius. Gick ur och andades in lite lugnt och hela näsan höll genast på att frysa ihp och undrade verkligen vad jag hade gett mig in på. Följde med strömmen och det var en massa svenskar och norrmän som talade runt mig så trevligt att höra lite tal som man kände igen. Önskade en vasaloppsveteran lycka till och han var också skeptisk till kylan.

Hittade det som skulle vara startfältet men inte helt självklart vart man skulle vara. Såg några tält med vakter utanför där det stog Elite Waxing och Elite Changing så tänkte att måste ju vara idealiskt för mig. Där brände de i oljefat och var väldigt varmt och skönt, de flesta höll på att konstruera olika lösningar för att skydda ansiktet så gick fram till några åkare från Hudiksvall och Mora och frågade om jag fick låna lite tejp. Så blev att tejpa kinder och nösan, hade jag inte gjort detta så hade jag någ helt klart förfrusit mig. De delar som ej täcktes smetade jag in med så mycket armens hudsalva som möjligt för att få ett skyddande lager. Lämnade min ryggsäck och överdrag i tältet och hoppades att ingen skulle sno det.  Testade även mina skidor som totalt saknade glid så frågade runt om det var någon som hade snabbglidvalla vilket tyvärr inte fanns att få tag på.

Åkte lite snabbt fram och tillbaka och gjorde lite enkel uppvärmning innan det var dax att ställa sig i startposition. Hade väl sammanlagt 100-150 personer framför mig och sammanlagt var det väl lite dryga 200 som startade om man inte räknar med de 500 studenter som skulle köra studentvasan på ca 1500 meter och nog var placerade där för att det skulle se stort ut. På samma sätt var det några hundra militärer som var ditkommenterade som publik för att få upp stämningen. De startade med en liten invigning där det var något tal samt att de släppte lös typ 1000 duvor.

Då starten väl gick så blev det inte någon lika idiotrusning som i Sälen även om de flesta pinnade på. De har även en dryg backe i starten precis som på vanliga, lyckligtvis var den inte 3 km. Lite tråkigt var det dock att det direkt gick nerför (passerade en massa på vägen ner då de ej hade balans och vägade ösa på medan jag körde störtlopp) och sedan planade det ut vid första dryckeskontrollen som var redan efter 2 km, såg att eliten passerade 100 meter bort och förstog att det skulle vara en tur bortåt innan det vände åter. JAg och en annan svensk konstaterade att det var ganska skönt att ha Smågan redan efter 2 km. Detta var något man sedan bittert fick ångra då det efter kontrollen blev att glida bort över en sjö (Evertsbergssjöarna?) där det mesta av vasan spenderades.

Efter 5 km var jag tillbaka i jämnhöjd med dryckeskontrollen och där stog det en skylt “Dryckeskontroll” så de hade satt upp kontrollen fel så den kom efter 2 km istället för 5 km. Så var bara att sega vidare över sjön medan jag tog något kort och det var först efter 9km som nästa kontroll var. Drack endel och de skulle av någon konstig anledning dela ut snickers men sa att de där är is. PRovade en och var som att bita i en träbit… Snickers i -28 går inte riktigt för sig.

Pratade med en annan som skulle åka 50 km och han var helt död redan efter 9 km (mer än mig) och kan konstatera att det nog skulle bli tungt för honom. Tog det väldigt sakta från kontrollen men han lyckades ändå inte hänga på. Efter ca 10 km så kom eliten som var där för varvning så plockade fram kameran och tog några bilder. Hejade på en moraåkare som var bitter över sina skidor. Hade väl inget glid precis som jag som fick jobba i nerförsbacke.

Blev sedan en rejäl uppförsbacke och såg starten längst nere från toppen av en slalombacke som vi hade bestigit. REsten av bnan var ltie kul då det gik lite upp och ner men hade som sagt det ganska slitigt med mina skidor. Efter 14 km var sista kontrollen och en bit senare vände även spåret så denna passerade man med endast 1 km mellanrum så var behagligt.

Sista biten avslutades med en rejäl nerförsbacke och jag fick ork att dra in en långspurt och skida på under upploppet. Korsade mållinjen med sträckta armar efter att ha slitit mina 16,7 km på cirka 2 timmar, var riktigt skönt och alla som genomförde fick en medalj att stoltsera med. Då det itne dirket var någon rusning på upploppet så vara det bara fram med kameran och låta medaljgrabben ta en bild. Som alla coola skidåkare skulle jag ju bita i medaljen vilket inte var någon höjdare då den var av metall och det var -25. Så brände till rejält på tungan och läppen så fick ett litet sår och ömhet i munnen, nybörjarmisstag får man väl konstatera. Blev iallfall en bra bild…

PRatade med en amerikan efter målgången som jag hade pratat med tidigare under loppet. Han åkte ifrån mig då jag stannade och fotade endel. Vi kilade sedan till ombytestälten och min väska var kvar, satte på mig så mycket det gick igen och försökte tina upp de grejer som numera bestog av 50% is…  På vägen dit såg jag han som jag pratat med som var helt slut tidigare och var inne för varvning för att kila ut på sitt andra varv. Kände att det var riktigt skönt att inte behöva slita vidare och kan konstatera att han nog bara körde två varv. Då han varvade på 2 tim och 10 minuter men står i resultatlistan att han kom i mål på lite runt 4 tim och 50 min… Organisationen var väl inte den bästa så bör inte vara omöjligt att skippa ett varv.

Kilade sedan ut för att se målgången på 50 som tyvärr precis hade varit och ingen verkade veta vem som vunnit av de vi frågade men såg en kines som hade blommor runt sig så vi gissade på honom även om en annan sa att en ryss hade tagit hem det. Kollade pecis resultatlistan och det var kinesisen som vann…

De hade fixat dit mat från lyxhotellet inne i stan så efter att ha pröjsat 120 kinesiska för att kila in på buffen så hade jag höga förväntningar. Dessa grusades dock och kan säga att jag var långt ifrån nöjd med maten. Blev sedan buss tillbaka med mestadels svenskar och norskar som skulle till det andra hotellet.  Amerikanen (Craig) hade checkat ut tidigare från hotellet, bodde på samma som mig så erbjöd honom att låna duschen i väntan på att han kunde lämna tillbaka skidorna.

I brist på organisation så blev det sedan att lämna tillbaka skidorna och de kryssades inte av vilket resulterade att jag blev uppringd senare om att mina skidor inte var tillbakalämnade men som tur hade jag märkt dem med mitt nummer så gick att lösa fort. De strulade även till det så att hyran blev noll vilket jag inte direkt kan klaga på…

Jag och Craig tog sedan mat på en koreansk restaturang, mest hund på menyn men lyckades hitta endel annat som vi käkade innan han hoppade på ett nattåg till Peking och jag åkte till hotellet för att sova för att åka till HArbin dagen efter.

Har precis kollat resultatlistan och kan konstatera att jag slutade på 35:e plats i kortvasan. Kommer aldrig att hända igen, speciellt om jag åker i Sverige. Det var iallafall en kul och annorlunda upplevelse även om det huvudsakliga deltagandet i Vasaloppet var väldigt litet även om de pratar om att det är väldigt stort typ 7000 åkare. Det viktigaste är nog ändå att göra reklam för längdskidåkning i Kina för att komma in på marknaden och kanske få igång lite extra turism mellan länderna.

On New YEars Day I got up early to take my flight to Changchun were I was going to participate in Vasaloppet China on the second. When i got there it was really cold and i also got scammed by the taxidriver to the hotel. HAd reserved a room at a hotel where Vasaloppet have their local office to make it as smooth as possible to get skis and to the arena.

It turned out not to be as simple as i had planned and i got my skis at 20:30 so ended up having no practice before the race. To the arena i went on a bus with 50 russians so they looked a little bit strange on me and smiled. When we got to the arena the temperature showed -28 Celcius and when i got off the bus the nose instantly frose a lot. So found my wway to a tent which said Elite Waxing and talked to some swedish skiers from whom i borrowed tape for my face to protect my cheeks and my nose.

In the start it wasnt so many skiers mostly students that was going on a really short version. Guess they was there to make it look bigger… The track was kind of boring but had two big hills one in the start and one after about 10 km. I took it very easy and stopped for photoes and tried to have a very good time during the race.  Stopped at all the drinking stations and talked a bit with my competitors.

I finished the race on about 2 hours and now after i just checked the official prize list i can see that i finished on position 35. Not the best time but my goal was to survive so it was ok and if i have had position 35 in Sweden it would have been really great. The actual 50 km race was won by a chinese competitior. After the race i had a lunch buffee by the finishline, it was definetly not worth the 120 Yuan I paid and a bit disappointed since i had to leave hungry…

The bus back was shared with mostly swedish and norweigans, it was nice to hear a language that i actually recognized. Even if the event istnt that big i guess one of the main goals is to promote cross country skiing in china and to have a growing tourist industry between the countries.