Archive for November, 2009

Kalligrafilektion

Förra veckan hade vi en extralektion på eftermiddagen i ämnet kalligrafi. De hade hyrt in en 75 årig farbror som var väldigt i form för sin ålder, iallafall om man jämför med en svensk pensionär som knappt klarar av att ta sig till Konsum.

Blev en väldigt många som dök upp så det var fullt i klassrummet.  Fick en lapp med standardtecknet evighet (永) som jag sett tidigare användas vid kalligrafiträning. Orsaken till detta är att det innehåller de flesta streck som används för att bygga upp alla olika tecken. Efter en lite halvseg men ändå intressant genomgång var det bara att börja träna. Upptäckte snabbt att min pensel var kass då råtthåret (oftast görs de av det) längst fram var löst och ramlade ur.

Detta gjorde att jag fick försöka klämma fast den lite då och då men det gjorde en redan svår teknik ännu svårare då jag hela tiden var rädd att en hårtuss full med bläck skulle ramla ner på mitt papper. Själva skrivtekniken är även den väldigt udda då man inte skall röra handleden utan flytta runt hela armen för att vara ett riktigt proffs.

Efter ett tag tröttnade Amer ur vilket gjorde att jag kunde ta över hennes pensel, blev lite enklare men fortfarande var inte tecknen perfekta… Nötte iallfall på med mitt skrivande och avslutade med att skriva mitt namn på ett blank papper. Kan vara kul att ha även om jag inte är något proffs på det.

Kan konstatera att det var en kul och annorlunda lektion även om jag luktade död råtta i 2 dagar eftersom jag behövde klämma fast penseln.

Last week we had an extra class with calligraphy, the school had invited an old man that was our teacher for 2 hours. A lot of students joined so some had a bit hard to find a seat. After a bit too long introduction we got to try to write the character “forever” (永) i have seen before that its used during calligrapfy lectures since it contains the most strokes that is used for all the other characters.

So used to start writing, it was a bit hard and my pencil (with hair from a rat) was broken so it didnt make it easier. The writing technique is a bit odd since you should only move your arm and not the hand. After almost 2 hours we ended the lecture and i finished by writing my name in chinese characters on a blank paper. Might be fun to have sometime…

Beijing underground city

HAr inte riktigt hunnit med att uppdatera så mycket som jag skulle önska på slutet men hoppas kunna skriva ikapp lite de kommande dagarna även om jag skall skriva HSK på lördag. Förra helgen kilade jag och Ulrica för att kolla på Beijing Underground City. Det är ett bunkerkomplex som sträcker sig under hela PEking och byggdes under 60-talet för att kunna hålla upp till 300 000 personer i 4 månader skyddade under jord om Peking skulle bli anfallet.

HAr läst endel om det och det skulle finnas några ingångar söder om Himmelska fridens torg. Från där skulle det vara möjligt att se många olika rum (skola, sjukvård mm) och tunnlar som sträcker sig åt alla håll som en labyrint. Efter en lång promenad efter en gata som var helt uppriven, förmodligen ska de renovera Hutongen till en modern del med affärer mm, kom vi så fram till rätt adress. Beijing Underground City var uppklistrat med västerländska tecken men väldigt slitet så halva bokstäverna fallit bort.

Konstaterade att det var ej rejäl port som spärrade ingången och försökte titta igenom springorna men såg inget av intresse. På sidan om ingången hade de klistrat upp en liten papperslapp med information som ej gick att ta fel på “Beijing Underground City has closed”. Blev lite besviken då jag hade sett fram emot det och läst om andra som varit dit och tyckt att det har varit en spännande upplevelse. Så istället kilade vi tillbaka till södra porten vid Himmelska Fridens Torg där de har rivit många gamla traditionella hutonger och byggt upp en modern kinesisk gata med massor av affärer. Blev ett besök på det intedirekt kinesiska Starbucks för att få upp värmen med en mugg varm choklad med grädde (ingen Oboy men helt ok).

Sedan blev det mest fönstershopping och vi vandrade vidare till The National Center for Performing Arts som färdigställdes 2007, det är en jättebyggnad där de har olika typer av uppträdanden (operor, teatrar, Peking opera, konserter mm). Byggnaden liknar ett halvt ägg och runt om är det vatten vilket gör att det kan bli väldigt vackra speglingar då det inte blåser. Efter att ha rundat byggnaden kilade vi in för att kolla då de kanske hade något kul uppträdande som vi kunde se. Det vi hittade som verkade passa i tid var Mozarts Trollflöjten som skulle spelas kommande helg (20-23 november).

Biljettpriset var från 180 Yuan till 900 Yuan och då vi inte är några större operafans så frågade vi om biljetter för 280 Yuan till den 20:e som tyvärr inte fanns utan blev istället att köpa biljetter till den 23:e då det fanns endel kvar. Det man ser mest framemot är kanske att se hela byggnaden inifrån, sen är det även spännande att se en opera då jag itne har lyckats ta mig iväg tidigare även fast jag har en kompis som tidigare spelade i orkestern på kungliga operan i Stockholm.

Last weekend me and Ulrica went on a trip to see the Beijing Underground City, its a bomb shelter built during the 1960 th to hold up to 300 000 people below ground in case Beijing should be under attack. I have read about it and it seamed like an interesting tour when you get to see a lot of different rooms (healtcare, schools and more) and tunnels. After a long and cold walk south of Tian’anmen square we finally found the entrance.

The sign was falling a part and there was a big closed gate with information that was hard to mistaken “Beijing Underground City has closed”. So a bit disappointed we walked back to south of Tiananmen where they have build up a shopping complex in a bit traditional style. After a while we found ourself walking to the The National Center for Performing Arts, its a huge building looking like half an egg with water all around. We looked at the different performances and found Mozart’s The Magic Flute, havent seen any opera before so it will be an interesting evening. We ended up buying tickets for the show the 23rd of November.

Punktering

Morgonen startade bittert då jag insåg att jag hade fått punktering på framdäcket. Då jag som vanligt var några minuter sen så tänkte jag att jag kan ju testa att cykla ändå med mitt ballongdäck då det var framdäcket som hade gått sönder. Så tog ändå cykeln och lutade mig så mycket det gick bakåt för att inte förstöra fälgen. Tror (och hoppas) att det gick ganska bra och om inte så behöver ju bara cykeln hålla i 7 månader till, annars får man väl byta framdäck på nån cykelskrot som det finns många av.

Hann till lektionen i ganska bra tid och sen vid lunch så kilade jag förbi en cykelreparatör som jag och Carlos hade spanat in tidigare i höst för att se om jag kunde få däcket fixat. Störde honom i lunchen men han kom snabbt ut och började genast fixa med cykeln. Hittade ett stift från typ en häftpistol som satt fint inkört i mitt däck.

Så bara att ta ur slangen och laga punkan med en lapp, var väl klart på 10 minuter och sedan kom chocken då jag skulle betala. Han ville ha hela 2 kronor för besväret. Bara att hoppas att det håller så att det inte blir pyspunka men då är det väl bara att offra 2 kronor till. Känns som en helt ok kostnad…

This morning started a bit bad, when i got out some minutes late as usual i noticed that the front wheel on my bike was flat. Since i was late i still took the bike to school but i was trying to go as easy as possible not to destroy something more.

After class i went by a bike repair place at campus, i disturbed the guy in his lunch but he was fast to get out and start to work . 5-10 minutes later he was finished and i ended up paying the huge amount of 2 yuans. Just to hope it will be no more problem but in that case i guess i can sacrifice 2 more yuans…

Mongolisk rock

I fredags åkte vi (jag, Ulrica, Amer och Guy) och kollade på ett mongoliskt band (Hanggai) som spelar lite upphottad folkmusik. Amer hade hittat att de skulle spela på ett ställe och efter att ha kolla på nätet såg jag att de hade starttid kl 21:00 så tänkte att det var lika bra att vara där då för att ej bomma något då jag har konstaterat att de är väldigt bra på att hålla tiderna i Kina. Jag och Ulrica kom dit precis klockan 9 och som väntat började de spela några minuter senare, Amer och Guy blev sena på grund av sin middag och de tänkte även att det är väl som i Kanada att de börjar spela tidigast 30-60 minuter efter utsatt tid.

De hann dock dit innan det var klart även om det endast hörde 3 låtar. Själva musiken var lite annorlunda då de använder strupsång så låter sången lite halvskumt. Funderade på om det inte borde bli att de får ont i halsen av att sjunga så men gäller väl att använda sig av rätt teknik gissar jag på. De körde även med traditionella kläder och instrument så var kul att se. Måste spana och se om det kommer några fler småspelningar som man kan gå och kolla på. Efter en 50 minuter lång konsert var det över och var bara att konstatera att det var en trevlig upplevelse. Avslutade kvällen med att kila till en närliggande bargata som inte är lika turistig som många av de andra utan erbjuder lite lugn och inte en massa skrikiga inkastare.

Nån kan gärna skriva en kommentar och meddela om det syns ett klipp från YouTube nedan, detta då jag testar att länka in en Hanggailåt men då jag ej kan se YouTube i Kina så blir det bara en tom ruta.

Last friday we went to watch some Mongolian band (Hanggai). They were throatsingers so a little bit different but very interesting and fun to see. As always in China they started on time so 2 friends got there a bit late and only got to see the 2-3 last songs. The gig was a bit short, ended  after 50 minutes so walked to a nearby bar street instead.

Minusgrader och tentaresultat

Studierna rullar på och till min glädje har de slagit på värmen inne i skolan, dock borde någon utbilda kineser i att det inte är vettigt att ha dörrarna öppet konstant eftersom några element inte hjälper mot det. Så även om värmen är på max så sitter fortfarande alla med jackor och mössor inomhus.

För att motverka kylan så har jag inhandlat en sittdyna som är riktigt stor och lurvig. Kan säga att de flesta skrattade lite skönt då jag plockade fram min lurviga fäll på lektionen. Är definitivt de bäst spenderade 15 kronorna i Kina, var hård förhandling innan jag landade där men nu i efterhand hade den helt klart varit värd mer men varför betala mer än nödvändigt…

Har nu fått tillbaka samtliga tentor och resultatet var väldigt blandat, i talkursen landade jag på 80 (100 alltid max) så det var jag väldigt nöjd med. Däremot på tentan om grammatik, nya ord och om språket så landade jag vid 40, runt den poängen hamnade även de flesta andra i klassen. Fanns de som gjorde riktiga bottenresultat (under 15), var väntat att det skulle gå dåligt med tanke på att tentan var alldeles för lång då det blev att chansa på de 2 sista sidorna för att hinna kladda ner något på pappret de sista 5 minuterna.

Läsförståelsen gav istället ett bättre resultat, fick först tillbaka tentan och hade 61 poäng vilket jag inte var speciellt nöjd med då det inte var så svårt. Till min lycka upptäckte jag att läraren hade bommat i ihopräkningen och glömt att ge mig 9 poäng för en uppgift, anmärkte detta och var uppe på 70. Satt sedan och tog det ltie lugnt innan jag började kolla igen då jag ej tyckte att det riktigt stämnde och precis som jag befarade hade hon bommat 5 poäng till så slutresultatet blev 75p. Helt ok och inget jag direkt kan klaga på, var väldigt nöjd att jag räknade igenom för hade varit ritkigt bittert om jag hade bommat de 14 poängen som jag hade rätt till. Speciellt med tanke på att mitterminstentorna även är 30-40% av slutbetyget för terminen.

Förra veckan anmälde jag mig även till HSK (standardtest i kinesiska) på grundläggande nivå som jag kommer att skriva den 28:e november. Efter provet blir det nog att införa den svenska traditionen tentafest med lite julparty. Har inhandlat 2 flaskor glögg på IKEA och lite pepparkakor, sen är det bara att hänga upp julpyntet innan man kan bjuda över lite folk. Blir nog att köra en kombinerad inflyttningsfest tillsammans med tentafesten. Då jag var förbi kontoret och anmälde mig ville de ha 250 Yuan, sa att jag endast skulle betala 200 då jag skulle skriva Basic. TAnten på kontoret så att Basic är alldeles för enkelt du bör skriva Medium. Svarade lite enkelt att jag kan inte förstå varför jag skall skriva ett test som är gjort för personer som har pluggat 2000 timmar kinesiska om det finns ett som är mer på den nivån jag är. Så hon konstaterade lite bittert att nästa år måste jag skriva Medium och det kunde jga väl inte mer än hålla med om.

Är himla sjukt att de inte alls vill att vi skall skriva Basic utan istället säger MEdium, var några i klassen som skrev medium i början av oktober och Fransisca som nästan är själv med att klara av hörförståelsen på lektionerna sa att hon inte kunde svara på Mediumtestet eftersom det var så mycket tecken som hon inte kände igen. Så känns verkligen som att de borde tänka om och vara lite mer öppna för att skriva Basic. Tror att en av huvudorsakerna är att man måste upp till nivå 4 i kinesiska för att kunna gå på endel magisterutbildningar här vilket är något som de flesta har planerat. På Basic är det endast möjligt att nå upp till 3 vilket jag inte tror att jag kommer att nå då min hörförståelse fortfarande är alldelse för dålig samt att provet innehåller en massa tecken jag ej känner igen. Får väl se hur det slutligen går, även om svaren fylls i på en lapp som är förberedd för att läsas av maskin verkar resultaten dröja väldigt länge. De som skrev i början av oktober har fortfarande inte fått sina resultat men om allt går ok så får de svar till veckan.

I torsdags fick jag även värme i lägenheten, dock så är det itne så mycket tryck i elementen som jag skulle hoppas så kör fortfarande mitt elelement. Det kan även bero på att fönstrena läcker hur mcyket som helst så att direkt då det blåser så tappar lägenheten några grader… Skall tejpa fönstrena för att få bättre isolering men har ej hunnit med det än men det börjar verkligen bli dax om jag skall överleva vintern.

The studies goes on, soon its only one month leftof this semester and i guess it will be a lot to do during december. Last week they turned on the heat in the school but someone have to teach the chinese people that they shouldnt keep the doors opened when its -5 degrees outside since the small heaters cant heat up the outside…

To survive i have bought a nice seat cushion with fur, most of the people in class laught a bit when i took it out and placed it on the chair. But i can say that its a savior in the classroom since its very cold and everyone still uses outdoor clothes inside since the doors are opened.

I have gotten all the results from the midterms and it was both good and bad, on the speaking test i got 80p (of 100, always maximum). The grammar and new words test went worse and it wasnt a big surprise since the test was so long that i was just guessing the last 5 minutes on the remaining 2 pages i hadnt finished. So ended up on 40p, around 40 was the main result on the test so i wasnt worse than the standard in the class and there was also some really bad ones (below 15). When i got the reading test i was first dissapointed (61p) but after looking through it i found that the teacher had missed some scores so in the end my result was 75p.

As a last line i can say that i have decided to write the HSK (standard chinese test) on Basic level in the end of the month and also that i got heating to my apartment on thursday. Its still a bit cold inside so i use my electrical heaters and have planned to isolate the windows to make sure to keep as much of the heat as possible in the apartment.

Pekings vädergudar

De senaste dagarna har det varit riktigt grått med dålig luft ute. Så inatt då det var dax för sängen hördes det lite muller utanför. Tänkte inte mer på det men efter 5-10 minuter så blinkade det till rejält utanför och så kom ett riktigt dånt. Konstaterade lite euforiskt att vädergudarna är ute och skjuter raketer för att rensa luften. Som det barn jag är (gillar smällar mm) så tittade jag förhoppningsfullt ut men det var rejält grått så var inte ens ide att försöka se något, kunde inte ens se CCTV tornet som jag normalt ser tydligt från fönstret. Så var bara att krypa ner i sängen igen och lyssna på det muller som följde.

Såg även att det hade snöat då jag spanade ut och idag är det en riktigt fin vinterdag med en ny ren, fin och blå himmel. Hade gärna spenderat dagen med att åka lite snowboard, angla eller varför inte vandra på kinesiska muren. Istället blir det att göra en massa läxor som vi fick på dagens lektioner.

The weather has been really bad the last days and this night i heard some sounds when i was on my way to bed. Didnt think about it but after 10 more minutes it was a big flash and then a sounds followed almost like thunder. They was out fireing rockets to clear the sky, i went up to try to see anything but it was really foggy so its wass just to lay down againg and just listen to the sounds that followed.

I also saw that it had been snowing so today its a perfect winterday with blue sky and about 10 cm of snow on the ground. For the moment i would prefer to be out with my snowboard but instead im trapped doing my homeworks.