Födelsedagen firades som bekant i Xian, tog flyget dit och det gick väldigt smidigt. Maten var som vanlgit inget att hurra för på ett flyg men gav mig iallafall lite bukfylla. Efter att ha checkat in på hostelet och de försökte få mig att pröjsa 40 Yuan mer per natt så gav jag mig ut i stan, bodde i centrum så var bara 5 minuters gångväg till trum- och klocktornen som betraktas som Xians absoluta centrum. Började med trumtornet som låg närmast och köpte en biljett för bägge tornen.

Det var väldigt fint och hade några riktigt enorma trummor som nog skulle låta rejält om man slog på dem, dock ej tillåtet men slog lite lätt med fingrarna och verkade ha ett skönt ljud. Nu är ju jag som de flesta vet inte den mest musikaliske att uttala mig men det är ju många hundra års tradition i byggandet så de borde ju kunna få skapligt ljud ur dem. Lyckades passa in att de hade en liten trumslagarshow som jag kunde kolla på där de spelade med lite olika trumtyper. Var kul att se men lite enformigt så kilade vidare, då jag kom ut så hade det precis börjat regna. Hade tyvärr lämnat mitt paraply på rummet så var bara att köpa ett nytt, paraplydamen var ej prutbar och då hon hade vädrets makter på sin sida var det bara att köpa paraplyt för 10 Yuan, ingen direkt förmögenhet men i Kina skall man testa att pruta på allt annars kan man utgå från att man blir lurad.

Tog mitt nyinköpta paraply och kilade över till klocktornet ca 200 m bort. Tornet ser ganska lika ut förutom att det i klocktornet är en massa klockor som namnet anger så inte så mycket nytt att upptäcka utan kilade vidare mot södra porten på stadsmuren, et skulle vara möjligt att hyra cykel där för att cykla runt på muren vilket lät lite häftigt.

Min glädje grusades dock av vädrets gudar då de inte hyrde ut några cyklar då det regnade eftersom det kunde bli lite halt på muren så sköt upp turen till en annan dag. Irrade istället igenom lite kvarter och hittade en trevlig bargata där de i slutet hade ett bageri så kiloade in för att beställa en tårta. Var inte helt lätt att beskriva mina önskemål men var en tjej där som kunde tolka lite, efter ett tag hade jag ialalfall beställt en som skulle vara klar inom 1,5 timme. Visste dock inte vad den skulle bestå i då jag hade pekat på en bild men försökte säga att jag itne ville ha en som endast var av grädde men det var omöjligt att förklara så det var bara att betala och hoppas på det bästa.

Kilade tillbaka till rummet för att fixa till mig lite innan det var dax att möta de 3 brasilianarna från i lördags samt en soffsurfare från Xian som fick agera lokalguide. Vi hade bestämt möte vid The Giant Wild Goose Pagoda, jag och Ana (en av brasilianskorna) möttes i stan och hämtade min tårta för att sedan försöka möta upp de andra vid KFC utanför Pagodan. Då vi väl kom dit visade det sig att det itne var så enkelt att hitta till just KFC då vi blev avsläppta med taxin i andra delen där det fanns en massa internationella matkedjor. Efter en massa irrande och 30 minuter senare var iallfall samtliga 5 samlade på samma plats. Då det hade tagit ltie väl lång tid konstaterade vi att det inte var någon ide att äta utan att vi först skulle kolla fontänshowen som var klockan 21:00 så vi tittade runt Pagodan för att sedan kila och få en bra plats inför showen.

Var inget problem för mig att se då jag var en skalle högre än de flesta men vi lyckades även få bra platser så att alla kunde se, efter ytterliggare väntan så drog det igång, det ska visst vara Asiens största fontänarrangemang. De spelade musik och körde även endel ljus vilket gjorde det kul. Det var skoj att se samt att vissa stog i segmenten mellan fontänerna och bör nog ha blivit lite blöta. Kan tänka mig att det är coolt en varm sommardag men inte då det är 10-15 grader och duggregnar. Finns nog endel som är lite snuviga idag.

Efter showen hittade vi en hotpot restaurang, den var väldigt trevligt. Tänkte först att den skulle vara ltie väl högljudd då det var ganska stort men blev en gemytlig stämning, vi fick varsitt förkläde för att undvika att grisa ner kläderna allt för mycket. Elliot (soffsurfaren från Xian) beställde in lite olika rätter och bland annat nudlar som förbereddes framför oss i nån skum dans där degen sträcktes ut och snurrades som ett hopprep.

Då personalen fick höra att jag fyllde år så blev de lite extra uppassande och satte bla på Happy Birthday på kinesiska på lite låg volym i deras musikanläggning. Jag, Thomas och Elliot fick även göra nån kinesiska lek som gick ut på att dra ur tandpetare med munnen ur varsin bit vattenmelon, den som var sist färdig skulle sedan göra ett litet uppträdande. Detta medan personalen sjöng happy birtday snabbare och snabbare tills det var klart. JAg och Elliot blev klara samtidigt medan Thomas var lite sämre och fick uppträda, så blev en kort brasiliansk sambadans.

Frågade om det gick att få lite fat mm att äta tårtan på som jag släpat runt i 3-4 timmar och de tog gärna hand om den för att fixa till och servera oss. Skulle äntligen få se vad jag hade lyckats beställa, den var nästan som på bilden och hade den något udda garneringen av cocktailtomatskivor där det på bilden var jordgubbsskivor… Den innehöll även glass som av förklarliga skäl hade smält, dock var de nog inte vana att servera något sånt på restaurangen då de hade tre små plastteskedar som jag, Ana samt Thomas fick. Larissa och Elliot fick helt enkelt äta tårta med ätpinnar, kan väl säga att det såg lite udda ut.

Kvällen avslutades sedan med en promenad runt området som är väldigt fint uppbyggt i gammal stil men med modern tappning. Ana och Larissa tyckte att det var nog länge sedan de skrattade så mycket under en middag och kan bara hålla med, trevlig middag med lite små kulturkrockar. Var verkligen himla skoj och personalen på stället gjorde verkligen ett toppenjobb för att vi skulle få en bra kväll.

På onsdagen var det dax att se Xians största sevärdighet (Terrakottaarmen), hade lite förhoppningsar samtidigt som de inte var för stora då jag hört att det egentligen inte är så mycket att se. Efter att ha irrat runt för att hitta rätt buss gled jag så iväg på en cirka 1 timmes obekväm busstur med en buss som aldrig skulle få rulla på en svensk väg. Rutorna satt löst och skallrade hela tiden så funderade på om de skulle rasa ur. Väl framme blev man påhoppad av typ 10 olika som ville guida runt på stället men avvisade dem lite fint och kilade in. Då man väl kom in i den stora hallen (Urgrävning nr 1) så var det ungefär som jag väntade mig, man stog uppe på en balkong och såg lite lerfigurer och sen var det klart… Mycket mer än så är det väl inte att säga men jag kilade runt och tog endel bilder och var även till de två andra urgrävningarna. På vägen ut så var det en massa försäljare och tänkte att det kan ju vara kul att ha nån figur i bokhyllan så utan att anstränga mig allt för mycket med prutandet så köpte jag två figurer (15-20 cm höga) för sammanlagt 20 Yuan.

Kan väl säga att armen är itne så mycket att se men samtidigt kan man inte åka till Xian utan att ha sett dem, hade ju varit häftigt om man kunde fått gått ner och verkligen titta närmare på dem för att se detaljrikedomen och då förmodligen känna mer av den mästerverk som det faktiskt är. Förstår samtidigt att det inte går att skicka ner en massa människor där då det snabbt skulle bli förstört så som det är nu är nog ändå det bästa sättet för att bevara kulrutarvet. Begav mig sedan tillbaka och denna gång på bussresan var det en kines som satt och ät nån frukt med en massa stora kärnor (typ som en enorm passionsfrukt), dock käkade han inte kärnorna utan de spottade/spydde han ut på golvet i bussen.

Tillbaka i Xian regnade det så klart, letade upp en buss som skulle till Mount Hua som jag ville besöka och frågade om de hade varit där tidigare och hur vädret var och det var ungefär lika som i Xian så var bara att ställa in min tripp dit även om jag verkligen ville dit men samtidigt skulle det bara vara en besvikelse att komma upp på ett regnigt berg i 10 grader, dimma så att man ser 50 meter så får göra ett försök till våren istället (gick faktiskt upp kl 06:00 på torsdag för att kolla om vädret var bättre men ingen tur den dagen heller).

Istället spenderades onsdagseftermiddagen genom att jag promenerade från busstationen genom en massa gränder och då jag passerade södra porten passade jag på att kila upp på muren även om det regnade så att det ej gick att cykla. Det fanns några fina vakttorn runt den södra porten och framförallt åt öster på muren så kollade först dem innan jag sedan kilade en bit åt väster då det är i området där jag bodde, efter ett tag blev jag tveksam om jag skulle kunna komma av muren eller om jag skulle behöva vända men hittade en sovande vakt som jag fick liv i som släppte ut mig via en liten trapp.

Kilade sedan vidare in i de muslimska kvarteren där det finns en massa marknadsstånd som säljer allt möjligt skräp samt endel mat så passade på att ta lite kvällsmat av kebabliknande art.

Torsdagen började med att försöka irra sig till den Stora Mosken som skulle finnas i de muslimska kvarteren, efter att ha irrat runt lite på egen hand började jag fråga och efter att ha frågat 7-8 personer hittade jag slutligen rätt. Det fanns inga skyltar och var bara en normal yttervägg så fanns inget att gå på men då man kom in så var det en liten lugn park samt böneavdelning längst in där endast muslimer får gå in så testade inte ens att kila upp där… Konstaterade sedan att det hade varit mycket enklare om jag kommit från andra hållet då man hade kommit rakt på den.

Då det faktiskt var uppehåll  så kilade jag än en gång till muren och kunde hyra en cykel, dock verkar det som att jag valde att köra åt fel håll. Trampade medsols men mötte endast en massa och kom aldrig ikapp någon, det började även regna efter ca 15 minuter så det 13,5 km långa turen var itne så härlig utan avverkas ganska snabbt i dimman och turen var även ganska folktom. I efterhand kan jag konstera att det nog hade varit som bäst att cykla från södra porten till östra för att sedan vända då den delen hade mest vakttorn. Hade det dock varit skönt väder så är nog en tur runt hela muren bara trevlig då det känns lite speciellt att cykla på ett gammalt museum… De hävdar att det är den bäst bevarade stadsmuren i världen och skulle inte förvåna mig om det stämmer.

Efter lite lunch så tog jag en taxi till Tang Paradise (大唐芙蓉園) som är en park uppbyggd som de skulle ha sett ut då Tang dynastin regerade. Trodde knappt att man byggde något sånt stort numera men verkar gå med billig arbetskraft, området var verkligen fint och påminde ganska mycket om sommarplatset i Peking. På kvällen tände de upp en massa lampor i de olika byggnaderna. Hade även fått lite info då jag övade kinesiska med en kioskarbetare att de hade en ljushow där de även projicerade film på vatten som sprutade ur fontäner så blev ltie seg väntan till klockan 20: då det började. Laserljusen var ganska häftiga och kul att se att det gick att få en skaplig bild på vattnet även om jag itne förstog något av den datoranimerade kortfilmen på kinesiska. Då det var klart såg jag min chans att öva lite kinesiska igen och frågade två tjejer som hade stått brevid mig, tyckte ni om det (你们喜欢吗?). Svårare än så var det inte att få igång lite språkövning så på vägen ut berättade jag att jag pluggade i Peking mm, de bodde visst i Xian och jobbade med något jag ej förstog…

Språkutbildningen fortsatte i taxin då chauffören var väldigt pratglad men jag fattade inte så mycket av vad han sa lyckades iallafall svara på några frågor innan jag var tillbaka vid mitt hostel. Kilade förbi i cafeterian och tog en öl medan jag pratade med några engelsmän jag hade träffat kvällen innan. De var ute på en korttur i 2 veckor och skulle till Peking i helgen så gav lite tips om vad de borde se samt att de kunde ringa om de hade några funderingar.

Kvällen avslutades med packning inför dagens hemresa. Sammanfattningsvis kan sägas att Xi’an är en väldigt fin stad som har många tempel och olika gravplatser då det har varit huvudstad under en längre tid. Finns även en massa häftiga resmål utanför staden som bla innefattar lite bergsturer, Gula Floden mm. Kommer nog att åka tillbaka under året då jag framförallt på grund av vädret inte fick ut det jag riktigt ville av resan.

Nu är det dax att sova så att jag tar mig upp på morgondagens lektion, blir 7 dagar i rad…