Den 8:e juli var det så dax att lämna Kina för att åka till ett gammalt drömresmål nämnligen Japan. Dock kändes det bittert att lämna Kina så gladdes inte så mycket för att åka och det var väl inte något jag räknade med då jag bokade resan. Sen är ju Japan ett uland då det kommer till GSM kommunikation vilket gör att då jag lämnade Pudong flygplatsen i Shanghai så skulle jag vara telefonlös tills jag kom till Sverige. Är väl ett rejält ilandsproblem men man är ju van vid att kunna nås och jag gillar ju att prata i telefonen samt att skicka lite sms så det blir en ensam tid i Japan…

Tog en väldig tid att bli instämplad i landet och de tog fingeravtryck mm så att man inte skulle göra något skumt i landet. Letade mig sedan till flygtåget för att ta mig in till centrala Fukuoka.  Började sedan följa en väldigt luddig förklaring till hostelet där jag skulle bo och råkade gå en bit fel, upptäckte det dock ganska fort men varje meter extra kändes grymt tungt med min packning.

Hittade iallafall fram tillslut och kunde dumpa min packning i rummet, såg en Haglöfssäck där så tänkte att det mycket väl kunde vara nån annan svensk där, visade sig senare att det var 2 danskar som var ute och åkte och bodde i rummet. Som en start på turen begav jag mig till Fukuokas tv-torn. Stannade på ett hamburgerhak på vägen för att få i mig lite mat och förstog genast att det skulle bli en dyr resa. Ostburgaren kostade 80 kronor och det var en vanlig hamburgerkedja så ingen speciell restaurangburgare som ju kostar lite mer i Sverige. Passerade en massa ungdomar i skoluniform som väl precis hade slutat skolan. I Japan är ju alla fashinerade av flickor i skoluniform så man undrar om alla har en liten kostig läggning. Känns inte mindre udda då man går in i alla affärer där de har dockor i väldigt kostiga positioner med skoluniform…

TV-tornet ligger nere vid vattnet och det var verkligen en vacker utsikt, kom dit på kvällen så blev att spana in Fukuoka med alla lampor tända. På vägen hem kom jag ikapp en som pratade kinesiska i telefonen, det var skönt att höra något man kände igen efter att ha spanat på alla konstiga skyltar under dagen.

Nästa morgon gick jag till ett snabbköp för att handla lite frukost. Där fick jag uppleva något som verkar vara totalförbjudet i Japan. Att bryta av några bananer från klasen, de är förmodligen tillordnade att det skall vara ungefär lika stora och de har sedan ett fastpris för då jag kom till kassan med mina två bananer istället för 4 så blev kassören helt konfunderad och sprang iväg med mina bananer och kom sedan tillbaka med en bunt på 4 som var original så bara att nicka och köpa det istället. Blev vänligt bugad åt både då jag betalade och fick mina varor, det bugas verkligen överallt och känns ju lite löjligt då de bugar om man köper en macka på 7/11.

Fler kulturchocker infann sig under dagen och blev nog extra synliga då jag bott i Kina det senaste året. Länderna är verkligen som natt och dag, i Kina spottar alla överallt på gatan medan jag aldrig har sett en Japan att spotta. Skulle även korsa en liten enkelriktad gata som bara var 3 meter bred, även om det inte fanns en bil på 500 meters avstånd var det inget som gick över eftersom det var röd gubbe. Förutom den där utlänningen som alla stirrade på och undrade vad han höll på med då han gick över även om det var rött…

Kilade sedan för att kolla lite tempel vilka var lite kassa, de var väldigt små oftast bara ett litet hus och 7 träd runt om så var inget direkt som imponerade efter alla tempel jag sett under året som varit. Dock har de en ganska trevlig och lugnande färg då det verkar mer vara betsat trä (mörkbrunt) och inte någon stark färg.

På kvällen tog jag tåget till Kokura där jag skulle möta upp en soffsurfare vid namn Joel som jag skulle få bo hos, han är från Filipinerna men bor och jobbar i Kokura som engelska lärare.  Blev två bra dagar då jag tillsammans med Joel och hans kompisar kollade runt lite i Kokura. De visade mig även några väldigt unika japanska saker, vi började med att gå till en spelhall.

Iallfall trodde jag det då det stog Taito med stora bokstäver utanför, det visade sig att det var en lokal full med fotomaskiner och där trängdes mest japanska tjejer för att ta kort i maskinerna amt att försöka lägga till gulliga kaninöron och andra atteraljer för att försöka se bättre ut än vad de egentligen gjorde. Det var lite lustigt att se och kunde inte mer än konstatera att det aldrig skulle fungera utanför Japan, detta konstiga land.

Efter att ha ätit något calzoneliknande (av ägg) fyllt med nudlar till lunch passerade vi Kokura slott som låg mitt i stan på en höjd. Det hade det karakteristiska japanska stilen med många tak på sina torn, inte alls som man tänker sig ett europeiskt sagoslott men de är helt klart fina byggnader. Fortsatte till en annan väldigt japansk grej som var Pachinko, det är ett spel (ingen förstog vad det gick ut på) men de som spelar sitter och fyller i lite kulor lite då och då som man bara ser ramla ner. Detta görs samtigt som man röker 7 paket cigaretter och i en ljudnivå som lätt överstiger 100 decibel.

Middagen var dock väldigt speciell, vi åt på ett ramenställe (japanska nudlar) och det var verkligen gjort för ensamma affärsmän. Man satt i egna bås så att man absolut inte skulle råka säga hej till varandra eller störa då man stressade i sig middagen. Kilade in på toan och till min stora glödje hade de en äkta japansk toalett med en massa knappar (även en massa dassrullar av någon anledning), så kunde inte låta bli att sätta mig ner och börja trycka på lite knappar. Kan väl säga att det inte kändes helt naturligt att få en stark vattenstråle rakt upp i baken… Toaletten var en av tre saker jag gärna önskade uppleva i Japan så skönt att bocka av den första, de andra två är att bo i ett lådhotell samt se sumobrottning.

Blev nästan ihjälkörd på kvällen då jag skulle korsa gatan då jag som vanligt kollade vänster och började gå, dockkör de ju på vänster sida i Japan så trafiken kommer från andra hållet så var inte långt ifrån att jag fick tårna avklippta av en japansk lådbil… Japanska bilar i Japan ser inte ut som japanska bilar i europa och resten av världen. De är mycket mindre och ser ut som små fyrkantiga lådor. Antar att de inte är tillåtna i Europa med tanke på att de förmodligen inte klarar krocktesterna samt att vi av tradition har stora bilar men det verkar ju gå mot en trend med mindre bilar även utanför Asien.