Archive for the ‘ Sichuan ’ Category

Sichuan 四川,del 2

Åter i Chengdu och mitt kalla rum var det bara att genomföra samma toalettpapperstätning, kunde även konstatera att trippen inte var värd pengarna och skulle nog ha valt att gjort en annan trip istället. Jiuzhaigou är nog ett väldigt fint resmål på hösten men samtidigt har man då istället tusentals besökare per dag så frågan är om naturkänslan är något att hänga i granen…

Bokade in mig på en tripp till Chengdus pandauppfödningsställe. Gillar inte djurparker men fick höra att det skulle vara bättre och de skulle leva mer naturligt så det kunde jag ju köra på för att driva lite tid och pandor är ju ganska lustiga. Minibussen lämnade redan 07:30 så blev en tidig morgon och det var jag och ett yngre kanadensiskt par. Kunde till min besvikelse att det var ett zoo precis som alla andra (små burar och 10x10m utrymme utomhus) förutom att de hade mer pandor i olika åldrar samt även kattbjörn som även kallas röd panda och är lite lik en tvättbjärn.

Ännu mera belägg för att zoo är mindre trevliga fick vi då vi kom under kattbjörnarnas spruttid vilket innebar att 15 galna kinesiska skötare med hov sprang runt och försökte fånga dem en efter en. Såg riktigt illa ut och man undrade om de nånsin har hört talas om nedsövning i Kina. VErkade även som att de hade ett kosntigt sätt att hålla reda på vilka som hade fått en spruta vilket var att de klippte bort det bakersta håret på svansen…

Pandorna verkade däremot har det bättre då de mest låg på rygg och åt bambu. Guiden var en aning förvirrad och blev att jag fick lov att berätta för henne hur vi borde gå för att komma tillbaka ut. Parken är ganska stor men tycker att hon borde hitta då hon sa att hon varit där en massa gånger…

Tillbaka på hostelet blev det att slöa lite innan det var dax för ett möte med den gode Mao som är en av de få sevärdigheter mitt i Chengdu. Efter att ha gett up med att hitta en taxi, verkar knappt finnas några i Chengdu (inte lediga iallfall) fick jag riskera mitt liv bak på en liten elmoppe. Var grymt kallt men efter ett tag kom jag fram, upptäckte även att det inte var så långt bort som jag hade trott. Hälsade på Mao och tog en bild precis som alla kineser som stolt poserade framför statyn innan jag kilade vidare till en park. Var inte så mycket att se om efter att ha strosat runt så började jag bege mig tillbaka. Gjorde även ett försök att få tag på en deo (väldigt svårt i Kina) på vägen tillbaka genom att gå in på ett stort shoppingcentra men som vanligt kunde jag konstatera att de endast hade manlig hudkräm. Så om du nångång skall till Kina är det ett tips att se till att ta med din egna då det nästan är omöjligt att få tag på. Vet en affär i Peking inte långt från där jag bor som det får bli att besöka… Eftersom det inte existerar tomma taxibilar i Chengdu så blev det att gå tillbaka och då jag nästan var framme så såg jag en lokal gatufrisör. Mitt på gågatan satt det en person i en kontorsstol och blev klippt av en annan, inte alls vad jag hade tänkt att få se och det såg riktigt lustigt ut. Kanske skulle testa det på Kungsgatan i Stockholm, man kommer ju närmare kunderna och det kan kanske bli en succe.

Kvällen vigdes åt Sichuan opera som också mitt hostel ordnade som en liten kombinationstripp med pandaturen om man ville och självklart betalade. Sichuan opera är inte lika som Peking varianten där det mest är en högfrekvent ylande utan de är kända för bla eldsprutning och snabba maskbyten. Rutinerad som jag numera var att uppleva sydkina så tänkte jag att det är lika bra att sätta på sig då de kanske inte har så bra värme så pälsade på mig endel.

Dock hade jag inte räknat med att det skulle vara helt öppet på vissa ställen så var som att sitta utomhus så borde ha satt på mig täckbrallorna… Föreställningen var inte en specifik opera utan det var en turistvariant där de hade klippt ihop lite kända avsnitt som visade de viktigast delarna ur Sichuanoperan. Bland annat spelade de lite musik och hade en solist på en erhu (kinesisk två-strängig fiol), endel högfrekvent ylande verkar vara det som gäller i Kina förr i tiden samt ett avsnitt helt detikerat till eldsprutning samt maskbyten. Eldsprutning var inget nytt men maskbytena får man säga att var skickligt gjorda. Från början hade de typ 5-10 tygmasker på ansiktet och sen gjorde de ett snabbt ryck i nån tråd så att den översta masken åkte ner innanför tröjan. Detta gjordes väldigt fort och väldigt skickligt så många gånger svårt att se vart masken tog vägen men var nån gång de ej lyckades riktigt med rycket. MEst imponerande var det dock då de på något sätt lyckades få på sig maskerna igen (alla direkt) och det måste ha varit något rejält klruigt för att kunna få upp dem snabbt igen.

Nästa morgon hoppade jag på en buss till Leshan där världens största sittande Budda finns. Var en trög buss men de visade en piratkopia av filmen 2012 så hade iallafall något att göra. Träffade en schweizare på stadsbussen i Leshan som jag tog följde med under dagen. Efter att ha klättrat uppför alla trappor till Buddan så blev det att ta lite bilder och skåda rakt in i hans öra… Det är verkligen en rejäl Budda och det sägs att den byggdes för satt skydda båtarna då många förlista just i det området. Tre floder möts och farvattnet är väl itne helt säkert. Självklart hjälpte Buddan och vattnet blev lugnare då den 71 meter höga statys var färdigurhuggen ur berget. Numera menar de flesta att det berodde på allt material som de hade karvat bort ramlade ner i floden och gjorde den lugnare, vad man tror att är orsaken beror väl lite på sin livsåskådning…

Medan jag tittade runt samt även klättrade ner alla trappor till fötterna så hade jag sett att det var några människor ute på en sandö typ 200 meter framför Buddan och tog lite bilder. HAde även läst om detta på Wikipedia och sa åt schweizaren att det där måste vara målet. I den dimma som rådde gick det att skymta en båt som åkte fram och tillbaka över vattnet. Så efter att ha vandrat upp från buddans fötter till toppen igen (drygt…) så blev det att kila ner och ta en buss tillbaka. Då vi hade kommit lagom långt in i stan var det bara att hoppa av och gå ner mot stranden, lyckades väldigt bra med detta då vi nästan kom precis dit båten gick ifrån. Kostnaden var helt lagom (1 yuan) och alla fick varsin flytkudde om den mycket risiga båten skulle sjunka under färden på 50 meter. Väl framme blev den 1-2 kilometers vandring innan vi kom fram till änden och kunde ta lite mer överskådliga buddabilder.  Fick även göra det obligatoriska fotot med lite kinesiska turister…

Det var intressant att se buddan från nära håll men måste nog säga att de 2 yuan (tur och retur) var mer värda än de 60 jag betalde för att komma in i parken vid buddan då det är väldigt svårt att få någon överblick vettig överblick.

Väl tillbaka i Chengdu skulle jag möta upp tysken och kinesiskan från Jiuzhaiguo för lite middag, fick återigen krångla för att få en Chengdu taxi och var precis på väg att ge upp då jag fick tag på en svarttaxi för 20 kinesiska. Var nära att gå på vägen hem då det återigen sket sig med taxi men fick tag på en så att jag kunde åka tillbaka och packa väskan inför mitt tibetäventyr.

Sichuan 四川, del 1

Efter min mest bekväma flygresa någonsin landade jag i Chengdu och efter att återigen ha stämlats in i Kina så letade jag mig till en buss som tog mig in mot centrum med inriktning mot norra tågstationen. Som namnet antyder ligger den i norra delen av centrum men innan vi kom dit så snurrade den runt överallt och jag passerade bland annat Mao som stiligt står på torget mitt i centrum.

På grund av att jag var bostadslös så blev första målet ett internatcafe för att hitta någonstans att sova den kommande natten. Hittade ett hostel (Traffic Inn) som låg ganska centralt och hade fått bra betyg på nätet så blev att åka dit. Fick ett väldigt fräscht rum för 60 kinesiska men det var extremt kallt. Glädjande var att A/C:n fungerade riktigt bra så lyckades få upp skaplig värme i rummet. Ett av fönstrena hade även en glipa på 0,5cm runt hela så man såg ut och det var inte idealiskt för att hålla värmen kvar. Så efter lite fundering tog jag fram tejprullen jag släpat på sedan Peking och började med att knöla in dasspapper i gliporna och drog sedan över med tejp. Blev en bra och spartansk lösning som gav mig lite extra värme.

Några dagar innan hade jag köpt en tur o retur biljett till Jiuzhaigou (en nationalpark känd för sina vattenfall och kristallblått vatten, 35 mil norr om Chengdu). Låter kanske lite lyxigt att flyga dit med tanke på det korta avståndet och det är även Kinas dyraste flygsträcka om man ser på avverkad sträcka. Dock så är alternativet buss eller minibuss i cirka 10 timmar vilket inte lät så himla spännande då jag hade fått nog av kassa bussar i Kambodja så blev lyxvarianten.

Så efter att ha vilat en natt på Traffic Inn passerade jag min reseagent för Tibet på vägen till flygplatsen. Detta för att hämta upp mitt tillstånd som behövs för oss utlänningar för att få resa in och runt i Tibet. Skulle även betala trippen då jag tidigare hade betalat 200 av 700 USD. Fick veta att vi var sammanlagt 4 i min resegrupp och inte två som jag tidigare hade hört. Detta gjorde att jag hamnade i en rejäl diskussion då jag menade att jag skulle betala mindre än 700 då jag hade blivit lovat det när jag skrev upp mig för resan helt utan att någon annan skulle med (1000USD egen resa). De försökte slingra sig men jag sa att vi kan ju titta i mailhistoriken och efter ytterligare 10 minuter slutade det med att jag fick betala 600USD så ibland lönar det sig att vara uppmärksam.

Fick mitt tibettillstånd där både jag och Jane (en i gruppen) var registrerade så vi skulle mötas upp på flygplatsen för att kunna komma på planet. Blev sedan en udda lunch innan jag hoppade i en taxi, gick in på ett slitet kinesiskt nudelställe och efter att jag hade fått min mat och börjat äta såg jag att de höll på med någonting precis utanför ingången. Tog inte lång tid innan det föll ner lite plywoodskivor från 3 meters höjd vilket gav en rejäl smäll samt damm och skivdelar som for in där man satt och åt. Kunde bara konstatera att jag var tillbaka i Kina då det är enda stället jag vet där man kan uppleva något liknande.

Planet till Jiuzhaigou blev försenat och då man kom fram så sa de att alla bussar hade slutat gå eftersom vi var sena, ingen höjdare då flygplatsen ligger  8 mil bort. Detta gjorde att det var svarttaxins paradis, det var riktiga taxis men inga taxametrar och standardpriset var 300 kinesiska. Tänkte att det måste vara fler som skall till Jiuzhaigou så började fråga runt bland övriga som var lika förvirrade som mig och vissa hade transport från deras hotell och andra var redan en full taxi. Lyckades iallafall hitta en annan ensamåkare så vi kunde dela kostnaden på taxin. Det jobbiga var att både min medresenär och taxichaffisen rökte då de satt fram i taxin och knappt öppnade fönstret så höll på att bli ihjälgasad. Då min mage var rejält kass efter thailand kunde jag dock ge igen på ett naturligt sätt…

Hade fått ett visitkort av min tibetbyrå om boende i Jiuzhaigou och då jag saknade alternativ så blev det att ge det till taxichauffören, antar dock att han hade provition på att köra personer till ett annat ställe då han sa att det var stängt och rekommenderade ett annat ställe. Höll på mitt och blev avsläppt i ett mörkt område men såg iallfall en skylt med namnet på så kilade dit och det var som väntat öppet. Verkade vara ett väldigt kallt ställe så bad att få se rummet och då jag kom in kunde jag konstatera att bla duschen var trasig så bad om ett annat rum. Var nästan lika sunkigt men det fick duga, det negativa var att rummet var så stort att den dåliga A/C:n som satt på bortre väggen inte hjälpte alls. Blev att vara lite kreativ och kokade en massa vatten för att hälla upp i flaskor som man kunde ha mot kroppen för att undvika att frysa ihjäl.

På morgonen var det bara att ge sig av till parken och betalde in mig, en kinesiska i 20-25 årsåldern undrade om jag var ensamresare vilket jag ju var så tyckte att vi kunde slå följe för att kunna hjälpa varandra att ta kort samt att det är trevligare att kila runt om man har någon att prata med. Kunde väl inte mer än hålla med om att det lät som en bra ide, hon var nog lika fototokig som en japan och kameran smattrade oavbrutet på vägen upp i bussen. Parken är ganska stor så är svårt och tar för lång tid att ta sig runt utan buss, blev att ta buss högst upp och sedan blev man avsläppt. Då det hela tiden kom bussar som stannade på lite olika ställen kunde man välja om man ville gå en bit och sedan ta en buss igen.

Såg fina promenadstråk på andra sidan vattendragen som delade dalgången och tog sikte mot dem. Dock så blev glädjen kortvarig av att drömma om att se lite mer natur och mindre asfalt då det stog en skylt att promenadvägen är avstängd under brandperionden. Kunde inte riktigt förstå vad detta innebar då det var vinter och svinkallt så fanns inte så mycket som kunde brinna. Eller om det bara var det klassiska att de helt enkelt inte ville att nån skulle gå där. Så blev att mestadels promenera efter vägen då man ej åkte buss men var helt klart en fördel att gå då man får se så mycket mer och slipper den klassiska gruppresekänslan där man släpps av 10 minuter för att ta en bild innan bussen fortsätter.

Det fanns ett antal småsjöar med vackert blått speglande vatten och det var mycket lövträd runt om. Vilket genast fick mig att tänka på att det vore väldigt fint i oktober då alla höstfärger syns på träden. Nu var det mest grå-brunt vilket inte direkt var upplyftande men miljön var ändå vacker. Mellan sjöarna var det oftast ingen direkt älvfåra utan det var en massa buskar och småträd där vattnet passerade vilket jag ej sett tidigare. PArken hade även två vattenfall som inte var så höga men däremot typ 100 meter breda så de var riktigt vackra. På vägen ner mötte vi en tysk som jag hade träffat dagen innan på mitt hostel som hängde på den sista biten.  Då parken var på väg att stänga så passerade det en buss som stannade och plockade upp oss och andra som gick.

I bussen upp såg jag ett träd mitt på vägen och ville absolut ha ett foto på detta på vägen ner som verkligen visade på kinesisk ingenjörskonst… Hade turen att bussen stannade vid några gående precis vid trädet så kunde rusa fram och knäppa en bild. HAr ingen som helst förståelse varför trädet är kvar då de bestämmde sig för att bygga en väg och förmodligen shaktade bort ett hundratal andra träd men ger iallfall något för besökarna att fundera på.

Tillbaka på hostelet lämnade jag bara sakerna och mötte upp tysken för att ta lite mat, vi var trötta och då det itne fanns så mycket att äta testade vi maten på hostelet. Beställde två rätter men som tur var blev det en missuppfattning och vi fick bara kycklingrätten som jag hade beställt. Den bestog av ett kycklingben som bara var nerhackat så mitt på tallriken låg en bågrön kycklingfot. Blev att vi letade fram de andra delarna på benet och byggde ihop det igen… Slutade med att jag åt en liten kycklingbit medan tysken åt lite mer men efter maten så blev det att kila direkt till närmaste kiosk för att handla lite snabbnudlar.

Efter att ha lidit ännu en natt blev det att åka till flygplatsen och kunde konstatera att flyget var försenat då det hade kommit 5 cm snö under natten och det var omöjligt att få bort dessa snökorn… De hade en liten lastbil som åkte runt och försökte blåsa bort snön och fick lov att vänta 3 timmar innan flyget gick. Flygbolaget gav alla en enkel lunch och flaska vatten för att överleva dagen, för att slippa sitta på de vanligt hårda flygplatsbänkarna gjorde jag en deal med en kille som ansvarade för stora massagefotöljer att jag kunde sitta där under en timme för 10 kinesiska (utan massage). Då de ändå var tomma så blev det ju lite utnyttjande och han kunde dra in nån krona. Var extra skönt då andra kom och också bara tänkte sitta och vila och han jagade bort dem, skadeglädjen är den enda sanna glädjen…

Sichuan 四川, english version

After my most comfortable flight ever i landed in Chengdu, I found a local bus to take me to the northern train station. The bus trip was really long and where driving everywhere. Since i didnt have any place to stay my first goal was to find an internet cafe.

Found a hostel called Traffic Inn with great reviews that i went to. The room was were fresch but extremly cold, at least the A/C was working really good so after a few hours i got a really warm and nice room. I also did some fixing of a window with toilet paper and tape to keep the heating inside…

The next day i flew to Jiuzhaigou that is a nationalpark about 350 km north of Chengdu, might sound a bit luxery to fly but the option was a bus on a bumpy road for 10 hours… The plane was a bit late so when i got to Jiuzhaigou the only way to go to the village was by black taxi and the price was 300 yuan so looked around after other travellers and found one that was also heading in the same direction so we could share the cost.

From my Tibet travel agency i got info about their hostel in the town so i headed there, it was really lousy and cold but all the other buildings looked the same so i thought it was just to face the fact that this would be really cold. The room was to big for the airconditioner that almost didnt work so after a while i came up with the solution. I boiled water and filled into bottles that i put in my sleeping bag, it worked really good and this was the solution for the rest of my trip.

In the morning it was just to go to the park entrence and when i was on my way to the bus (too big to walk around all the park) i met a chinese that was also travelling on her own so we had a view of the park together. I usually take a lot of photoes but she took a million so i guess she had a lot of work to look through all the pictures when she got home. I know i usually think its tireding to look through all of mine. The bus went all the way to the top and then it was possible to walk or take the bus back. There was several bus stops on the way down so if you got tired of walking it was just to jump on the next bus.

The park had several small lakes with green/blue water that really nice and also two really wide waterfalls. It was a nice place but i guess its best to go there in the fall for the best experience, at the same time then the park is crowded so i dont know if it would be so nice anyway…

Met a German on the way down that i also met the day before on my hostel so he came along and after the visit to the park we headed back to get some food at the hostel. We ordered two dishes but were lucky and only got one of them. A chopped bluecolored chicken leg and i had one piece before i went and boughht instant noodles. I think its the most horrible i have eaten this far and the scorpions and grasshoppers in Wangfujing seams like the best meal compared to it.

After suffering for another cold night i went back to Chengdu, the flight was late again. This time due to the fact that they were not able to clear the 5 cm of snow that had been falling during the night.

Back in Chengdu i scheduled a trip for the following day to their panda breathing center and also a Sichuan opera show. DOnt like zoos but had been told that this was more natural and like their normal environment. IT ended up being a zoo like all the others small cages and the places outside was 10×10 meters, They also had the red panda and got there the time they was going to have their injection, so 15 workers running around screaming to catch them one by one. Cant say i got a better view of a zoo after that…

Since the Sichuan opera was scheduled for the evening i got some hours after the visit to the pandas to explore downtown Chengdu. Since its impossible to get a taxi in Chengdu i had to risk my life on the back of a scooter. I went to the central square where they have a huge Mao statue and afterwards i headed for a park. Not really too much to see in the city and i headed back to the hostel to catch my ride to the show.

The Sichuan opera was not a full show but they had picked up some parts that was famous from different ones. I guess it was good since i would probably had gotten bored. Its famous for doing fire tricks and also change faces (masks). The mask changing was really interesting and they had 5-10 masks on them. In a very quick move they were able to get rid of the top one to change to another one. It was a nice performace but too cold as usual…

Next day i took a bus to Leshan to watch their big budda. A boring bus ride but it was ok, the budda was huge and its told that it was carved out of the mountain to protect all the boats since lots of boats had sunk in that area. Of course budda helped and after finishing they cold have a safer boat ride, now they most people think its because of all the material that was carved out of the mountain that made the river more accessible. I guess its depending on your believe whats the correct answer.

Back in Chengdu i had dinner with the chinese and a german i met in Jiuzhaigou before i headed back and started to pack my bags for my Tibet adventure.