Då jag ju aldrig har tyckt att betong är det roligaste som finns och jag fortfarande hade en dag kvar i Shanghai bestämde jag mig för en dagsutflykt. Hade två möjliga alternativ (Hangzhou och Suzhou), valet föll på Suzhou då det ligger närmare Shanghai och för att hinna med att få ut det mesta av dagen så ville jag korta restiden.

Suzhou är känt för sina vackra trädgårdar och tillsammans med Hangzhou ansett som två av de vackraste plasterna i Kina (iallafall enligt alla sagor). Så försökte packa så lätt som möjligt och åkte sedan till tågstationen för, ett problem infann sig genast då jag upptäckte att flera framför mig i kön inte kunde boka någon biljett eftersom det var slutsålt men tänkte att jag kan ju testa iallfall. Som väntat fanns det ingen på snabbtågen men kollade sovtåget som går till Peking och där hade jag tur och fick tag i en säng. Kändes ju lite löjligt med sängplats för en timmes resa men det var iallafall en lösning för att ta sig dit. Passade även på att köpa en returnbiljett till kvällen.

Att vara turist på ett ställe man inte vet något om vad man skall se kan ju vara lite hårt men det är ju inte mer än att fråga runt så borde ju nån veta så då jag vara framme i Suzhou hittade jag några vakter/poliser som hade rast och även hade en karta bredvid sig så frågade helt enkelt vad skall man se här i Suzhou? De började diskutera och pekade på några ställen på kartan, då det är omöjligt att komma ihåg namn så var det fram med post-it blocket för att de skulle kunna skriva ner namnen på några platser.

BEstämde mig för en park som verkade stor på kartan och kilade till taxikön, var en fruktansvärd väntan. 35-40 grader och det brände i min bleka hud… Sen måste man ju även stå max 2 cm från någon i kön för att det inte skall smyga in en kines framför så det var verkligen gemenskap. TAxichaffisen visste genast vart jag ville åka och han var pratglad, tyckte det var kul med en svensk och pratade gott om Waldner och Persson som så många andra jag åkte med under året.

Väl framme var det bara att kila runt i parken, till min stora glädje var majoriteten gratis (händer ej i Peking). Första tempelbyggnaden jag kom till innehöll den största klockan jag nånsin sett. Man fick även ringa på den och det hängde en stor stock som man fick sätta i gungning för att skapa något ljud, var ett mäktigt ljud och golvet skakade lite lätt. Det var inte mycket folk i parken utan kände direkt att detta var ett mycket bättre val än att ännu en dag trängas i Shanghais tunnelbana med alla stressade kineser (i Peking är de ju ej stressade men helt annan känsla i Shanghai). Var mycket vatten runt om och jag tog det väldigt lugnt då jag gick runt i parken och tog lite kort.

På vägen ut så såg jag en kille som sålde lite prylar, däribland en karta. Den var dock endast på kinesiska men fick duga för dagen, frågade honom om han hade nån rekommendation på ett fint ställe och han pekade ut ett där det fanns en del av gamla stadsmuren. Så bara att låta kartkillen stå för nästa besök på resan.  Hoppade in i en taxi där en dam under hela resan försökte få mig att åka till andra ställen för att bla handla kläder mm som hon säkert hade fått provision på. Van vid att undvika de fällor som finns som turist i Kina så avböjde jag lite fint och kom tillslut fram till andra parken.

Här var det inträde men inget studentrabatt som man normalt brukar kunna få i Kina. Gick runt lite och besökta bland annat en port in genom stadsmuren, satte mig lite fint på murkanten och hörde en hel turistgrupp ropa om den där utlänningen som halvligger där på muren. Gissar på att det var min sista dag på ett tag att ha stjärnstatus.

Parken var helt klart vackrare än den första och fanns mycket att se, väldigt många gamla kinesiska byggnader och heller knappt några besökare så var skönt att bara strosa runt utan att bli störd. På slutet fanns det en ganska hög pagod, då jag var vrålhungrig funderade jag först på att skippa att kila upp i den men tänkte att det är lika bra att kämpa upp.

Var väl kanske inte så mycket att se däruppifrån speciellt med tanke på att det var en väldigt disig dag men kunde iallfall blicka ut över parken och lära mig ett nytt uttryck på engelska. Det lustiga var att det passerade en kinesisk familj och de tyckte det var jättebra att läsa på engelska och började öva in uttrycket från skylten. Hade ju inte skadat om de hade skrivit rätt och inte “Take care of your head” om nu skylten skall vara utbildare…

Försökte hitta något vettigt att äta på vägen ut men fanns inget så kilade in på ett brödställe och köpte ett kinesiskt wienerbröd innehållande en grillkorv samt några andra udda brödbitar.  Käkade dem utanför brädstället medan jag spanade in lite kinesiskor på mopeder och deras desperata försök att hålla sig vitbleka och fina. De har tom ett speciellt litet plagg som en kofta som slutar nedanför armhålan bara för att kunna skydda armarna. Andra körde med en bakvänd skjorta för att täcka armarna, många andra sätt finns också gäller bara att vara kreativ…

Då jag köpte min returnbiljett tidigare på dagen hade jag som vanligt helt glömt bort att alla tempel mm oftast stänger runt femså blev att driva runt lite innan mitt tåg skulle gå klockan åtta. Blev en burgare och en glass medan jag begav mig till tågstationen, kollade om jag kunde byta och köpa en biljett på ett tidigare tåg men det var slutsålt så blev att vänta på det jag hade köpt till.

Höll dock på att bomma tåget då det var en stor kö fram till insläppet till tåget och det visades först att tåget var sent och sedan så hände det inget då det började närma sig den nya tiden så då det var 3 minuter kvar trängde jag mig fram och visade min biljett och blev  då genast insläppt. De andra hade visst köat till något annat tåg men framför min grind… Småsprang lite för att komma till perrongen och tåget hade inte riktigt kommit än så det var skönt.

Trodde att jag skulle få stå eftersom jag hade en obokad biljett men hittade en sovahytt där det satt ett gäng och pratade och frågade om det var ok att slå sig ner vilket det var. Tre var från shanghai och två från Sydkorea (skulle spana på Expot) så gav dem lite tips om att det var bäst på kvällen samt att jag även hade en karta med mig som de fick. De var väldigt tacksamma och gav mig en påse men något som liknade ostbågar men i stavform. De från shanghai var påväg hem efter en tripp till Peking och blev lite småpratande. Ibland körde de dock shanghaidialekt mellan varandra och då fattade jag ännu mindre än vanligt då det är så annorlunda mot hur folk pratar i Peking. En annan sak som jag också tänkt på under tiden i Shanghai är att de inte kan säga ljuden ch,  sh mm utan de säger c och s istället vilket låter lite mesigt.

Väl tillbaka på hostelet blev det att vila och kolla den sista VM-semifinalen i väntan på att resan skulle gå vidare till Japan dagen efter.