Studierna rullar på och till min glädje har de slagit på värmen inne i skolan, dock borde någon utbilda kineser i att det inte är vettigt att ha dörrarna öppet konstant eftersom några element inte hjälper mot det. Så även om värmen är på max så sitter fortfarande alla med jackor och mössor inomhus.

För att motverka kylan så har jag inhandlat en sittdyna som är riktigt stor och lurvig. Kan säga att de flesta skrattade lite skönt då jag plockade fram min lurviga fäll på lektionen. Är definitivt de bäst spenderade 15 kronorna i Kina, var hård förhandling innan jag landade där men nu i efterhand hade den helt klart varit värd mer men varför betala mer än nödvändigt…

Har nu fått tillbaka samtliga tentor och resultatet var väldigt blandat, i talkursen landade jag på 80 (100 alltid max) så det var jag väldigt nöjd med. Däremot på tentan om grammatik, nya ord och om språket så landade jag vid 40, runt den poängen hamnade även de flesta andra i klassen. Fanns de som gjorde riktiga bottenresultat (under 15), var väntat att det skulle gå dåligt med tanke på att tentan var alldeles för lång då det blev att chansa på de 2 sista sidorna för att hinna kladda ner något på pappret de sista 5 minuterna.

Läsförståelsen gav istället ett bättre resultat, fick först tillbaka tentan och hade 61 poäng vilket jag inte var speciellt nöjd med då det inte var så svårt. Till min lycka upptäckte jag att läraren hade bommat i ihopräkningen och glömt att ge mig 9 poäng för en uppgift, anmärkte detta och var uppe på 70. Satt sedan och tog det ltie lugnt innan jag började kolla igen då jag ej tyckte att det riktigt stämnde och precis som jag befarade hade hon bommat 5 poäng till så slutresultatet blev 75p. Helt ok och inget jag direkt kan klaga på, var väldigt nöjd att jag räknade igenom för hade varit ritkigt bittert om jag hade bommat de 14 poängen som jag hade rätt till. Speciellt med tanke på att mitterminstentorna även är 30-40% av slutbetyget för terminen.

Förra veckan anmälde jag mig även till HSK (standardtest i kinesiska) på grundläggande nivå som jag kommer att skriva den 28:e november. Efter provet blir det nog att införa den svenska traditionen tentafest med lite julparty. Har inhandlat 2 flaskor glögg på IKEA och lite pepparkakor, sen är det bara att hänga upp julpyntet innan man kan bjuda över lite folk. Blir nog att köra en kombinerad inflyttningsfest tillsammans med tentafesten. Då jag var förbi kontoret och anmälde mig ville de ha 250 Yuan, sa att jag endast skulle betala 200 då jag skulle skriva Basic. TAnten på kontoret så att Basic är alldeles för enkelt du bör skriva Medium. Svarade lite enkelt att jag kan inte förstå varför jag skall skriva ett test som är gjort för personer som har pluggat 2000 timmar kinesiska om det finns ett som är mer på den nivån jag är. Så hon konstaterade lite bittert att nästa år måste jag skriva Medium och det kunde jga väl inte mer än hålla med om.

Är himla sjukt att de inte alls vill att vi skall skriva Basic utan istället säger MEdium, var några i klassen som skrev medium i början av oktober och Fransisca som nästan är själv med att klara av hörförståelsen på lektionerna sa att hon inte kunde svara på Mediumtestet eftersom det var så mycket tecken som hon inte kände igen. Så känns verkligen som att de borde tänka om och vara lite mer öppna för att skriva Basic. Tror att en av huvudorsakerna är att man måste upp till nivå 4 i kinesiska för att kunna gå på endel magisterutbildningar här vilket är något som de flesta har planerat. På Basic är det endast möjligt att nå upp till 3 vilket jag inte tror att jag kommer att nå då min hörförståelse fortfarande är alldelse för dålig samt att provet innehåller en massa tecken jag ej känner igen. Får väl se hur det slutligen går, även om svaren fylls i på en lapp som är förberedd för att läsas av maskin verkar resultaten dröja väldigt länge. De som skrev i början av oktober har fortfarande inte fått sina resultat men om allt går ok så får de svar till veckan.

I torsdags fick jag även värme i lägenheten, dock så är det itne så mycket tryck i elementen som jag skulle hoppas så kör fortfarande mitt elelement. Det kan även bero på att fönstrena läcker hur mcyket som helst så att direkt då det blåser så tappar lägenheten några grader… Skall tejpa fönstrena för att få bättre isolering men har ej hunnit med det än men det börjar verkligen bli dax om jag skall överleva vintern.

The studies goes on, soon its only one month leftof this semester and i guess it will be a lot to do during december. Last week they turned on the heat in the school but someone have to teach the chinese people that they shouldnt keep the doors opened when its -5 degrees outside since the small heaters cant heat up the outside…

To survive i have bought a nice seat cushion with fur, most of the people in class laught a bit when i took it out and placed it on the chair. But i can say that its a savior in the classroom since its very cold and everyone still uses outdoor clothes inside since the doors are opened.

I have gotten all the results from the midterms and it was both good and bad, on the speaking test i got 80p (of 100, always maximum). The grammar and new words test went worse and it wasnt a big surprise since the test was so long that i was just guessing the last 5 minutes on the remaining 2 pages i hadnt finished. So ended up on 40p, around 40 was the main result on the test so i wasnt worse than the standard in the class and there was also some really bad ones (below 15). When i got the reading test i was first dissapointed (61p) but after looking through it i found that the teacher had missed some scores so in the end my result was 75p.

As a last line i can say that i have decided to write the HSK (standard chinese test) on Basic level in the end of the month and also that i got heating to my apartment on thursday. Its still a bit cold inside so i use my electrical heaters and have planned to isolate the windows to make sure to keep as much of the heat as possible in the apartment.