Efter hemkomsten till Peking var det dax att försöka sig på att fira lite nyår under de sista två veckorna av min ledighet. Som västerlänning märks inte nyåret på något speciellt sätt förutom alla fyrverkerier som de avfyrar samt att alla affärer är stängda så det är svårt att få livet att gå runt.

Det är heller inga små kinapuffar som de bränner av utan det smäller i likhet med en hagla och dygnet runt. Känns helt naturligt att komma på att det nog är smart att smälla av ett smatterband klockan 7 på morgonen. Vissa dagar har varit lite speciella i firandet vilket man märkte på att mängden raketer mångdubblades. En av dessa kvällar pratade jag bla med en kompis hemma i Sverige och frågade om han ville höra lite nyårsfirande så öppnade bara fönstret och det smattrade rejält. Han blev lite lätt chockad att de avfyrade så mycket.

En sak man tänker på med alla miljoner raketer som skjuts upp är att det måste vara många som skadas eller blir blinda. Förra året lyckades man med att bränna upp det mesta i en skyskrapa mitt i city. Har hört att det skall finnas statistik på antalet skador som uppkommer av raketer iallafall i Peking och vore intressant att se hur mycket som har hänt under årets firande.

För mig blev det ett lugnt nyårsfirande och jag sköt inga raketer utan slöade endel och träffade kompisar för att berätta om min resa som jag hade gjort och uppdatera mig om livet här i Peking. Fick iallafall trängas med endel kineser som firade nyår med sina familjer då jag och Larissa (som bla var med och firade min födelsedag i Xian) och hennes chef besökte parken vid Jordens Tempel. I den parken pågick det nyårsfirande med uppträdanden och olika små aktiviteter. Var ungefär som att besöka en marknad där det fanns lite småspel, matstånd och möjlighet att köpa lite olika onödiga saker med framförallt tigertema då det numera är Tigerns år. Kastade lite pil men lyckades som vanligt inte vinna något utan sponsrade mest arrangörerna. Tyvärr kom vi nog dit lite sent då det inte var några uppträdanden men det var en trevlig tid i parken med solen som värmde lite lätt.

Kan väl konstatera att jag inte lyckades få den rätta känslan av kinesiskt nyår då det är en familjehögtid och man nog borde vara på landet och fira med någon vänner och deras familjer. Dock har jag hört av några av mina kinesiska vänner att det också är lite jobbigt med firandet då det mest går ut på att äta dumplings med släkten…

När firandet slutligen var över kan jag väl säga att jag inte led allt för mycket, var skönt att det blev tyst och att det var möjligt att gå ut utan öronproppar samt att riskera att få en kinapuff i huvudet. Var ändå trevligt att vara med om och vad annat kan man säga att ska det firas så är det lika bra att ta i rejält och varför inte göra det i två veckor istället för en kväll som hemma i Sverige.

Tried to celebrate the chinese new year as good as possible in Beijing during the last two weeks in February. IT was a bit hard since its mostly a family holiday and as a foreigner its mostly noticed with all the fireworks they shoot during 2 weeks. Its not the small ones that we use in Sweden and also have declared illegal but big once that sounds almost like a shotgun.

Thought some about how many that actually get blind or injured every year, have heard that its possible to find statistics about it in Beijing. During last years celebration they managed to put a sky scraper on fire so I guess it has to be some smaller accidents this year as well…

Didnt fire any rockets on my own during the celebration and just relaxed the 2 weeks it went on. Went to the Temple of Earth with some friends to watch a new year fair and we were not alone since it seams to be a popular thing to do during the celebrations. It was like a market where it was possible to play games, buy some food  and crap mostly with tiger theme since this year is the Year of the Tiger.

When the celebration finally ended after 2 weeks i wasnt that unhappy since it was possible to go out without beeing deaf and risking to get shot at by some fireworks…