Archive for the ‘ Förberedelser ’ Category

Stressigt

Har varit fullt upp den senast tiden för att hinna med att få ihop allt med jobb, städa lägenhet och ordna allt som måste fixas. Är för tillfället även utelåst från internetbanken så det måste lösas innan avfärd om jag skall ha något att handla lite för.

Imorgon är det sista dagen på jobbet, har en rejäl lista med saker som måste fixas och antar att allt inte kommer att hinnas med. Blir att prioritera så att iallafall det viktigaste blir utfört. Startar dock dagen med ett besök hos läkaren för en sista vaccination och sen är det avklarat.

I övrigt har jag inte hunnit förstå att jag skall resa, antar att det beror på att jag har haft så mycket att göra så att man inte har hunnit tänka på det. Blir väl först på tisdag då jag sitter på planet som jag kommer att inse att jag är på väg, gäller bara att jag får med mig allt… Har skrivit en lång packlista så blir att provpacka och se om det får plats samt vilken vikt man uppnår, slutar väl med att man får plocka bort hälften.

Its bin very much to finish the last week at work and to get everything in order for the trip. I still got some really important things i need to do but i hope it can be solved tomorrow or tuesday morning. Tomorrow is the last day at work, have a long list of things that needs to be done and i guess i will only manage to finish some of them but hopefully the most important ones.

Havent had time to think about the trip due to the short amount of hours during the day.  I guess its first when i sit down on the plane i can start to understand that im actually on my way.

Its set!

Nu sitter jag och kollar på min biljett till Kina, avresa sker på eftermiddagen den 25:e augusti (blir alltså att studera på BJTU). Flyger via Wien med Austrian Airlines vilket gör att resan tar lite längre än med exempelvis Finnair. Bokade efter lite diskussion resan med Kilroy, detta då de hade låg ombokingsavgift (behövs då jag ej vet när jag skall åka hem) samt att deras trevliga personal (Frida) kunde erbjuda mig ett bra resealternativ.

Funderade först på om jag skulle ta en tor och skippa att åka hem för att sedan köpa en ny biljett till hemresa, frågade lite om att fortsätta resan till Tokyo, Honolulu, Toronto, Island och sen hem men då steg priset lite väl mycket… Men eftersom jag sa att jag iallafall funderade på Japan då jag är i krokarna så kom vi fram till att bästa lösningen är att flyga hem från Tokyo. Så hemresan är bokat 25:e juni från Tokyo så blir att avsluta resan med semester i Japan. Hemresedatumet kommer att ändras runt en månad framåt då jag inte vet när skolan slutar mm. Blir en senare fundering att komma på hur man tar sig dit men finns både flyg och båt som det går att ta. Ska iallafall bli kul att se Japan, ett land jag har drömt om sen man kollade på samurajfilmer, tränade judo och spelade Nintendo.

Har även skrivit kontrakt på uthyrning av lägenheten idag så nu är man officiellt hyresvärd. Tror att det kommer att funka bra då han som hyrde den verkade vara en förhållandevis lugn och skötsam kille.

Måste säga att det börjar pirra lite då jag tänker på resan, är lång tid att vara borta samtidigt som jag ju inte är någon direkt stadskille men det skall förhoppningsvis gå bra. Så lite resfeber har nog redan infunnit sig.

Now its finally set, i will leave STockholm to go to Beijing the 25th of august. After a while of discussions with the travel agency about how, where and when to go back i scheduled a flight back the 25th of june from Tokyo, Japan. I have always dreamt of going to Japan so it will be a nice end of the trip. Because its not possible to book a trip in the end of july i will have to reschedule the return trip. The school ends in beginning of july (I think, havent seen a schedule) and then travel around for a while.

Today I also sign a contract to rent out my apartment so now i dont have to think about that any more. I hope it will go fine, the guy that signed the contract seams to be calm.

今天我买一张飞机票。我八月二十五号去北京,我打算下年七月回来。最后我去日本。

Det går framåt

Var förbi på ambassaden imorse då jag ej hade fått något svar på mina frågor angående byte av universitet. Efter lite diskussioner så meddelade de att det var lugnt och jag inte behövde göra något extra för att studera på det andra universitetet. Så nu är även det löst.

Senare på dagen meddelade jag en kund att jag kommer att försvinna och skulle behöva tidigarelägga en utbildning som vi planerade in före sommaren. Är ju lite kort om tid att flytta den men får se om det löser sig imorgon. Måste ju åka runt den 25:e för att det skall funka med registreringen på Jiaotong. Kan väl säga att jag har så gott som bestämt mig för att studera på BJTU (北京交通大学). Blir att spana på flygbiljett imorgon.

Har haft några intressenter på lägenheten och kollat igår och idag, lade ut den på Blocket i lördags morse och har efter det fått in ungefär 35 intresserade. Måste säga att det är skönt att det verkar lösa sig så smidigt, bara det inte blir några problem då jag är därborta eller att hyresgästen flyttar ut och man måste börja söka efter någon ny.

Checked with the embassy today and I dont need to change anything to study at Beijing Jiaotong University (北京交通大学). Also on my way to rent out my apartment here in Stockholm so after that is settled the biggest things are taken care of, then its just a lot of smaller tasks that have to be solved. Buying flyticket, more vaccination, get a travel insurance and some more…

Angenäm förvirring

Har varit lite kaos de sista två dagarna då en viss förvirring har uppstått. Fick ju reda på att jag nog skulle kunna få stipendie till ett annat universitet i måndags. I torsdags fick jag ett brev med antagningspapper från Beijing Jiaotong University som jag fick plats på genom stipendet. Dock stog det nästan inget i i antagningsbrevet mer än att jag måste vara där för registrering den 28:e augusti. Alltså två och en halv vecka tidigare än på Tsinghua och som jag har planerat för. Så nu har det uppstått lite panik då jag måste försöka få klart allt för att kunna resa.

En annan lite fundersam sak var även att det itne stog något om vad stipendiet täcker. Så det blev att maila universitet samt utgivarna av stipendiet men fick inget svar igår och idag så bestämde mig för att ringa. På universitetet var det inget svar men hos de som ger stipendiet fick jag svar. Presenterade mig lite fint på engelska och fick som svar “Sorry I dont understand”, spelade ingen roll vad jag sa, fösökte med email, Internet för att få dem att kolla mailet jag hade skickat men fick bara ett sorry till svar. Fick även tala med en andra person med även denna sade bara Sorry…

Mailade istället de som jag sökt stipendiet genom i Sverige och förklarade läget, efter några timmar fick jag ett lite lugnande besked. De sa att det nog berodde på att de fortfarande har sommaruppehåll då de ej svarar och att stipendiet är ett fullständigt som täcker det mesta.

Så nu har man att välja mellan att betala på egen hand och gå på Kinas toppuniversitet eller att ta ett stipendie på ett annat universitet. Ska fundera under helgen och sedan gäller det att lösa med jobbet att kunna åka iväg lite tidigare än jag planerat. Sen är ju frågan om det är ok att ändra mitt visum som jag ordnade i måndags för att studera på ett annat ställe, om inte så behöver jag ju inte ens välja…

Thursday i got info that i got a scholarship for Beijing Jiaotong University, there wasnt so much info in the admission letter but it said that it was registration the 28th of august. So i have mailed and called (China) to get info about scholarship and the studies. Finally i got info about the scholarship and its a full that covers the most expenses. So now i have a good problem, i can choose to pay and go to the one i applied on my own or to go for the one that i got scholarship. Will decide in the beginning of the week what to do, just hope its ok to change the Visa since i applied on monday with the other application notice. If not, I dont have to choose…

Äntligen

Då har jag äntligen tagit mitt första riktiga steg mot en flytt och studier i Kina i höst. Hade fått alla papper för att studera på Tsinghua university i Beijing under semestern och kilade på ambassaden i måndags morse för att ordna visum. Fick beröm att jag hade lyckats få med mig alla papper som krävdes och tog ett expressvisum så att jag även fick det med mig efter en timme.

Var även första dagen på jobbet efter semestern så var lite tungt att komma igång och även många som vill prata och fråga vad man har gjort under den lediga tiden. Senare på dagen fick jag ett mail som sa att jag nog kommer att få stipendiet som jag hade sökt tidigare. Dock så är det för annat universitet än det jag själv hade sökt så nu är det bara att avvakta ett besked på det för att veta vart man hamnar. Mina två huvudval för stipendiet är i Peking 北京 så tror fortfarande att jag hamnar där och inte i grannstaden Tianjin 天津 där mitt tredje alternativ finns. Bara att avvakta en vecka eller två för att få slutligt besked. Hade gett upp hoppet om stipendiet då jag inte hade hört något om det men nu ser det just ut igen. Jag hoppas att det inte är några problem vid ambassaden att byta universitet nu då jag har fått visum för att studera på ett universitet. Är en senare fråga men är ju bra på att oroa mig för en massa som inte spelar någon roll…

Kan säga att jag är väldigt glad idag då det är klart att det blir Kina trots den lilla förvirring som råder om vilket universitet jag kommer att studera på.

Fortsätter mina steg mot Kina imorgon då det är dax för vaccination, många konstiga sjukdomar som man behöver säkra upp för, bla TBC, Hepatit A och B mm. Blir även att spana på lite flygbiljetter, vill helst ha svar på stipendiet för att vara säker på att jag inte bokar ett flyg försent men kan ju alltid titta för att få en liten bild över möliga resvägar.

Finally im on my way to China, Im admitted to Tsinghua university in Beijing and have also applied for a scholarship for three other universities, two in Beijing and one in Tianjin. Ive got a notice that i might get it, i had already given up hope for it but if i get it its just bonus. So just to wait and see where i end up. Tomorrow im going to get some vaccinations, lots of diseases that we dont have in Sweden that i have to try to avoid. Also time to look for a flight ticket but i would like to know about the scholarship first. But its always ok to have a look I guess.

Have to say that im very happy that I will go on a my trip to China.

我下个月去中国。我打算在清华大学学习汉语. 我非常高兴去北京.