Archive for the ‘ Campus ’ Category

Punktering

Morgonen startade bittert då jag insåg att jag hade fått punktering på framdäcket. Då jag som vanligt var några minuter sen så tänkte jag att jag kan ju testa att cykla ändå med mitt ballongdäck då det var framdäcket som hade gått sönder. Så tog ändå cykeln och lutade mig så mycket det gick bakåt för att inte förstöra fälgen. Tror (och hoppas) att det gick ganska bra och om inte så behöver ju bara cykeln hålla i 7 månader till, annars får man väl byta framdäck på nån cykelskrot som det finns många av.

Hann till lektionen i ganska bra tid och sen vid lunch så kilade jag förbi en cykelreparatör som jag och Carlos hade spanat in tidigare i höst för att se om jag kunde få däcket fixat. Störde honom i lunchen men han kom snabbt ut och började genast fixa med cykeln. Hittade ett stift från typ en häftpistol som satt fint inkört i mitt däck.

Så bara att ta ur slangen och laga punkan med en lapp, var väl klart på 10 minuter och sedan kom chocken då jag skulle betala. Han ville ha hela 2 kronor för besväret. Bara att hoppas att det håller så att det inte blir pyspunka men då är det väl bara att offra 2 kronor till. Känns som en helt ok kostnad…

This morning started a bit bad, when i got out some minutes late as usual i noticed that the front wheel on my bike was flat. Since i was late i still took the bike to school but i was trying to go as easy as possible not to destroy something more.

After class i went by a bike repair place at campus, i disturbed the guy in his lunch but he was fast to get out and start to work . 5-10 minutes later he was finished and i ended up paying the huge amount of 2 yuans. Just to hope it will be no more problem but in that case i guess i can sacrifice 2 more yuans…

En oväntad syn

VAknade upp på söndag och käkade lite frukost, skulle möta en kompis (Yehuan som jag tidigare i höst åt groda tillsammans med) för lite lunch men hungrig som jag oftast är så tog jag en macka under tiden. Då hon ringde så lät hon lite förvånad och undrade om jag hade kollat ut, hade jag så klart inte då jag ej ville störa min som alltid sovande spanjor. Kollade ut och möttes av ett rejält snöoväder och 10 cm snö på backen, det hade verkligen slagit om fort och snön hade lagt sig.

Både kul och lite jobbigt då de fortfarande inte har slagit på centralvärmen (är staten som bestämmer när den slås igång men det ryktas om mitten av november) då snön helt klart bidrar till att sänka temperaturen ytterligare. I väntan på att mötas upp kilade jag ut och kastade den (för mig) traditionsenliga snöbollen som alltid kastas vid första snön. Det var endel studenter ute och gjorde snögubbar, kastade snöboll och fotade sig i snön.

Woke up on sunday and had some breakfast before i was going to have lunch with a friend. When i looked up i got really surprised, it was snowing a lot and it was about 10 cm of snow on the ground.  While waiting to meet up for lunch i walked out, there was a lot of student throwing snowballs and building snowmen. I did my yearly tradition and threw my first snowball as I do every year when the first snow comes.

Its both positive and negative with the snow, i like the snow but at the same time it lowers the temperature a bit more. I have no problem with it in Sweden but here they still havent turned on the central heating so its very cold inside, have heard that they will probably do it around the 15 of november so still a long time to freeze.

En tung dag

Kan väl säga att dagen inte har varit den bästa. Började som vanligt med lektionen 8-10 som jag gillar och tycker jag lär mig mycket på innan det blev dax för hörförståelse. Fick veta att vi skulle ha mitterminsprov om en vecka i den delkursen och jag kände mig genast väldigt uppgiven. Detta då jag fortfarande inte fattar något och hade hoppas att vi inte skulle ha något test i den delen nu under hösten.

Inte blev det bättre då vi körde igång lektionen och det som vanligt blev att jag inte fattade något samt försökte att svara så gott det gick efter min förmåga vilket innebär mest gissande. Slutade med att jag konstaterade att jag hade fått mer rätt om jag endast hade svarat exempelvis A rakt över… Så har väl inte allt för stor förhoppning inför den tentan och det jobbigaste är att jag har ingen som helst aning om hur jag skall kunna plugga in det då det enda som gäller är att prata med folk och lyssna på kinesiska. Dock så pratar de så fort på banden att jag inte hinner med att fundera vad som sägs. Så måste försöka lägga upp en taktik till veckan, vet inte om jag skall plöja rakt ner med samma alternativ och verkligen visa att jag inte fattar något eller försöka och ändå inte få mer poäng. Måste tänka ut en bra strategi inför veckan. Läraren undrade även hur jag tyckte det gick då jag tidigare har sagt att jag tycker det är svårt och kunde inte mer än svara “我听不懂” (Jag förstår inte…). Borde egentligen vara i nybörjarklassen på hörförståelsen då det är där jag hör hemma medan de andra lektionerna har ganska ok nivå även om jag inte fattar så mycket så kan jag iallfall läsa mig till det.

Min fina dag fortsatte efter lunch då jag kilade till bankomaten på campus för att ta ut lite pengar, detta då jag skall betala 3 månaders hyra på lördag samt mäklararvode (lite mindre än 12000). Satte i kortet och lade händerna lite fint för att täcka då jag knåpade in min kod innan jag fick fylla i beloppet jag önskade ta ut. Efter det så kom det upp felaktigt kod, testa igen. Så knåpade än en gång in den och fick upp samma varning. Undrade då om jag hade blandat ihop ordning på de två första och sista siffrorna och vände på dem (slängde även en tanke på att avbryta men gjorde ej det). Så efter tredje försöket hände det som man inte dirket vill att skall hända, maskinen åt upp mitt kort…

Bittert och lite lätt chockad kollade jag ner på numrena och upptäckte att de var vända åt fel håll mot vad man är van vid. Här i Kina är det även olika på varje bankomat så gäller att kolla bättre nästa gång. I chocktillstånd och allmänt bittert cyklade jag hem igen och då jag berättade för Vincent sa han att det har hänt en annan men han hade fått tillbaka kortet. Lite förhoppningar tändes och jag ringde Yang som han heter som förklarade att han gjort det 2 gånger och var inga problem att få tillbaka kortet då de tömmer maskinen och sedan kan man hämta det på kontoret. JAg behövde bara ringa ett nummer på maskinen, så blev att bege sig tillbaka och ringa och efter att ha försökt på kass kinesiska säga att min kort var i deras maskin så sa de tillslut att de skulle ringa tillbaka med lite bättre intruktioner. Antog att de skulle hitta någon engelsktalande.

Så cyklade tillbaka till rummet och loggade in på min internetbank och statusen på mitt kort var numera Spärrad. Så blev att ringa SHB support och förklara läget och de sa att det blir automatiskt spärrat efter 3 misslyckade försök. Frågade om de inte kunde ta bort det på något sätt men det var omöjligt, nämnde på det åt honom att man kan få tillbaka sitt Bank of China kort här och bara köra vidare vilket han tyckte var skumt. HAr heller aldrig hört talas om det tidigare men hade ju varit smidigt om de inte hade legat online… Så slutade med att jag beställde ett nytt kort till Lima.

Nu har jag iallfall turen att jag även har ett VISA-kort så tog med mig det för att åka till banken, tänkte att jag skulle försöka ta ut pengar direkt i kassan istället för att göra det i bankomaten då man endast kan ta ut 2500 åt gången vilket även ger 150 kr i avgift för kontantuttag som vore fint att slippa. Köade i 30 minuter bara för att bli hänvisad till bankomaten så tog ut lite slantar för att vara säker, antar att jag måste sprida uttagen under några dagar för att inte slå i något tak.

På vägen hem ringde det och var någon kines. Försökte fråga om det var banken men han bara matade på och efter 2 minuter så sa han english? Vilket jag tyckte lät bra så då blev det en annan tjej som tog över, till att börja med undrade hon vad jag hade för fråga. Sa att de ringde mig så ville gärna veta varför. Hennes engelska var dock endast snäppet bättre än min kinesiska vilket innebär att hon kan säga lite saker men då jag svarade så fattade hon NULL. Så blev att svara på kinesiska och lyckades få reda på att jag kan hämta mitt Mastercard på kontoret imorgon. Kommer nog att svänga förbi och hämta det med för nostalgiskt värde samt att ha det som ett lite minne att verkligen kontrollera numren.

Kan väl konstatera att det inte har varit nån höjdardag och har för första gången börjat fundera på vad jag gör här med tanke på att min hörförståelse går så kasst, kommer det ens att vara möjligt att lära sig något eller skulle jag ha valt att legat på stranden i Nya Zealand istället. Samtidigt försöker jag tänka att de flesta i klassen har pluggat tidigare i Kina vilket ger dem ett väldigt försprång. Dock så finns det de som verkar ha det lite värre, satt vi en mongol i klassen idag och han satt och översatte gloslistan i boken då han ej kan engelska så behövde göra det för att ens få fram betydelsen på alla nya tecken.

Had a hard day today, first we had listening when i didnt understand anything as usual and the teacher told us that we will have midterm exams next week. Wonder how that will go due to the fact that i would have had a better score today if i had filled in the same answer on every question instead of guessing on different ones.

The bitter day continued after lunch when i was going to withdraw some money to pay the rent with on saturday. I typed in the pincode and after a while it said it was wrong so tried again. After the third try the machine took my card and in total chock i looked at the keys and noticed that they were in the other way than from what im used to. So typed in the wrong code all the time, in chock i went back home and got info that its possible to get the card back from the bank. After calling around and speaking with my really bad chinese and some english i did understand that i will be able to get it back tomorrow. Unfortuanetly i logged into my online bank and the status of my card is set to Blocked. Called them and told my story but they said it was nothing they could do so i ordered a new card to my parents in Lima. At least im a bit lucky since i got another card so i will be able to survive and hopefully also pay the rent so i can move to my apartment.

The day hasnt been the best and for the first time i have been thinking what and why am i here, i could be laying on a beach in New Zeeland.  Will it even be possible to understand chinese or will it just be waste of time, i hope that it will go better in a while even if its very hard for the moment.

Långkallingar på…

Misstänkte att det skulle vara kallt på lektionen idag då jag var på väg med cykeln. Var lite kyligt i luften och vet att de inte är så noga att slå på värmen allt för tidigt. Helt riktigt var det typ 15 grader i lektionssalen så satt med jackan på och frös mest hela tiden. Antar att många nu tänker attdet är ganska typiskt mig men kan säga att för en gångs skull var det inte bara jag som frös. Rasten mellan lektionerna gav iallafall en möjlighet att kila ut och stå och alstra lite värme i solen som en alligator inför de nästkommande 50 minuterna.

Frågade läraren när de brukar slå på och han sa mitten av november så kan tänka mig att det bara blir värre… Så imorgon blir det att köra med långkallingar och sedan blir det att åka till HM och köpa lite hättör å vatter (inte helt klockrent att stava på limamål), blir nog även en tur till någon av kopiemarknaderna för en dag full med prutning för att handla en vinterjacka och lite tjockare tröjor.

HAd a relly cold day in class today, they have not turned on the heating and it was about 15 degrees Celcius in the class room. During the breaks i was outside to collect some heat from the sun like an alligator. I will use more clothes tomorrow and I also need to go and by some more winterclothes to survive.

Vardagsliv

Börjar komma in i lite rutiner nu efter att ha fått mitt campuskort så vi har kunnat börja äta på lite fastare tider. Kinesisk frukost är dock inget som verkar vara vettigt, det är ungefär det samma som man äter annars. Småskumt bröd (helt vitt och degigt, känns som att det skulle behövas gräddas i en kvart till) som jag jag inte riktigt gillar, har däremot hittat en sak som funkar. Är samma vita bröd fast tunnare med nån köttfärsmassa mitt i då det är ihopvikt.


HAr tagit 2 sådana på vägen till lektionenen och det mättar endel iallfall. Lunchen är också lite speciell, en enorm matsal där man går fram och pekar vad man vill ha så slevar de på så att det skvätter åt alla håll. Det kan se helt ok ut men då du väl smakar så märker du att det är en massa ben eller inte alls smakar som du hade hoppats. Har dock hittat två rätter som är helt ok så kan väl köra med dem som utgångspunkt. Om jag nu har lyckats att käka makaroner med korvstroganoff alternativt köttfärssås 2 gånger om dagen sen 1998 så skall jag väl kunna överleva i bara 10 månader… Dock serveras maten i tallrikar/skålar som jag definierar som något vi hemma i Sverige serverar Fido, Rex eller någon annan hund i. Ibland undrar jag även om de inte får bättre mat. Så maten på skolan är väl inte den bästa, samtidigt inte den sämsta. Det klart positiva är att det går fort att få den, då man äter utanför så tar det oftast upp till 2 timmar vilket gör att man äter bort 3-4 timmar om dagen.

På lektionerna tycker jag att det börjar gå bättre, förstår tillräckligt för att hänga med på viktigaste lektionen (den om kinesiska, grammatik och nya ord mm) och läraren förklarar även ibland på engelska om vi inte riktigt fattar. Dock är och kommer nog hörförståelselektionerna under en längre fortfarande vara helt värdelösa. Läraren (som är 155cm och ser ut att vara 14 år) spelar upp ett band där de pratar grymt fort. Jag fattar inget medan de som pluggat i Peking har lite bättre koll och kan svara på frågorna som följer. I övrigt är det läxor varje dag och även från fredag till måndag som skulle få alla bekväma och lite för slöa svenska elever att skrika högt. Vi har även läxförhör 4 gånger i veckan (tis-fre) där läraren säger nya ord och så skall man skriva ner tecknen som de säger. Det går än så länge helt ok, förmågan att trycka in saker med hårt plugg har man fortfarande kvar sen tidigare studier. Ena läraren kör att tre elever får skriva orden på tavlan för att sedan rättas och sågas offentligt. Hon är väldigt noga med varje liten böj på tecknen så det är omöjligt att inte få anmärkning men av det jag har sett än så länge så verkar hon vara lättsam.

I torsdags var bla jag en av de som råkade ut att få skriva på tavlan, en gammal hederlig svart krittavla som vi har kastat ut för 10 år sedan i Sverige. Kunde inte motstå frestelsen att lite snabbt dra naglarna nerför och den gav ifrån sig ett klassiskt gnisslande som ogillades av de flesta. Hade som tur var pluggat in orden på onsdagen så det gick ganska bra. Hade några tecken som jag aldrig lyckas komma ihåg som jag missade då också, det positiva med att stå vid tavlan är att om man anstränger sig riktigt mycket och vrider ögonen så att man nästan tittar in i sitt eget öra så kan man se vad den brevid skriver och få lite tips om man fastnar på något…

Har iallafall kommit igång med studierutinerna och jag har fått med mig Carlos med att köra på samma teknik som jag hade i Borlänge. Efter förmiddagslektionerna tar vi lunch på campus och sedan går vi tillbaka till klassrummet och gör läxor och pluggar lite nya tecken. Har ju fungerat fint för mig tidigare och än så länge känns det som rätt sätt, efter att ha gjort läxor i 2-3 timmar så kan man då klockan närmar sig 16 kila till rummet och känna sig nöjd samt att ha resten av dagen fri för att träffa kineser, cykla runt, ta en öl eller surfa lite på nätet mm.

Fick förresten tillbaka mitt paraply i onsdags som jag gav bort på söndagen, Shelley jobbade i området så möttes upp och tog en burgare på McDonalds (antar att det är hädelse precis som Pizza Hut men ibland är det gott med något man känner igen) samtidigt som jag fick möjlighet att öva lite kinesiska. Måste ta och ordna lite språkkompisar nu så att jag har någon att öva med och komma igång med språket.

Lämnade även iväg passet till International Office i torsdags, de skall ordna med våra uppehållstillstånd, känns inte helt ok att lämna bort det men de påstog att det skulle vara lugnt. Får väl hoppas att det inte tappas bort då det skulle ge en massa onödiga problem som jag inte hinner med för tillfället.


Igår ordnade skolan (läraren med läxförhör på tavlan) en tur till Bei Haiparken (北海公园). Jag och Carlos tog självklart våra cyklar dit istället och anlände ca 30 minuter före de andra som fastnade i trafikköer vilket även gav oss möjlighet att testa lite kinesiskt bröd samt ta en öl. Måste säga att cykeln är det bäst spenderade pengarna än så länge, dock har de även äkta kinesisk kvalitet vilket innebär att efter att ha stått ute i 3 dagar då det kom en regnskur så har den redan börjat rosta. Men kan väl inte begära så mycket då summan för hela cykeln väl är vad bara SKF-kullager skulle kosta till den.

Då vi väl kom in i parken så kilade vi runt, blev endel foton tagna samt att läraren visade lite Tai Chi (太极拳). Vi gick runt ön som ligger mitt i parken, har nog aldrig sett så stora näckrosblad som runt huvudön. Mitt på ön ligger en Vit Dagoba som är 39 m hög uppe på en kulle, på slutet sa jag och Carlos att vi kilar upp på toppen medan de andra begav sig mot bussen. Då vi hade kommit halvvägs så hade 4 klasskompisar (3 thailändskor samt en indonesiska, som vanligt kass på namn så kommer ej ihåg vad de heter) ångrat sig och vänt tillbaka istället för att kila till bussen så de hängde på uppför. Blev lite stressigt då parken skulle stänga men hann upp och tog några bilder, dock är det svårt att ta bilder däruppe då dagoban är så stor att det är svårt att få plats i kameran. Det jag tycker är mest konstigt är att den är massiv och det går inte att gå in i den utan är helt enkelt ett enormt vitt stenblock…

Efter att ha blivit bortjagade av vakterna för att de ville stänga så kilade vi ut, då det var dax för middag föreslog jag och Carlos att vi skulle kila till Hou Hai och ta lite mat. Efter lite diskussion så gav vi oss iväg till fots vilket var lite trögt så slutade med att jag och Carlos åkte tur och retur för att först lämna av två av tjejerna och sedan hämta de andra två.

Hamnade tillslut på en hotpotrestaurang, man får in en skål med urna i mitten där det ligger något extremt varmt (gissar på glödande kol) och sedan häller man vatten utanför som kokar och hålls kokande av glöden. Efter det så är det bara att kasta i alla möjligt som bereds innan man fiskar upp det. Åt lite olika kötträtter (får, nöt och gris) samt nudlar och lite kaninmat (grönsaker). Det var väldigt gott och annorlunda så kanske får försöka bygga en sån anordning i framtiden. Kilade sedan runt lite bland alla jobbiga inkastare innan det blev cykel tillbaka för kvällsaktiviteten KTV. Tjejerna åkte taxi.

KTV är kareoke och är väldigt stort i Kina precis som i Japan där de är som galna, det ligger ett ställe precis utanför universitetet så vi kilade dit, var någonstans runt 20 personer. Väldigt varmt i det lilla rummet, Bolette försökte pruta ner ölpriserna som var väldigt höga för att vara Kina med lyckades inte så bra med detta. Tillslut försvann hon och Renata med våra servitörer eller vad man nu skall kalla dem och kom sedan tillbaka efter en kvart med en massa öl och ville ha 50 Yuan fort så skickade över det till dem. Fick sedan veta att de hade lyckats övertala dem att de kunde kila utanför och handla öl och ta in (normalt ej ok) så 50 Yuan var lite dricks, gåva eller vad man nu väljer att kalla det för att få in ölen…

Maria ordnade fram Dancing Queen med ABBA så blev lite sång som var mer allsång (vilket döljde min vackra Pavarotti-röst), efter ett tag då det började dö ut lite så avslutade vi och kilade vidare. Tog en taxi till Wudaokou (där de största universiteten ligger) där det skulle vara party för nya studenter. Då vi inte var där förren runt 2 så började det även dö ut där och jag undrade vad jag gjorde där. Efter ett tag kom Maria och undrade hur länge jag funderade på att vara kvar och svarade snabbt “7 sekunder”. Vilket hon tyckte lät som en bra ide så slutade med att vi tog en ny taxi tillsammans med en spanjor tillbaka till skolan och en efterlänktad säng.

Nu skall jag iväg och kolla på ett lägenhet, är en tjej som hyr ut ett rum i en lägenhet som skall ligga typ 15 minuters cykelväg från skolan. Borde kunna passa ganska bra, skriver några rader om det senare.

Have started to get some routine for the days now efter receiving my campuscard. I have breakfast in the student canteens (some strange white bread filled with meat) before (or during) I go to class. Have also started to have lunch in the canteens and i can say that i have had both better and worse. You get something that might look good but after you have taken your first pieces you notice that its full of bones. I like if my food is free from bones, skulls and other things. One thing that also makes the food looks a little bit weird is that is served in some metal bown so it looks a little like dogfood… The best is that it goes fast, if I eat outside of campus it takes almost 2 hours so for both lunch and dinner you end up spending 3-4 hours eating.

In class it goes a little bit better, i do understand some things at the most important class that is about the language with grammar and so on. The listening class will still takes some months i guess before i can appriciate, we listen to tapes that goes really fast and then answers question. Hard to answer when you dont understand what they are saying…

Tuesday to Friday we have dictation on new words, one of the teachers always make someone write on the blackboard. On thursday i was on of the chosen ones, i had studied on the words so it went ok. Had some characters that i think is impossible to remember that i missed but other than that it was good.

Have started to study as i did earlier when i studied at the university. Carlos and I have lunch and then we go to the classroom to do the homeworks (have a lot of homeworks everyday) and it takes a few hours. But afterwords you can feel good and go out and eat, meet chinese people, bike around or do some other things.

Went to BeiHai park yesterday with the school, me and Carlos went by bike and arrived 30 minutes before the bus that got stuck in some traffic jam. The trip was nice, the park is located northeast from the Forbidden City. Walked around alittle bit and in the end me and Carlos went to the top of the hill in the park where there is a big White Dagoba while the others walked to the buss. After walking half way up 4 girls in the class had changed their mind and came running back. We hurried up to the top since the park was about to close and had some pictures before we left for dinner at Hou Hai.

Ended at a Hot Pot restaurant, you get some kind of boiling waterbowl where you throw in the food so you later can eat it. It was very nice and I had a lot of different dishes (noodles, cow, sheep, pig etc). Later on we went back to the university to go out for KTV (kareoke), its very big in China. We ended up being around 20 people and of course me and Maria had to do an ABBA-song, so we ended up with Dancing Queen and every one was singing along so my singing (almost as good as Pavarotti) wasnt heard to much. The party was dying after a while and we took a taxi to Wudaokou where it was going to be a party for new students but also that party was dying so ended up taking a taxi home and to the bed.

Now i will go and have a look at an apartment, will write about it later.

Fluortanten

HAr glömt att nämna att vi har en fluortant på universitetet. Antar att de flesta kommer ihåg tanten i lågstadiet som alltid kom med den äckliga vätskan som skulle gurglas runt varje eller varannan vecka i 2 minuter. Här är det istället en tant som springer runt med en lasermätare och mäter temperaturern på min och de andra studenternas pannben. Första dagen då jag mättes hade jag typ 33 och såg att några andra hade landat runt 28, undrade vad det var för konstig skala då normal temp för en människa ligger på 37 och att jag borde vara död vid 33 grader. Skalan är celcius men i min värd är det ett väldigt osäkert ställe att mäta på (bara att se att det diffar på 6 grader mellan mig och de andra), om jag har sprungit eller gjort något annat så att jag är varmare så blir jag väl satt i karantän.

Har iallfall blivit mätt 6 gånger nu och i torsdag var jag uppe på 34,6 så var lite orolig men gick ner igen på fredag. DEt lustiga är även att det inte är någon som vet vilka gränser man får befinna sig inom…

En amerikanska som kom hit förra lördagen blev satt i karantän i 5 dagar då det visade sig att någon på hennes plan hade influensa. De är verkligen oroliga för det som det verkar då de hela tiden mäter vår temperatur, jag tar det mest lugnt och förhoppnignsvis så skall jag klara mig.

Fick förresten mitt campuskort i fredags och lunchade därför på en av studentmatsalarna, inte lika fräsch mat som ute på restaurangerna och smakade inte så mycket men det fungerade och det hela slutade på 6 kronor så kan inte klaga… Hoppas nu kunna komma igång och äta lite frukost vilket bör ge mig lite bättre rutiner på allt.

They are really concered here about the pig flue, we have been measuered a lot of times since we got here and its done by measuring the forehead. It feals a little bit unsecure due to the fact that it differs up to 6-7 degrees Celcius between the students and noone knows between which boundaries you have to be not.

Got my campucard on friday so i had lunch at campus, not as good food as  outside but the cost wasnt more than 6 yuan so i cant complain…