Archive for December, 2009

Miljardär i Vietnam

Då är så gott som allt satt på den kommande resan och kan konstatera att om jag bodde i Vietnam så skulle jag vara miljardär. Är väl på samma sätt som att man även är multimiljardär i Zimbabwe som har en helt sjuk inflation och de kapar bort endel nollor lite då och då…

Flyget mellan Hanoi till Bangkok slutade på 3 500 000 Vietnamesiska Dong, ser lite kul ut då man ser det på kontouttraget då det ju är lite större summor än man normalt använder. I svenska pengar är detta runt 1350 kr så känns som att de borde kunna göra om det lite för att det ska vara lite mer användbart.

Om det är någon som har några bra och intressanta tips på de olika ställena så är det bara att säga till. Min reseplan för januari och februari är följande:

1/1 Lämnar Peking för att flyga till Changchun där jag den 2:a januari skall köra kinesiska Vasaloppet.

3/1 Åker tåg till Harbin eller Jilin. Om det blir Jilin så kommer jag till HArbin först den 4:e

Harbin har varje år en snö och isfestival där de har karvat enorma skulpturer och byggnader i snö och is som man kan beskåda. Skall bli spännande att se hur det ser ut. Sen får jag väl se till att ta en tur till Jukkasjärvi för att jämföra med ishotellet.

6/1 Flyger tillbaka till Peking på kvällen för att tvätta ltie kläder och packa om resväskan för både varmt och kallt väder.

8/1 Flyger till Changsha där jag skall träffa en soffsurfarkompis som besökte mig i Stockholm.

9/1 eller 10/1 Åker tåg vidare till Guilin och Guangxiprovinsen där jag skall resa runt några dagar. Har sett endel bilder och det ser verkligen intressant ut, de har bland annat en massa odlingsterasser och raukliknande kullar runt om i stan.

15/1 Tar tåg till Hanoi (om jag får tag på biljett) från Nanning där jag skall träffa ännu en soffsurfarkompis som numera jobbar i Hanoi.

20/1 Flyger till Bangkok och Thailand där jag stannar i drygt 10 dagar och möter upp Ulrica för att resa runt lite i landet.

31/1 Återvänder till Kina och Chengdu där jag stannar i 6 dagar. Skall se om jag kan besöka en nationalpark med en massa vattenfall men den är lite svårtillgänglig under vintern…

6/2 Flyger till Lhasa för att resa runt i Tibet i 8 dagar.  Kommer att resa runt lite på de vanliga turistiga ställena samt om vädret tillåter besöka Mt Everest Base Camp. Måste bara försöka få upp flåset lite då jag inte är van att spendera tid på hög höjd. Då utlänningar behöver ett speciellt inresetillstånd för att besöka Tibet så hoppas jag bara att det inte blir något strul med det vilket skulle leda till att jag får ett väldigt lång (ofrivilligt) stopp i Chengdu.

13/2 Lämnar Tibet och flyger till Lijiang i Yunnan, kommer att resa runt i två veckor. Inte riktigt bestämt vart jag skall resa än men har hittat några platser som vore väldigt spännande att besäka. I Yunnan finns det exempelvis en massa kinesiska minoritetsgrupper som lever på traditionellt sätt som de alltid gjort samt pratar egen dialekt. Kanske inte lätt att ta sig runt med min redan bristfälliga kommunikationsförmåga men skall bli intressant.

I slutet av februari (vet ej riktigt vilket datum än) vänder jag åter tillbaka till Peking för ännu en termins studier. Mycket flyg blir det men är mest effektivt så längre sträckor föredrar jag att ta flyget och kan konstatera att det är ett riktigt stort land. Sen har Kina inget centralt bokningssystem för tåg vilket gör att man endast kan köpa biljett till ett tåg från den stationen man just nu befinner sig på. Känns som att det finns möjlighet att mordernisera lite.

Får se hur jag kommer att göra nästa termin, har lite klasskompisar som ska byta universitet men tror att det kan vara samma problem på de andra, för mycket grammatik och fokusering på att skriva och inte så mycket vardagligt tal som jag är ute efter. Har iallafall hört det från andra som pluggat på andra universitet, så förmodligen blir det att leta efter ett privat institut eller en privatlärare som jag kan få hjälp av 2-3 gånger i veckan och endast fokusera på tal och hörförståelse.

Now almost everything is set for my trip in january and february, it turned out that im a billionaire in Vietnam. The ticket from Vietnam to Bangkok costs 3,5 million so it was kind of fun to see the bank withdrawel with such a big amount. I will leave on the first of january to go north and participate in Vasaloppet China and then i continue to watch Harbin’s snow and ice festival before a short stop in Beijing.

Later on i continue to Hunan and Guangxi (seen lots of nice pictures from the area so hope i will have a good stay) before heading to Vietnam and later to Bangkok to travel around in Thailand for 10 days. After Thailand the trip continues back to China and Chengdu before im leaving to Lhasa in Tibet. If the weather is good the plan is to visit Mt Everest Base Camp, guess i have to start practicing to breath since I not used to that high altitude.

After Tibet the trip end in Yunnan for two weeks, im really looking forward to this part and think it will be a nice ending on the trip before heading back to Beijing to study for another semester.

Slutspurt

Har precis skrivit klart första tentan den här veckan. Imorgon har jag två till och på onsdag är det den sista. Dagens tenta gick väl skapligt men kan inte säga om det verkligen var bra förren jag får resultatet. Det dryga nu är att ladda om och försöka trycka in det som behövs för de två andra under de kommande 12 timamrna.

Ser iallafall positivt på det att efter onsdag så är det klart med studierna för den här terminen och istället blir det att ge sig ut på resa. Starten på resan går ju direkt på nyårsdagen så är endel att planera och fixa innan det är dax att åka.

Måste åka förbi ett China Mobile kontor för att se om jag kan dra igång min mobil för att funka utomlands, frågan är ju hur många timmar det tar då det tog 2 timmar att få igång en telefonsvarare…

Blir väl även att försöka hinna med lite nyårsfirande, vet dock inte vad än men lutar väl åt middag någonstans och sedan en eller två öl på något ställe. Mitt flyg till Changchun har också blivit inställt så får åka med ett som går 40 minuter senare, fick dock ingen ny e-biljett så det känns ju lite lätt skakigt men får väl hoppas att det inte blir något problem.

Just had my first final exam for the week, will have 3 more the coming days so now i have to try to study for the other ones. But its not that hard to motivate myself since i know that i got  the last exam on wednesday and then i havent got any classes until 1st of Mars.

GOD JUL!

Kan bara önska er en riktig GOD JUL med Kalle klockan tre, snö, god mat och julklappar. Själv så är det min konstigaste jul någonsin, tänker knappt på att det är jul då det inte är någon som helst julstämning här. Då jag bodde i Orlando hade de iallafall lampor överallt i palmerna för att få upp stämningen. Även det lite udda men de visste iallafall att det var något att fira, här är det nog mest köpcentrum och affärer som vill att kineserna skall lockas till den västerländska shoppinghögtiden nummer 1. REsponsen är dock fortfarande väldigt sval och det blir inte bättre med att det är en helt normal dag med jobb och skola för samtliga.

Nu då mina lektioner är över så blir det att äta en pepparkaka och dricka lite julmust inköpta på IKEA och sen blir det lite plugg. Ikväll blir det att kila ut och äta på en spansk restaurang med Carlos och några kompisar till honom. Så blir väl att iallafall klä upp sig för att komma i lite stämning.

Imorgon kan det kanske bli bättre, jag och Maria har sagt at vi skall ta en tur till IKEA för att se om vi kan köra lite jullunch, även om det bara finns standard IKEA mat så är det ju iallafall en stor omgång köttbullar som gäller och så får jag ju möjligheten att handla lite Ahlgrens.

Förutom det handlar julen mest bara om att försöka motivera mig att studera (och inte planera långresa) då jag har mina sluttentor för terminen från 28:e till den 31:a december. Känns som att det är någon som inte riktigt har tänkt som de borde då de lade planeringen.

Ha en trevlig jul önskar Kinatomten!

Merry Christmas, have to say that this is the most odd Christmas i have ever had. Even if there wasnt any snow when I lived in Orlando so at least they did their best to raise the christmas spirit with a lot of lights in the palms. 

I have just ended my classes for the day and now im having some swedish christmas snacks from IKEA. The only way to survive as a swedish out in the big world.

At least i will go and have dinner with Carlos and some of his friends tonight so hopefully it will be a little bit of Christmas feeling, the good thing that noone celebrates here is that I dont really miss Christmas since i dont recognize that its coming. It could be november or january and the feeling would be the same. Except for that im trying to motivate myself to study for my coming exams (28th – 31st dec). Someone hasnt planned as they should… But at least i will be free in january and february so that will be nice, the only problem is that the most time now im focusing on planning my trip instead of studying. As you might imagine its a bit more interesting…

Merry Christmas!

Bambi på hal is

På fredagseftermiddagen blev det ett besök vid Temple of Heaven samt sedan lite skridskoåkning. Skolan hade planerat in en tur till Temple of Heaven men eftersom det har varit lite kallt de senaste dagarna så ställde de in den delen av resan och hade endast kvar kvällsaktiviteten. Vi konstaterade att de flesta var ganska veka så vi tog en tur till ToH på egen hand under fredagseftermiddagen istället. Det var jag, Jhonny (Panama), Fransisca (Indonesien), Bim, Tun och Ban (de tre från Thailand, hoppas det är något så när rättstavat) som åkte.

Det var en fin dag men dock lite kallt i luften samtidigt som det blåste en hel del. Var som alltid en del dryga försäljare som ville sälja drakar och stora badmintonbollar men lyckades komma ifrån dem och vid själva templet så är det inga då de måste betala ännu ett inträde för att komma in dit. Templet användes precis som det låter för att tillbedja himlen tidigare i Kina, detta gjordes bland annat med offer mm.

Själva tempelbyggnaden är rund vilket gör den lite annorlunda mot alla andra fyrkantiga byggnader. Till själva tempelområdet hör även en stor park där man framförallt under tidiga helger kan se kineser köra lite olika former av gymnastik, det fanns några men de flesta höll sig nog inomhus då det var lite kallt även om det var en skön vinterdag (saknades dock endel snö).

Vi tog endel kort runt templet och kilade sedan till ekoväggen. Det är en helt cirkulär mur som är väldigt välslipad och om man pratar mot väggen så studsar ljudet bra bortåt så att det hörs på andra sida. Förra året var det väldigt mycket folk så var svårt att få det att funka på längre sträckor men i fredags var vi nästan ensamma vilket gjorde att det funkade otroligt bra. Även om vi var typ 40 meter mellan varandra så hördes det väldigt tydligt vid vanligt tal. Vore kul att testa om man vore helt själv om det skulle funka fint att höra hela vägen runt. Efter att ha kollat runt lite mer så kilade vi ut och siktade in oss på ett shoppingcentrum där det skulle finnas en skridskobana. Efter en seg promenad (dock ej så lång) så kom vi fram till centrumet och på första våningen låg en skridskobana. Så man var verkligen apan i buren då man åkte eftersom det var öppet så att alla kunde kolla ner från de olika våningarna. Fick hyra lite skridskor och protesterade då de kom med damskridskor med taggar fram att jag inte ville ha det så fick ett par normala. Som alltid är det nästan jobbigast att knyta skridskorna…

Sen var det bara att ge sig av mot isen och märkte snabbt att jag inte riktigt var lika stabil som förr i tiden. Gick faktiskt inte att stanna på vanligt sätt utan fick bli att hänga sig i sargen eller låta farten ta slut… Tun åkte inte och Bim var väldigt skeptiskt men lyckades övertalas att hon kan ju testa fem minuter och sedan byta om igen. Efter de första 2 metrarna trodde jag nog att hon skulle vända efter att ha visat en totalt skräckslagen min men hon fortsatte hasandes efter sargen. Hon fick lite tips av mig och Jhonny (han spelade hockey då han var ung) och fortsatte att nöta runt. Ban och FRansisca hade åkt några gånger tidigare och lyckades ta sig runt. Efter att ha kört runt ett tag så började de gamla takterna komma fram igen och lyckades ta lite översteg och även stanna även om det inte var lika stiligt som det var för 15 år sedan.

Alla lyckades åka bättre och bättre under tiden vi körde och Bim lyckades faktiskt gå/glida runt ett helt varv i slutet. Jhonny skadade dock knät för nån månad sedan och slog upp det igen. Verkar vara liknande de problemet som jag hade tidigare och tipsade honom om att ta det lugnt då jag bara sabbade mitt knä värre och värre varje gång innan jag blev invalido…

Efter att vi hade skrinnat runt i närmare 2 timmar så begav vi oss hemåt. Iallafall trodde jag det men då Ban skulle resa tillbaka till Thailand på söndag och ej komma tillbaka hit så hade de planerat middag så hamnade på en koreansk restarant. Flera anslöt sig och det slutade med att vi var runt 12 stycken, som alltid var stället lite lagom kallt och från att ha blivit varm av skridskoåkningen blev jag väldigt kall så hade jackan på mig och täntke att jag får absolut inte bli sjuk så att jag inte kan åka Vasan. Var en trevlig måltid även om det var lite väl kryddstart så kändes som att läpparna skulle ramla av.

Avslutade kvällen med att spela thailändskt Blackjack. Går till på ungefär samma sätt men det gäller att samla ihop 9 poäng. Dock får man maximalt ett extrakort och man startar med 2, man blir heller aldrig tjock så stannar man på 17 så innebär det att man har 7 som iallafall är ganska bra… Gick riktigt surt åt den som var bank i början och de som aldrig hade spelat tidigare undrade lite hur det gock till eftersom banken alltid vinner. Efter en timme eller något sånt blev det dock som vanligt och den enda som gick med vinst från bordet var banken…

Went to Temple of Heaven this friday, the university had scheduled a trip for saturday but it was cancelled since it was too cold. So we ended up going on our own since its still doable during the day. It was a bit windy but i was a very nice day with blue sky. Avoided some sales persons and headed for the main temple. Its a round temple which was used to pray for the heaven (not too hard to guess…).

In the temple area its a big park and during the weekends its possible to see a lot of people excercising and doing qigong. Since it was friday afternoon and a cold day in december it wasnt many in the park but at least we saw some people. After watching the main building we headed for the echo wall its a round shaped brick wall where you can speak against the wall and then the sounds bouches around so someone in the other part of the wall can hear it. We tried and with normal speaking we hearded about 40 meters so it was cool that it worked that good.

After our park trip we went to a nearby shopping mall, have checked online that they should have an ice skating rink. It was located in the middle of the mall on the first floor so everyone could see you from the different stores… Changed to skates and went to the ice, can say that I noticed that it was at least 10 years since i went ice skating. I was very unstable in the beginning but after some rounds i was able to go around a bit more normal. Jhonny from Panama was also good since he had been playing ice hockey when he was young but had the same problem as me that he couldnt stop… After an hour i managed to stop but not as nice as it should be. The others (FRansisca, Ban, Tun (didnt skate) and Bim) also learnt more and more during the time. Fransisca and Ban had been skating before so they were able to go around but Bim had never skated but she worked hard. From the beginning she was holdign the rink and wasnt able to go forward but after an hour she was able to skate some and could go around the rink.

The days ended in a korean restaurant and i learned how to play Black Jack as they play in Thailand.

Arabisk middag

I torsdags hade saudiaraberna ordnat med middag på en arabisk restauang. Såg framemot att få äta med fingrarna och sitta på kuddar på golvet men det blev att äta med kniv och gaffel vid bordet. De hade lyckats dra ihop de flesta utländska studenter och lärare så vi var närmare 70 stycken som åkte till restaurangen.

I väntan på mat så blev det att spela lite biljard och jag och Jhonny (Panama) lyckades vinna den jämna kampen.

Middagen bestog av en buffe och huvudrätten var helgrillat lamm, kan konstatera att det var den godaste köttbit jag ätit i Kina. Normalt så skärs ju allt ner här i kuber för att få rätt pinnstorlek och steks eller kokas tills det blir torrt eller inte smakar något.  Efteråt röktes det vattenpipa som de alltid gör efter middagar, har aldrig riktigt förstått varför man gör det men provade lite och det smakade inte mycket mer än fuktig luft.

Kvällen avslutades med ett gruppfoto och då var det självklart viktigt att vi inte skymde kungen utan fotografiet lyftes ner och hölls i mitten.

Last thursday the Saudiarabians had organized a dinner, it ended up being a lot of people (about 70), both teachers and students. It was buffet and the main dish was lamb.  CAn say that it was the best peace of meat i have had in China since it was prepared in one big piece. Normally meat in China is chopped down to small cubes and then put in the frying pan until its dry and dont taste so much…

Vasaloppet

Som de flesta vet så genomförde jag ju mandomsprovet Vasaloppet mars 2008. Så har hela tiden haft tanken på att köra det kinesiska då man är i krokarna (bara 100 mil bort). Har varit lite småförkyld den senaste tiden men börjar nu komma igång så tänkte att det vara lika bra att anmäla sig vilket jag gjorde för 3 minuter sedan, kunde dock inte betala avgiften online men skall springa till en bank imorgon för att slutföra det så att allt blir ordnat.

Av någon konstig anledning har de även lagt vasan i anslutning till nyårshelgen med start kl 09:30 den andra januari i Changchun. Detta innebär att nyårsfirandet får avslutas lite lugnt och inte så mycket senare än 04:00 på nyårsdagen för att hinna med nån timmes sömn innan jag måste till flyget.

Kinesiska Vasaloppet ingår även i Kinesiska Tour de ski så kommer förmodligen att tävla mot några toppåkare. Tror väl inte att jag kommer att göra ett allt för bra resultat men placeringen bör iallafall bli långt bättre än i Vasan hemma i Sverige. Skall även göra ett försök att hänga på eliten då loppet går på en bana som är 3 x 16,7 km så då de varvar så är det bara att hänga på för att få lite draghjälp till en bra placering. HAr ju sett att de brukar göra det på tv och verkar ju inte vara så svårt…

Kommer även att köra deras kortvasa 16,7 km alltså ett av tre varv. Detta då jag inte har stått på ett par skidor på ett år samt att jag kommer att hyra utrustning så känns lite tungt att ge sig ut på 5 mil under de förutsättningarna.

Vasaloppet blir även starten på min semesterresa runt om i Kina (även via Vietnam o Thailand) som jag kommer att genomföra under januari och februari (skriver mer om det sen). Har mina sluttentor från 28-31 december så ska försöka plugga under julen även om det känns helt sjukt och omöjligt precis som att skriva tenta på nyårsafton.

Just signed up for Vasaloppet China. I did the swedish one 2 years ago and since im only 1000 km away from the start of the chinese one i thought its good to have a try. The Chinese one is at least shorter than the Swedish one and i will also do the short race (16,7 km) since i havent went cross coutry skiing in a year and i also will rent the equipment. Would be a bit hard to go 50 km on thoose circumstances.

One bad thing is that the race is 2nd of january so the New year celebrations will have to end at least at 4 AM to get some hours of sleep before going to the airport. The Chinese Vasaloppet is also the start of my trip around China in january and february since i dont have any classes, my last exam is in the morning on New Years Eve. Have exams 4 days in a row so that means i have to study during christmas…