Archive for the ‘ Sverige ’ Category

Hemresan

Den 25:e juli var det så dax att bege sig hemåt, hade frågat kvällen innan på hostelet hur lång tid det tog att ta sig till flygplatsen och det skulle ta ungefär 1,5 timme så om jag åkte runt 8:e borde det vara lugnt då mitt flyg gick 10:55. Gick upp runt 7 och åt frukost och tog mig iväg från hostelet några minuter efter åtta.

Åkte tunnelbana och tåg och där jag skulle byta till det sista tåget så började jag bli nervöst då jag fick vänta ganska länge för att något skulle komma och det som jag väl kunde åka med hade en planerad ankomsttid vid flygplatsen 10:10 men det slutade med att vi kom dit 10:18. Inte helt idealiskt då det är en ganska stor flygplats och jag skulle hinna med att checka in och stämplas ut ur landet.

Gick med väldigt raska steg då det var svårt att springa med 30 kilo packning på axlarna. Kom till incheckningsområdet men kunde ej att hitta Austrian Airlines då jag blickade ut så kilade fram till Lufthansa och frågade vart det var. Förklarade att jag var lite väl sen på grund av tåget och de blev genast mycket hjälpsamma så skötte incheckningen där. Dock fick jag lämna stora säcken på ett speciellt ställe, antar att det var för att den skulle hinna med. Blev även att gå förbi kön till säkerhetskontrollen och då jag väl gick igenom den kollade de knappt något vilket kändes lite udda efter alla olika scanningar man brukar uppleva.

Min privata guide följde med mig till emigrationsdelen och förklarade sedan hur jag skulle gå för att snabbt komma till gaten. Utstämplingen gick fint så då jag hade 10 minuter till godo kilade jag snabbt in på en taxfree shop för att handla lite saké som jag hade lovat att försöka köpa åt en kompis så köpte två flaskor då den andra kunde bli en bra present. De sa dock att det kanske kunde bli ett problem vid en mellanlandning beroende på flygplatsen men svarade att jag får ta den risken.

Väl på planet konstaterade jag att jag hade tur med tilldelningen av säte och jag satt själv på en länga med tre stycken så blev att breda ut sig rejält och vänta på att de skulle slå igång filmerna. Måste säga att det var en lång och seg resa och då vi passerade Peking så hade jag redan sett klart en film…

Mellanlandade i Wien och upptäckte snabbt att det verkade som att de inte hade någon transferzon vilket gjorde att jag tvingades till en ny säkerhetskontroll. Kan väl säga att mina flaskor med saké inte var välkomna, de beklagade att jag inte kunde ta med det igenom och kunde väl itne mer än hålla med om att det kändes löjligt att flygplatsen inte hade någon transferzon. Dock hade jag ju köpt sakén så kände att jag fick lov att prova iallafall så bara att korka upp och servera mig själv i den medföljande lilla koppen. Var väl inte det bästa jag har druckit men var ändå inte så fruktansvärt hemskt… Kom att tänka på att det är ju vätskorna i sig som är problemet så frågade om det var ok att hälla ur för att sedan ta med flaskorna (lite stiliga lerkrus). Det var helt ok men för att de skulle vara säkra att jag hällde ur det så skickade de med en vakt som tittade på att jag verkligen hällde ut det. Några andra resenärer småskrattade då de såg att jag tvingades hälla ut mina souvernirer.

Efter ytterliggare 2,5 timme i luften där jag bla blev lite utskälld av en bitter svensk tjej som hade glas i väskan som visst skulle gå sönder om jag flyttade hennes väska lite så landade jag tillslut i Sverige.

Fick ut min väska och mötte sedan upp mina vänner Kai och Johanna som hämtade mig på Arlanda för att jag skulle få bo hos dem den kommande natten, detta då min lägenhet fortfarande var uthyrd till den sista juli. Det kändes helt overkligt att vara tillbaka i Sverige och verkligen konstigt. Fick snabbt känslan att tiden hade stått stilla och inte så mycket som har hänt då jag varit borta men det är nu det är dax att ta reda på det. Får väl se hur jag känner då jag har varit i Sverige i en månad eller något sånt.

Midsommarfirande

Har ju varit Dalarnas högtid nummer ett för en dryg vecka sedan och hade faktiskt turen att kunna fira detta i Peking. Det var samma gäng som ordnade brännbollsturnerigen som nu ordnade med midsommarefirande på SAS Radission.

En sån möjlighet kunde man ju inte bomma så bjöd även in lite brasilianska vänner då jag ju har blivit fullproppad med brasiliansk kultur under året så var det dax att ge igen med lite grodhopp…

För att de skulle få en riktig midsommarupplevelse så började jag spana lite buskar för att hitta något som likande björk som jag tänkte använda att bygga kransar av.  Konstatera att det inte fanns något direkt utanför huset vilket nog även var bra så att inte vakterna skulle bli arga om jag höll på att kapa ner buskar mitt på dagen utan hittade något som faktiskt likande björk som jag kunde använda. Var även ett ganska övergivet ställe så kunde smyga dit och skära ner endel kvistar för att ta med mig hem och bygga.

Måste säga att jag blev nöjd med resultatet och kilade sedan på den lokala blomaffären och köpte lite småblommor (fick beröm för mina kransar av flortisten) då jag hade vissa problem att hitta prästkragar mm utanför lägenheten…  Berättade för Ana att jag hade varit ute och kapat lite buskar utan att polisen plockat mig så nu skulle jag bara fixa lite. Både Ana och Carol var lite nyfikna i taxin och kunde inte förstå varför jag hade varit ute och gjort det men det skulle de snart få se.

Då vi kom fram till SAS Radisson var redan Fiona där och hon hade sett en massa tjejer med blommor i håret så tyckte det såg häftigt ut. då vi närmade oss baksidan där de hade festen så plockade jag fram mina 3 kransar som jag hade slitit med under eftermiddagen till allas glädje.

Det var uppdukat några långbord för middagen som bestog av grillat, köttbullar och Jansson. Ingen sill vad jag kunde se men köttet var väldigt bra grillat. Under middagen fick vi ett uppdrag vid bordet och det var att sjunga en svensk sommarsång vilket inte var helt enkelt med tanke på att jag var enda svensken på bordet. I övrigt var det 5 finnar, 3 kineser, Fiona från USA samt Ana och Carol från Brasilien. Så i sånghäften fanns det en enkelt version av den jobbiga sången Hej Monica som kom för typ 5-6 år sedan men där man istället sjöng Hej Snapsen.

Då versionen endast innehöll 5 olika svenska ord passade den perfekt, sen var det väl det här med melodin som ju är lätt störande… Men med de enkla ord som behövdes så skapade Fiona en lite lätt modifierad rappad snapsvisa som blev resultatet på vårt uppdrag.

En tävling som var som gjord för oss var dragkamp, 5 personer från varje bord skulle göra upp i dragkamp och jag sa direkt, bara att köra ett finskt lag då de var lite biffiga och ju då kunde visa lite finsk SISU vilket de tyckte var en.  Dock var det endast 4 finska grabbar så fick fylla upp laget som enda ickefinne.

Matcherna gick fint och lyckades faktiskt ta oss till final, då alla hade upptäckt att det var ett finsk lag så började de andra som var finnar där ropa SUOMI så fick finna mig i att bli klassad som en finne och kunde inte mer än utropa det klassiska uttrycket Eisaa Peitä!

Så i detta hårda slag om Östersjön segrade Finland (med hjälp från Lima) och belönades med en flaska med snaps vilket gladde finnarna då de redan från början hade konstaterat att detta var leken som de hade möjlighet att vinna (ingen frågesport eller annat löjligt). Även om snapsen smakade mindre bra (IKEAs egna) så är ju segerns sötma alltid underbar…

Ett av borden hade fått i uppdrag att köra smågrodorna, kan väl säga att jag fick tolka och förklara lite vad de egentligen höll på med… Kan ju förstå att folk tycker det ser helt sjukt ut med en massa folk som hoppar runt kring en lövad stång…

Kvällen avslutades sedan med lite mer disco musik runt stången innan partyt fortsatte i Sanlitun, kan förresten även nämna att de spelade svensk musik hela kvällen förutom när någon fick för sig att spela en låt med A-HA, undrar om det var en norsk infiltratör på festen…

Var kul att kunna visa en av sveriges mest traditionella högtider för Ana, Carol och Fiona och de tyckte det var riktigt kul och en lyckad kväll. Måste säga att det är synd attdet är först nu som jag har hittat svenskgruppen då de försöker köra en aktivitet i månaden, har förmodligen varit endel annat kul under året. Men får väl se det som att det kan vara bra att veta för framtiden…

Nationaldagsfirande

SAtt och surfade lite förra veckan för att hitta information om Expot i Shanghai och landade då på Svenska handelskammarens sida i Kina. Till min stora glädje upptäckte jag att en grupp tillhörandes dem arrangerade en brännbollsturnering som nationaldagsfirande. Var ju ett tag sedan man spelade men tänkte att det här får man inte missa så kollade med Xavier om han ville vara med och köra lite svensk idrott då den är som bäst… Tänkte att han behöver lära sig då han skall plugga i Malmö till hösten.

Anmälde oss båda och på lördagen (alltså den 5:e…) åkte vi till en park i nordöstra Peking.  Hade lite svårt att hitta till rätt ställe först men efter ett telefonsamtal gick det fint. Var ett 30-tal personer, de flesta svenskar men även några norskar, danskar och finnar.

Jag hamnade i lag 3 och Xavier i lag 1, efter lite regelgenomgång blev det match mellan lag ett och två (tror det var ett som vann den) för att sedan vi i tre och fyra skulle mötas. Vi började inne och det började fint, då det var min tur så fick jag på en riktigt bra träff och började spring. Halvvägs sprang jag dock ihop med en utespelare vilket gjorde att jag ej hann runt utan blev bränd med en meter kvar, bittert…

Andra gången jag slog gick det dock bättre och jag tog mig hela varvet runt. Då vi spelade ute gick det dock lite sämre bla blev vår brännare skadskjuten… Vilket gjorde att vi förlarade matchen knappt. Räknade på att om jag inte hade krockat och blivit bränd första gången så hade vi vunnit med en pinne men inget att göra åt utan efter lite behövlig vila med vätskepaus så blev det att spela bronsmatch.

Mitt lag började ute och återigen gjorde vi en dålig omgång och låg under ganska rejält. Dock spelade vi väldigt bra inne, jag hann bla med att slå 4 homeruns så vi vände och tog en ärande tredje plats.

Kommer ej ihåg numret på laget som vann men det blev prisutdelning där det delades ut pandor. Fick pris som bästa slagman efter alla mina homeruns så det var kul. Kvällen avslutades med att kila på en pub för att äta och dricka gott. De flesta fortsatte även till Sanlitun senare för att ha lite kul, däribland jag. Var en trevlig kväll och faktiskt första gången jag umgicks med svenskar här förutom de som hälsat på så kändes ovant och det var väldigt enkelt att ramla in på engelska då man pratade eftersom man är så van vid det. Fick veta att de även skulle arrangera ett missommarfirande i slutet på månaden och det låter helt klart som en höjdare. Som dalmas kan jag ju endast konstatera att midsommar är Dalarnas högtid. Det enda jag kan tycka är ju att det är lite synd att jag har hittat dem precis nu då jag ju snart lämnar Peking då de sa att de försöker arrangera något iallafall en gång i månaden.

Själva nationaldagen blev lugn och jag lunchade bara med en kompis. På måndagen den sjunde var det dock nationaldagsfirande på ambassaden för alla svenskar i Kina så för att få in lite mer sverigekänsla kilade jag dit.  Träffade genast flera av de som var med och spelade brännboll i lördags och även en massa andra svenskar. Det var en lugn tillställning där barn från svenska skolan i Peking bla sjöng Den blomstertid nu kommer samt nationalsången, blev även att äta lite knäckebröd, Jansson och köttbullar. Lite hemlängtan uppstog väl i mitt huvud så kanske har varit bra att jag inte har deltagit i en massa svenska aktiviter under året som varit.

Last week i was checking for info about Shanghai Expo and checked the site for the Swedish chamber of Commerce in China and found that a group called Young Professionals  arranged a tournament in Brännboll to celebrate the Swedish national day (6th of june). It was an event i couldnt miss so on saturday (5th…) me and Xavier went to a park for the event. Since Xavier is going to study in Sweden this fall i thought ha had to practice some real swedish games.

Was around 30 persons, the most were Swedish but also Norweigan, Danish and Finnish people attented. Since its some years since i played i didnt expect it to go good but always ended up getting good hits and the most of the times I ended up doing homeruns. Unfortuanelty me team lostt he first game so we ended up playing in the bronze game that we actually won. Later on i was rewarded “Batter of the day” for my homeruns and got a panda. The evening continued at a bar for some food and beer before the most of the people continued to Sanlitun for some party.

On the actual nationalday i just had lunch  with a friend but the next day it was a celebration of the national day at the embassy. It was fun to go there and i met a lot of people from saturdays brännboll. They had some classic swedish food like meatballs, Janssons and knäckebröd and the swedish school in Beijing was there to sing some traditional songs.

Idag är jag på fel ställe

Skulle helst ha spenderat den här veckan med att sitta och småfrysa i skogen hemma i Lima. För de som ej vet så är det älgjaktsstart idag och saknar väl Sverige lite då det är något som jag brukar se framemot. Förmodligen är jag nog lite saknad i jaktlaget också även om det är något de nog aldrig skulle medge, detta då jag är meste älgdräpare på 2000-talet… Kan bara önska dem lycka till och skall bli kul att höra lite berättelser sen även om det får bli över telefon istället för runt middagsbordet.

PS. Fick precis lite extra hemlängtan efter att ha fått ett sms från min ena bror att han hade knäppt en. Ganska precis samma tid som jag tog min första förra året, vill hem…

Today im totally in the wrong country, this because its the start of the moose hunting so i would prefer to sit out in the forest home in Lima and freeze a little bit while looking around…