I Kobe skulle jag göra den andra av 3 saker jag hoppades kunna göra i Japan och det var att bo i ett lådhotell. Alla har en liten egen box, kista eller vad man väljer att kalla det. HAde ritat av en karta på nätet för att kunna hitta dit och det var helt klart till stor hjälp.

Fick lite instruktioner hur det fungerade och fick lämna mina skor i ett skåp nere vid receptionen och om jag ville gå ut fick jag byta dem mot nyckeln till min kista. Fick förvara min stora ryggsäck nere vid receptionen då den inte fick plats uppe vid boxen. De flesta som bor där är ju affärsmän som bara har sin portfölj att bära på men gissar på att de kanske får in en och annan utlänning som tycker det är spännande att prova.

Tog hissen upp och letade upp mitt förvaringsskåp och min låda. Då jag öppnade skåpet låg det två handdukar och bästa av allt en blågrön pyjamas som alla verkade få. Kunde inte motstå frestelsen att genast hoppa i den för att ta lite bilder då jag tänkte att jag inte kan showa för mycket senare då det är fullt med folk. Verkade även som att den var gjord för personer på ca 160 cm så byxorna blev knickers åt mig.

Gav mig sedan ut för att spana lite i Kobe, planen var att ta sig ner till hamnen för att se öppetiderna (antog att jag skulle vara försen dit pga min buss) för Kobe Maritime Museum då det även inhyser ett Kawasaki museum och då jag varit ägare av några Kawasaki hojar kunde det vara kul att se vad de visade upp. Hade mailat Kawasaki 3 dagar innan för att fråga omman fick komma in och kolla produktionen men de hade tyvärr inget sådant utan rekommenderade museet istället.

På vägen dit passerade jag en liten park och fick känslan av att Kobe var en ganska trevlig stad. Precis som jag hade trott så stängde museet klockan 17:00 och tänkte att jag får göra ett nytt försök imorgon då jag först skall besöka Himeji för att titta på deras slott och sedan då jag kommer tillbaka borde jag kunna gå på Kawasaki museet. Efter att ha tittat runt lite i hamnområdet som hade några fina hotell begav jag mig tillbaka, passerade Kobes China Town och måste säga att det var en besvikelse. Väldigt litet samt brist på kineser, priserna var heller inte kinesiska utan för 6 stycken dumplings ville de ha 40-50 kr. I Peking betalade jag 4 kr för 8 stycken…

Tillbaka på lådhotellet hade det nu kommit flera gäster och alla gick runt i sina pyjamaser. Kan säga att jag skulle kunna ha betalat mycket för en bild tillsammans med 10 japanska affärsmän i sina pyjamaser. De tillhandahöll simpla tandborstar och engångsrakhyvlar och eftersom mina rakprylar låg i stora säcken vid receptionen gjorde jag ett försök med en engångshyvel. HAr aldrig gillat dessa då jag alltid skär mig, så även denna gång. Hade 4 sår efter att ha genomlidit rakningen och ett skärsår var riktigt stort och blödde rejält så såg nog ut som att jag hade varit i knivslagsmål. KAn gärna ta lite tips om någon har hur man använder engångsrakhyvlar eller om de endast är gjorda för asiater med sammanlagt 10 hårstrån…

Kröp in i min kista och slog på tv:n, var nog en 12 tum eller något sånt och jag hade även lampa och radio så allt man behöver för att varva ner efter en hård jobbdag. Kollade på lite konstig japansk tv innan jag försökte sova lite. Då stängningen till lådan var en typ av vassgardin stängde den inte ut allt ljud vilket gjorde att lag låg och lyssnade på snarkande japaner mest hela natten.

Nästa morgon hoppade jag på ett tåg för att åka till den närliggande staden Himeji där de har ett väldigt känt slott. Hade dock läst att det var under renovering tills 2014 men att man fortfarande kunde se det utifrån men inte gå in men tänkte att det ändå kunde vara värt att besöka. Såg ju det även i januari men då i isform uppe i Harbin så kul att få se orginalet.

Det var ett fint slott som låg på en höjd så att man enkelt kunde se det. Det var möjligt att gå innanför murarna till en reducerad kostnad men ej ända in för att se insidan. Tyvärr var det ju även byggställningar runt det men försökte få till nån bra vinkel för att ta kort och minimera synen av dessa.

I anslutning till slottet fanns även en park så gick runt och tittade i den då jag fick syn på en skylt om tecermoni för 50 kr så täntke att det kan det ju vara värt att testa. Gick in i ett japansk traditionellt hus med vassmatta och där skulle man sätta sig lite fint på knä. Hade dock stora problem med detta då jag ju tidigare har opererat min vänstra knä och det är inte helt enkelt att böja ihop det till max så körde nån egenkomponerad stil och de tänkte nog att jag var lite konstig. En dam kom in med en lapp på engelska där det förklarades hur man skulle göra samt att en annan kom med nån söt mandelmassaliknande klump och grönt te som jag mer skulle likna vid soppa. Var väl inte den bästa tekoppen jag haft men en intressant upplevelse.

Lämnade sedan Himeji och tog tåget tillbaka till Kobe. Hade god tid på mig så perfekt att kila in på Kawasaki museet, det var inte så stort men måste säga att det var imponerande att se allt som Kawasaki har gjort då det inte bara är motorcyklar och jet-skis som de är kända för i Sverige utan det är bara en liten del av det hela. Istället har de gjort tåg (bla japans snabbtåg), helikoptrar, stora tankerfartyg, ubåtar mm. De hade självklart även en liten hojutställning där en konceptcykel helt klart drog till sig mest upmärksamhet. Det var en tanke på hur framtidens motorcyklar kan komma att se ut.

Efter att ha kilat runt och tittat på lite hojar och industrirobotar blev det att bege sig tillbaka till mitt lådhotell för att hämta sakerna och åka vidare till Osaka. Städerna ligger väldigt nära varandra så är ganska smidigt att åka mellan dem.