Archive for the ‘ Osorterat ’ Category

Kort uppdatering

Här i Peking är det nerräkning och fullt upp hela dagarna. Dels så har jag alla sluttentor den här veckan (studerar faktiskt även om det kanske inte har märkts på bloggen), samtidigt är det fotbolls-VM som har varit och är en väldigt kul upplevelse med alla mina brasilianska vänner (sliter dock hårt med kvällsmatcher som börjar 02:30) samt att jag måste hinna med att rensa lägenheten och packa och posta grejer till Sverige. Ska försöka skriva ikapp om allt men förmodligen hinner jag inte börja med det förren jag har lämnat Peking som sker nu på söndag den 4:e juli.

Arabisk middag

I torsdags hade saudiaraberna ordnat med middag på en arabisk restauang. Såg framemot att få äta med fingrarna och sitta på kuddar på golvet men det blev att äta med kniv och gaffel vid bordet. De hade lyckats dra ihop de flesta utländska studenter och lärare så vi var närmare 70 stycken som åkte till restaurangen.

I väntan på mat så blev det att spela lite biljard och jag och Jhonny (Panama) lyckades vinna den jämna kampen.

Middagen bestog av en buffe och huvudrätten var helgrillat lamm, kan konstatera att det var den godaste köttbit jag ätit i Kina. Normalt så skärs ju allt ner här i kuber för att få rätt pinnstorlek och steks eller kokas tills det blir torrt eller inte smakar något.  Efteråt röktes det vattenpipa som de alltid gör efter middagar, har aldrig riktigt förstått varför man gör det men provade lite och det smakade inte mycket mer än fuktig luft.

Kvällen avslutades med ett gruppfoto och då var det självklart viktigt att vi inte skymde kungen utan fotografiet lyftes ner och hölls i mitten.

Last thursday the Saudiarabians had organized a dinner, it ended up being a lot of people (about 70), both teachers and students. It was buffet and the main dish was lamb.  CAn say that it was the best peace of meat i have had in China since it was prepared in one big piece. Normally meat in China is chopped down to small cubes and then put in the frying pan until its dry and dont taste so much…

Alla talar kinesiska

Var på bio igår och kom att tänka på den klassiska raden som kan ses på disneyfilmer hemma i Sverige (Alla talar svenska). Här gällde det dock ingen barnfilm utan The Taking of Pelham 1 2 3 där både Denzel Washington och John Travolta visade upp sina grymma kunskaper i kinesiska. HAde iallafall förhoppning om att det skulle vara kinesiska textrader så att det skulle vara möjligt att hänga med lite men inte ens det bjöds det på.

Var lite väl svårt att hänga med men kan konstatera att det var tur att vi kollade en lättfattlig action då det gick att följa med i sammanhanget medan det nog hade varit svårt att göra det samma med nåt drama där själva talet är hela filmen.

Went to movie yesterday and Denzel Washington showed his skills in chinese, had hoped for at least chinese subtitles but it was good that we watched an action movie because a drama would be impossible to follow. Dramas isnt really my type of movie either…

Nya bilder

Har efter 4 timmars sorterande äntligen fått upp bilder från senaste månadens äventyr. Bara att kolla under gallerifliken så skall ni kunna se dem.

I have published new pictures from the last month’s adventures. Have a look in the Gallery.

Nationaldagsfirande

Blev lite senare än väntat innan jag tog mig upp ur sängen sedan jag försökt ringa Micke tidigare på morgonen. Slog på tv:n vid 10:30 och på så gott som alla kanaler var det samma sändning från Himmelska Fridens torg. Vädret var perfekt efter att ha varit några dagar med väldigt mulet väder. Igårkväll (sista sept) då vi var ut och tog en öl småregnade det endel och vi funderade på om de hade skjutit upp raketer med nån typ av saltlösning precis som de gjorde under OS för att det skulle vara perfekt väder på nationaldagen. Har senare läst på lite internationella nyhetssidor att det var precis vad som skedde.

Det var många olika militärförband som marcherade förbi och sedan kom det även ett antal olika stridsfordon. Som alltid var samtliga perfekt synkroniserade, hela Himmelska Fridens torg täcktes av tusentals människor som hade olika plakat för att kunna bilda mönster och allt skedde otroligt synkroniserat. Tog ett par bilder på tv:n då det var enda möjligheten att få se paraden. Såg på tv:n att det flög olika stridsflygplan över torget och i samband med det hördes ett ganska kraftigt dån utanför rummet då jaktplanen flög förbi. Kollade ut men kunde tyvärr inte se några.

Jag och Carlos gjorde oss redo för att ta oss ner mot centrum för att kanske få en skymt av allt som skedde. I fronten på våra cyklar fäste vi varsin kinesiska flagga och sedan var det dags att ge sig av. Kan säga att det var många som log då de såg oss komma med våra flaggor. Märkte snabbt att det var en bra dag att cykla då det knappt var några bilar ut så kunde enkelt glida runt på de största gatorna utan att vara i vägen. Åkte nerför Xidan street som ligger som en tvärgata väster om Himmelska fridens torg och på vägen mötte vi först endel människor och sedan en enorm konvoj med bussar. Alla körandes med varningsblinkersar och med perfekt avstånd mellan dem. Det var peroner som hade varit med i paraden som nu bussades iväg.

Verkade tyvärr som att paraden led mot sitt slut innan vi var i närheten. Då vi kom ner till Xidans stora shoppingområde spärrades vägen av en massa vakter så att vi ej kom längre. Snokade runt lite innan vi vände för att försöka hitta en mindre gata där man kanske kunde ta sig in. Hittade en sidogata där vi åkte in och efter ca 100 m mötte vi en massa kinesiska ungdomar i identiska kläder som varit med i paraden. Antar att de höll på att gå till en massa bussar som vi tidigare hade sett stog parkerade på Xidan. vi fortsatte inåt och neråt mot Torget men det tog vänlgit men bestämt stopp då vi mötte några avspärrningar. Så fortsatte det under dagen då vi gled runt för att hitta en möjlig väg, något som visade sig vara omöjligt (inte direkt förvånande). Såg en massa ungdomar som jag hade utgjort den synkroniserade skaran på torget lite överallt då de var på väg till sina bussar. Utöver det var det väldigt folktomt och de flesta affärer var stängda samt att man kunde cykla på annars helt avspärrade gator.

Efter ett tag vände vi om och tog oss hemåt för att vila inför kvällen då det skulle vara fyrverkerier och avslutning på firandet. Vi bestämde att vi skulle ta oss till HouHai för att hitta en takterass där man kanske skulle kunna se något av fyrverkerierna och det övriga firandet.

Lyckades luska ut att fyrverkerierna mm skulle börja kl 20:00 så vi lyckades ta oss till Hou Hai ungefär 15 min före utsatt tid. Hittade en terass helt lagom då det skulle till att börja och såg skapligt, var en taknock som var lite i vägen men det var helt ok. På terassen brevid oss hade de en storbildskärm där de visade från Himmelska Fridens torg så kunde även se uppträdandet och än en gång tusentals perfekt sykroniserade kineser som bildade olika mönster och animeringar på Torget. Efter cirka 1 timme var det över och vi avslutade med att ta en öl innan vi lugnt begav oss hemåt igen.

Det var en bra dag även om jag hade önskat att vi hade tagit oss ut på stan lite tidigare på morgonen för att se jaktplanen flyga förbi och om möjligt även något stridsfordon då de var på väg från Himmelska Fridens Torg.

Qigong och lite annat

Känner att jag ligger lite efter i bloggandet efter att jag inte har hunnit med att skriva i helgen men skall jobba ikapp de närmaste dagarna för att kunna få ner mina tankar och uppleveler de senaste dagarna.

Har kört Qigong med klassen och en av lärarna 3 dagar denna vecka. Första gången blev det lite längre då vi körde både Qigong samt Taichi. Extra skönt då det var hela första timmen av lektionen och jag var lite trött. Qigongen gick fint och var inte helt omöjlig att följa, det är lite mer anding och stretching över det hela. Då vi däremot bytte till Taichi och det är snabbare övningar och mer saker att hålla koll på så var de flesta snabbt förvirrade. Det som nog imponerade mest var då läraren (60-årig dam) värde upp lite fort genom att stretcha lite lätt, hon nådde utan problem ner till marken med raka ben. Var nog bara jag av mina klasskompisar som kom ner till marken med handflatorna även om det stramar skapligt. Har ju fortfarande skaplig vighet (i vissa vinklar) sedan jag under många år tränade judo.

Tror att qigong är något som nog kan vara skönt och avslappnande för kroppen att göra lite då och då, dock måste man nog öva upp de ganska enkla övningarna så att man kan vara mer följsam och få ut mer av det.  Kanske är något man skulle satsa på istället för att sitta och uva framför böckerna, kan ju kanske få en mer avslappnad så att tecknen går in lättare.

Var iväg på ett museum i torsdag där de hade gammal klassisk kinesisk konst och visade lite hur de hade framställts. Det var en tripp med klassen för de som ville vara med och då jag var slö orkade jag inte ta cykeln, Carlos undrade om jag skulle cykla men då jag sa nej sa han att han stannar hemma eftersom han inte ville trängas på någon buss. Kan väl säga att det var helt rätt val, turen dit tog nästan 2 timmar och jag saknade verkligen min trampcykel. Väl där så kilade vi runt lite, utställningen var väl inte så intressant men visade endel gamla vapen, porslin, konst och jade som är det vanliga på kinesiska utställningar. De hade en liten del med saker till försäljning och bland annat en jätteurna till minne för OS förra året. De hedrade bland annat Grekland genom att Athen var skrivet med stor och tydlig text. Eller AIHEN som det faktiskt stog, om man nu gör en urna som är 180 cm hög och önskar att få 288 000 kr för den så kan man nog kräva att det skall vara rättstavat (och det var ingen exklusiv felskrivning för urnan brevid hade samma fel).  Tog som vanligt endel kort som ni dock tyvärr inte kommer att få se, skriver mer om det de kommande dagarna.

Det mest intressanta var dock då vi skulle hem, läraren som var med var lite lätt orolig och frågade om det gick någon buss för att ta sig tillbaka men det gjorde ej det från museet. Kollade lite fort på kartan och sa att det är bara att kila rakt fram och sedan ta höger vid nästa riktigt stora väg.  Började gå och då han inte hade koll frågade han en dam som visade oss en liten genväg. Hade fått upp farten så gick längst fram och pratade med en av thailändskorna och pekade sedan åt läraren att vi skulle över en gångbro vilket även han hade fått instruktioner om. Då vi kom över fortsatte vi att uppåt rätt väg (i min mening) och han ropade för att han skulle kolla om det gick buss, fick dock reda på att det var längre bak och jag sa att det är bara att fortsätta vägen vi hade börjat på. Efter ett tag så gick han väl med på det även om han var väldigt skeptisk frågade om jag hade fått info från någon om vart vi skulle mm. Dock började han tillslut förstå att det var rätt väg jag hade valt från början även om han väl trodde att en lite vilsen svensk inte kan hitta runt i Peking. Kan konstatera att hans lokalsinne väl inte är riktigt på topp.

Min bostadsannons har tyvärr itne gett något resultat än då det gäller boende dock en språkkompis. Det svarade en kines som studerade svenska att den önskade utbyte. Svårt att veta kön genom att se ett kinesiskt namn men senare på msn så lyckades jag se på en mikroskopisk bild att håret var lite längre så förväntade mig att det var en tjej. På torsdag möttes vi för att göra lite språkövninar, möttes upp vid en tunnelbanastation och jag sa att det väl är enklast om hon hittar mig då jag bör synas i mängden. Visste inte vad som skulle dyka upp men efter ett tag kom det en liten tjej som såg ut att vara 12 år, det visade sig sedan att hon var 19. Hon hade studerat 1 år och kunde prata ganska bra och förstog det mest jag sa. Behöver ju inte använda sina svåraste ord men det gick att hålla en konversation med henne. Så det slutade med att jag försökte hacka mig fram på kinesiska medan hon pratade svenska om det var något jag skulle förklara så gjordes det på svenska. Var kul att testa på att prata lite samt att man ser att det börjar gå att ialalfall säga något som folk förstår, speciellt om den man talar med själv försöker för att höra vad man säger och hänga med även om alla meningar mm är helt fel så gäller det att slå in rätt nyckelord…

Fick förresten tillslut vårt schema för den kommande terminen, det sa inte så mycket men lite intressanta fakta fick vi av läraren som gick igenom det med oss. Verkar som att vi kommer att ha tentor nångång i börjar av november och sedan ha sluttenta för terminen i mellandagarna och senast nyårsafton… Kan ju säga att alla språkstudenter var lite chockade och funderasamma då flera hade bokat en flygresa hem under jul samt några i slutet av januari. Det positiva är ju att jag inte behöva känna att jag inte vet vad jag skall göra på julafton men det kommer nog att kännas riktigt bittert att inte kolla på Kalle klockan 15:00 och fixa granen hemma i Lima.

En annan sak med schemat var att det gavs info när vårterminen började, det är så sent som 1 mars så det innebär att jag har vinterlov från 1 januari till 1 mars. Väldigt mycket längre än väntat, har ju funderat på att resa runt i Kina under typ 3 veckor mellan terminerna men är det nu så mycket tid ledigt så väcktes återigen en gammal klassisk dröm (Nya Zealand). Vore ju kul att ta flyget ner dit under 3 veckor, måste fundera lite på vad man skall ta sig till och vad som händer. Samtidigt som det vore kul att åka dit så är jag ju ändå här för att satsa på att lära mig språket cch då är det ju bäst att vara i Kina för att träna.

Have had Qigong with the class 3 times this week, our teacher showed us the basics on tuesday and also Taichi but it was to complicated for rookies so the rest of the week we only focused on Qigong. It is very slow and focus about breathing and streching, the only problem is to relax when you always keep on looking a the teacher how to do. The most impressing thing was when the teacher did some stretching before (60 years old), she easily reach the ground without bending her knees. Its something i still manage to do even if its hard nowadays without training since i used practice judo for several year. The most of my classmates was able to reach somewhere around there knees… It was fun to try and probably very good if you do it several times every week.

Also went to and art museum on thursday with the class, it was nice and they had a lot of interesting handicraft and paintings from way back in time. It was nice but a little bit boring in the end and after that i went to meet a chinese girl that actually studies swedish, it was fun to try to communicate in Chinese and she in Swedish and i was actually able to say somethings that she understood.

Got my schedule for the semester and it seams like it ends on new years eve and then i have a 2 months holiday. A lot more than i thought and it woke up an old dream (New Zealand). It would be great to go there when my holidays is that long but at the same time I need to practice my chinese and the best way for doing that is to be in China. On thing I at least planning to do is to travel some in China.  Will see what i ends up doing.