Tog vanliga tåget till Hiroshima då jag inte har något tågpass, Joel hjälpte mig att köpa och förklarade att jag behövde byta 3 gånger på vägen vilket lät lagom jobbigt med dryga 30 kilo packning.

På tåget visade det sig dock att det inte var något problem då bytena skedde på ändstationen och det vara bara att kila över på andra sidan perrongen för att gå in i ett nytt tåg.

Var enkelt att hitta till mitt boende i jämförelse med Fukuoka och upptäckte även på vägen dit att det var enkelt att planka på spårvagnen. Tanken var att man skulle gå på och sedan då man går av så betalar man för den sträcka man hade åkt. Men inget problem att bara gå av utan att betala så får väl erkänna att man fulåkte ibland… Köpte middag på 7/11 och såg den vanliga samligen med kontorsarbetare som står och läser tidningar i affärerna. Ingen verkar köpa något, i Sverige skulle man genast få frågan om man tänkt att köpa om man började läsa men här sker det överallt.

TRäffade på två svenskar som också bodde där varav den enda planerade att se vm-finalen senare på natten på en irländsk pub som jag tidigare hade fått tips om och som jag även planerade att gå till. Dock var det ju lite sen (matchstart 03:30) så bara att ställa klockan och hoppas att man vaknade till.

Som vanligt hade jag inga problem att vakna men hörde ringklockan för den andra svensken som han bara slog av och sov vidare så blev att jag kilade själv till puben. FAnns några som höll på holland samt några på spaien, kan väl säga att jag var ganska neutral men föredrog helt klart om Holland skulle vinna. Så blev ju dock inte fallet och var ju en ganska tråkig match, stämningen var också ganska dämpad och jag saknade verkligen att sitta på Lugas i Peking med mina vänner där det alltid var fullt ös på matcherna. Fick dock veta senare att det spöregnade den natten så de visade finalen inomhus och det gjorde även att stämningen blev sämre än vad den hade varit under resten av VM.

Så när matchen äntligen var över så blev det att kila hem och sova för att kunna sova några timmar innan det var dax att turista lite i Hiroshima. Hade 2 saker som jag planerade att göra där, det ena var att se Atombombsmuseet och det andra att besöka ön Mijayima som har lite vackra tempel och erbjuder en vacker utsikt från toppen. Valde att börja med atombombsmuseet och ta Mijayima dagen efter, kan väl säga att det visade sig vara fel beslut…

HAde strålande sol då jag besökte museet och jag blev verkligen rörd av att titta på bilderna och läsa om det hela. Att se bilder före och efter från Hiroshima var intressant, innan fanns det en massa byggnader medan efter var det bara grus. Är verkligen en fruktansvärd händelse och tanken av att den extrema värme som utvecklade sig gjorde att huden smälte och hängde på armarna gör verkligen att man undrar vad vi människor håller på med.

Att sedan själva bomben över Hiroshima mer verkar ha varit en forskningshändelse mer än aktiv krigshandling gör det ju ännu mer sjukt med tanke på allt lidande som följde. Kan förresten nämna att det var tänkt att den andra bomben som släpptes i NAgasaki skulle ha hamnat i Kokura (där jag precis hade varit) men de klarade sig pga att det var dåliga väderförhållande.

I parken utanför själva museet har de bla ett monument för att hedra alla barn som dog av atombomben och det restes till ett minne för en tjej vid namn Sadako Sasiki. 1945 var hon 2 år och uppvisade inga men av händelsen innan hon 10 år senare fick leukemi. Hon hade hört att om man vek 1000 papperstranor så blev man frisk från allt och började vika varje dag. Även då hon nått tusen så fortsatte hon vika och hon fortsatte med det ända fram till hon dog. Hennes gamla klass tog snabbt initiativet att hedra henna och startade en inslamling som sedan resulterade i monumentet som består av en tjej som håller en papperstrana ovanför sitt huvud.

Avslutade min vandring vid den så kallade atombombsdomen, det är en av de få byggnader i centrala Hiroshima centrum som stog upp efter bomben och som senare beslutades att den skulle vara kvar som ett minne till eftervärden. Fanns även de som ville att den skulle tas bort för att inte väcka några känslor hos överlevande. Slutade med att den blev kvar och är sedan 1996 Unesco klassad.

På vägen tillbaka till hostelet passade jag på att köpa en bussbiljett till Kobe till dagen efter. Började även regna då jag kilade hem men hoppades att det skulle sluta tills dagen efter så att jag kunde njuta av Mijayima.

Då jag tittade ut nästa morgon kunde jag konstatera att tyvärr fortsatte gårdagens regnväder så blev att sitta och surfa några timmar i hopp om bättre väder. Det kom dock aldrig utan var nog snarare så att det regnade mer. Tillslut kände jag att jag inte kunde vänta längre utan blev att ge sig ut i regnet för att åka till ön ändå. Då jag kom fram till hamnen började jag tänka om jag inte skulle vända då det verkligen spöregnade men hade jag kommit hit kunde jag väl ta en båt över.

PÅ Miyajima har de en massa hjortar som är halvtama och kommer och försöker äta direkt ur ens fickor. Kändes inte direkt som någon sport att jaga dem men hade ju varit gott med en riktigt köttbit efter alla sönderstekna köttkuber i Kina… Hade nog inte varit allt för populärt om jag förverkligade min tanke så kilade vidare och passerade lite fort Miyajimas stora toriport, den står utanför ön i en vik och beroende på tidsvattnet kan man gå ut till den eller ej. Nu gick det fint men verkade ändå lite väl blött att trampa ute på botten i regnet så tog några kort på avstånd innan jag kilade vidare.

PAsserade en pagod och sedan gick jag in på ett tempelområde. Det var verkligen fint med liten park och många vackra byggnader. Eftersom det regnade och helgrått var det ingen ide att åka linbana upp till toppen på berget för att titta på utsikten (förmodligen 3-5 meter…) utan kilade tillbaka igen. Kom från andra hållet av toriporten och såg att det verkade inte lika blött därifrån och att jag nog kunde komma lite närmare. SLutade som det brukar att nyfikenheten tog över så gick ända ut och kollade på pelarna, det var verkligen ett imponerande bygge.

Blev sedan raskt att kila hemåt då jag var dyblöt om fötterna och hade sett det viktigaste. Efter en välförtjänt dusch blev det att sätta sig ner för att planera lite på den kommande resan och upptäckte att det redan var slutsålt på allt boende i Kyoto för under 1000 kronor så fick lite panik och började räkna dagar för att få ihop resan. Slutade med att jag bokade boende för resten av resan med 2 tomma nätter i Tokyo där jag bland annat planerar att bestiga Mt Fuji (nattvandring) samt åka en bit norrut till ett ställe som en kompis har tipsat om.

Bussresan till Kobe är värd att nämnas som ett minne, kom till stationen och inväntade min buss som var försenad med cirka 30 minuter. Trodde inte detta kunde hända i Japan då alla tåg har kommit på minuten som jag har åkt med. Då jag skulle gå på sa busschauffören “High way, long time” medan han korslade armarna. Gissade att han menade att de ej kunde åka expressväg och frågade därför: “How long time?”. Fick då det utfyllande svaret: “Long time, ok?”. Fanns inte mycket jag kunde göra då jag inte visste om det var ok att få tillbaka det jag betalat på biljetten så bara att kila på bussen och hoppas att det inte blev för Long time.

Det gick verkligen sakta och vi körde på riktigt små vägar och det hände lite här och var att vi fick vända för vägen var avstängd. Vet ej vad som var orsaken men gissar på regn då flera av småvägarna var kraftigt översvämmande. Visste inte hur sakta det gick innan jag såg en skylt där det stog Hiroshima airport 43 km, då var det 45 minuter till ordinarie tid vi skulle vara i Kobe. Vi kom fram runt 16:00 vilket var 3 timmar och 40 minuter sent…